Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:22 21 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ziua Jocului de Cărți. Cum se joacă unele din cele mai vechi jocuri cu cărți

ro

28 Dec, 2021 15:11 4865 Marime text


Data de 28 decembrie marchează Ziua Jocului de Cărți. 


Jocurile de cărți sunt jocurile care folosesc cărțile de joc ca obiecte primare cu care se joacă.

Unele jocuri au reguli standard, dar regulile altor jocuri pot varia în funcție de regiune, cultură și persoană. Cărțile de joc dintr-un set sunt egale ca dimensiuni și grosime și au două părți: fața, unde este indicată culoarea și valoarea cărții și spatele, care este identic la toate cărțile setului, astfel încât jucătorul nu poate ști ce cărți are în față dacă le vede doar spatele. Printre cele mai populare jocuri sunt cele de Bacara, Blackjack și Poker.

Cărțile de joc au fost inventate de chinezii. Sursele cele mai timpurii datează din secolul al IX-lea, dinastia Tang. Cărțile au chinezilor antici au fost împărțite în 4 categorii care corespundeau cu o anumită valoare de bani în numerar – monede mărunte, grămezi de monede, sute de monede și mii de monede.










Nu se cunosc multe detalii dar se crede ca jocurile se bazau pe pariuri iar cărțile reprezentau și miza și echivalentul în numerar. Mai târziu cărțile de joc au ajuns în Egipt și apoi în India. In secolul al XIV-lea, cărțile de joc au ajuns și în Europa – Italia, Franța, Spania ți Portugalia și repede popularitatea lor a crescut. Setul conținea 52 de cărți împărțite în 4 categorii – căni, monede, bețe și săbii. Jocul de cărți nu a fost pentru oamenii obișnuiți, ci numai pentru cei privilegiați. In diferite țări cele 4 categorii de cărți sunt interpretate diferit. Cănile sunt inimi, careu este cuvânt franțuzesc și înseamnă plăcuță, inima neagră este sabia, trefla este trifoi, scrie wikipedia.org.


Popularitatea cărților a devenit foarte mare și jocurile de cărți foarte repede s-au transformat de la un simplu mijloc de distracție într-o modalitate de câștig financiar, o competiție și confruntare de la care câștiga numai cel mai bun. Așa au apărut și jucătorii de cărți profesioniști.





Unele despre cele mai interesante jocuri de cărți 


 1. Război



De obicei, acest joc se joacă în două persoane, însă nu este exclus ca la acesta să participe mai mulți jucători. Care este scopul? Ei bine, cartea mai mare ia toate cărțile, iar concurentul câștigător este cel care are cele mai multe cărți în mână, dar și puncte.

2. Macao

Nu te plictisești niciodată jucând acest joc, este simplu și foarte rapid de învățat, scrie realitatea.net. Se împart 5 cărți fiecărui jucător, după care se pune prima carte din pachet în centrul mesei. Scopul este acela ca tu să rămâi fără nicio carte și să îi pui pe ceilalți jucători să tragă cât mai multe cărți din pachet.

3. Tabinet

Tot ce trebuie să știi la acest joc este puțină matematică. Se împart cărți fiecărui jucător, la început câte 6, după care câte 4. Se pun 4 cărți pe masă. Tu trebuie să aduni cifrele cărților de pe masă, fie că aduni 2, fie că aduni 3 sau 4. Cu ajutorul cărților din mână poți lua din cele de jos.

4. Roata iubirii

Așezi cărțile în formă de roată, după are persoana din drepta ta îți spune numele unei fete sau numele unui băiat. Tu extragi cartea din roată și, dacă îți pică inimă roșie, te iubește, inimă neagră, te place, treflă, nu te place, iar romb, e drăguț/ă.


5. Trombon

Trombon sau jocul mincinoșilor? Se împart toate cărțile concurenților, ulterior urmând ca fiecare concurent să dea cărțile pe masă, pe spate. Nu pot fi decât 4 cărți cu aceeași cifră, adică o pereche. De exemplu, dai la masă trei de 2, celălalt ar trebui să dea aceeași carte, însă, dacă sunt 10 concurenți, cum pot da 10 aceeași carte, având în vedere că sunt doar 4 astfel de cărți? Aici, cel care crede că unul din jucători minte zice trombon. Dacă a dat cartea bună, cel care a zis trombon ia toate cărțile, iar dacă nu a dat cartea bună, cel care a mințit le ia.

6. Popa Prostu`

Este un joc în care tot ce trebuie să facă este să-ți construiești propria pereche de cărți, care circulă de la un jucător la altul. Când perechea este deja formată, dai cărțile pe masă și strigi ”PopaProstu`”. Ultimul care rămâne cu cărțile în mână pierde.

7. Chems

Poți juca pe perechi sau pe cont propriu. Interesant este însă să joci pe perechi, pentru că îți poți pune un semn cu persoana respectivă și, după îndeplinirea scopului (acela de a face pereche de 4 cărți) coechipierul să zică Chems.











Sursa foto: Pexels 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii