Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
00:54 23 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ziua Internațională a Puzzle-ului. Care sunt beneficiile sale

ro

29 Jan, 2021 00:00 3341 Marime text
  • Povestea jocului de puzzle a început în jurul anului 1766, potrivit wikipedia.org, când cartograful John Spilsbury a încercat să găsească un mod creativ și mai ușor de a-i învăța geografia pe copii.
  • Specialiștii spun că puzzle-urile ajută la dezvoltarea răbdării celor mici, în același timp contribuind la încurajarea lor să caute mereu imaginea de ansamblu, fapt ce îi va ajuta în diferitele situații din viață.
  • De asemenea, rezolvând puzzle-uri, copiii își îmbunătățesc abilitățile motorii grosiere, respectiv mișcarea și coordonarea membrelor superioare.
În fiecare an, la data de 29 ianuarie este marcată Ziua Internațională a Puzzle-urilor.
 
Jocul de puzzle are beneficii enorme, spun specialiștii, atât pentru dezvoltarea copiilor, cât și pentru adulți, acesta fiind un mod excelent de a ține creierul „antrenat“, ajutând astfel la încetinirea procesului de îmbătrânire.
 
Povestea jocului de puzzle a început în jurul anului 1766, potrivit wikipedia.org, când cartograful John Spilsbury a încercat să găsească un mod creativ și mai ușor de a-i învăța geografia pe copii.
 
Acesta a creionat conturul unei hărți a lumii pe o bucată de lemn, iar apoi a decupat fiecare țară și astfel a creat primul puzzle. Apoi, a creat puzzle-uri similare abordând opt teme – harta lumii, Europa, Asia, Africa, America, Anglia și Țara Galilor, Irlanda și Scoția.
 
În prezent, psihologii încurajează rezolvarea puzzle-urilor nu doar ca o activitate recreativă, ci ca o importantă componentă în dezvoltarea copiilor.
 
Spun specialiștii că puzzle-urile ajută la dezvoltarea răbdării celor mici, în același timp contribuind la încurajarea lor să caute mereu imaginea de ansamblu, fapt ce îi va ajuta în diferitele situații din viață. Astfel, psihologii vorbesc despre creșterea abilităților fizice, cognitive și emoționale ale copiilor, cu atât mai mult cu cât gradul de complexitate a puzzle-ului crește o dată cu vârsta lor. Mai exact, spun speciașiltii, ochii sunt cei care identifică puzzle-ul, creierul încearcă să vadă imaginea de ansamblu și cum ar trebui să arate imaginea, iar mâinile găsesc piesele corespunzătoare și le așază corect.
 
În acest mod, copiii își îmbunătățesc abilitățile motorii grosiere, respectiv mișcarea și coordonarea membrelor superioare.
 
De asemenea, puzzle-ul joacă un rol foarte important și în ce privește recunoașterea formelor de către cei mici.

 
Totodată, spun psihologii, sunt beneficii și pentru adulții care au acest hobby. Rezolvarea puzzle-urilor asigură abilități sporite în ce privește determinarea, logica și răbdarea, aceste însușiri fiind de mare ajutor pentru a „manevra“ marele puzzle care este viața însăși.
 
Sursa foto: ZIUA de Constanța
 
Citește și:

Interviu online cu psihologul Carmen Lungu:
„Dacă suntem atenţi cu cei din jurul nostru, putem descoperi semnele de avertizare în cazul sinuciderii”


 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii