Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:17 05 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

ZIUA LIVE Reprezentanții USR Constanța, despre obiectivele culturale pentru care s-au obținut autorizații de construire în vederea reabilitării (VIDEO)

ro

18 Nov, 2022 14:20 1869 Marime text

Reprezentanții USR Constanța, senatorul Remus Negoi și consilierul județean, Gilda Lazăr sunt invitații ZIUA LIVE de azi, 18 noiembrie. 

Aceștia vorbesc în cadrul interviului despre patrimoniul cultural din Dobrogea și obiectivele culturale pentru care s-au obținut autorizații de construire în vederea reabilitării, despre acţiunile întreprinse pentru Ansamblul Rupestru de la Murfatlar şi cetatea Capidava din linia de apărare Limes, dar și despre primii pași realizați pentru clasarea complexului Bar Orient din staţiunea Mamaia ca monument istoric.

Citește și: #DobrogeaDigitalăCapidava, cetatea cu ziduri înalte, care a păstrat „mireasma de antichitate”

Deasemenea, printre temele de discuție se numără și legea USR prin care primăriile vor fi obligate să aloce 30% din bugetul pentru activități sportive pentru copii dar despre pachetul Legilor educației, care după adoptarea de către Guvern vor ajunge pentru dezbateri în Parlament.

Citește și: #Dobrogea144Eugen Remus Negoi, senator USR Constanța, mesaj de Ziua Dobrogei (VIDEO)

 Gilda Lazăr vorbște despre mandatul său în debutul interviului.

 Pentru mine este primul an mandat. Sunt multe informații noi, răspundem la multe solicitări, dar facem față cu brio. 

Remus Negoi vorbște despre dezbaterea care a avut loc ieri, 18 noiembrie.
 

A fost o sală plină, nu ne așteptam să vină atât de multă lume. Sunt mulți oameni dornici să se implica în punerea in valoare a patrimoniului istoric. Dobrogea, județul Constanța mustește de istorie, de monumente istorice. Nu e păcat să nu punem în valoare acest potențial?

Citește și: Dezbatere publică pe tema „Patrimoniul Constanței, încotro?“ organizată de USR Constanța (GALERIE FOTO+VIDEO)



Consiliul Local a aprobat începerea demersurilor pentru clasarea Bar Orient din Mamaia în categoria monumentelor istorice. Consilierii localii au aprobat, cu 25 de voturi „pentru“ proiectul de hotărâre privind propunerea de clasare în regim de urgență a imobilului Complex Bar Orient – Restaurant Unirea din stațiunea Mamaia ca monument istoric. Proiectul inițiat de grupul consilierilor locali ai USR prevede includerea imobilului Complex Bar Orient în categoria monumentelor istorice.

Anterior, și Direcţia pentru Cultură a confirmat că Bar Orient din staţiunea Mamaia corespunde cerințelor și criteriilor legale de clasare. DJC mai precizează că această construcţie este protejată prin Legea 422/2001 deoarece face parte din ansamblul istoric al Vilei Regale.


În privința cererii de clasare, ni s-a spus aseară de către un reprezentant al Ministerului Culturii, că bugetul este extrem de mic, 2000-3000 de euro, sunt taxe de cadastru de intabulare. Dacă s-ar rezolva cu bugetul, durata ar fi tratată cu celeritate. Durată ar trebui să fie limitate, dar și una mai largă prin care o entitate publică să-și exercite dreptul de preempțiune. Vrem aă se acopere si perioada de timp necesară unei convocări de CL. Să fie o marjă. , a spus Remus Negoi. 

 

Interviul integral poate fi urmărit aici 

 


A fost emis Ordinul privind începerea execuției lucrărilor în cadrul proiectului “Restaurarea, conservarea, amenajarea și punerea în valoare a Edificiului Roman cu Mozaic”, începând cu data de 27 octombrie 2022, în condițiile în care au fost îndeplinite obligațiile Antreprenorului referitoare la etapa de proiectare, conform aprobării proiectului tehnic de către Consiliul Județean Constanța, prin HCJ nr. 247/21.09.2022.

Proiectul de restaurare va fi realizat de compania italiană Giano Restauri, specializată în restaurarea monumentelor istorice, iar valoarea totală a contractului este de 9.869.677 lei, fără TVA., transmit reprezentanții CJC. 


Vor începe lucrările pentru Edificiul Roman cu Mozaic. Până în acest moment nu s-a pierdut nici o finațare. Termenul este scurt. Proiectele se fac greu, nu avem specialiști în domeniu, este vorba despre restaurare. , a spus Gilda Lazăr

Situațiile ce țin de reabilitarea monumentelor istorice sunt situații aparte. 

Situațiile ce țin de reabilitarea monumentelor istorice sunt situații aparte. Lucrăm. Sunt multe modficiări venite de la practicieni, ne-au fost sugerate. Ne gândim în mod echilibrat la impactul pe care le-ar avea aceste modificări. Orice idee care vine din aceste dezbateri, o trecem prin mai multe filtre. Trebuie să existe voință din partea tuturor. , a spus Remus Negoi la ZIUA LIVE. 

Cum să trezim interesul pentru aceste clădiri istorice?
 

Puțini știu istoria fiecărui monument când îl văd. Ar trebui să o luăm pas cu pas. Să o luăm de la apartenența monumentelor, dacă sunt degrevate de de sarcini. Să înțelegem partea de istorie, în ce stare este monumentul în cazuă, dacă au fost făcute sau trebuiesc făcute cercetări arheologice.  

Oamenii ar înțelege că punerea în valoare ar trebui să se facă conform legii. Indormațiile puse la îndemână ar trebui făcute mai mult decât cele sub forma unor hârtii scoase la imprimantă, bătute de vânt și de ploaie, pe care nu se mai cunoaște ce scrie., punctează Remus Negoi. 

 
Acordul pentru un proiect imobiliar este cel pentru care va fi nevoie de un acrod în cadrul ședinței de consiliu de marți. Acolo ar urma să se construiască un bloc, iar la parter va fi construit un bistro.
 

Ordinea de zi am primit-o ieri. Urmează să parcurgem ordinea de zi și urmează să ne consultăm despre proiecte., a spus Gilda Lazăr. 

Mulți consideră că noi de la USR ne opunem proiectelor de urbanism. Dacă vorbim despre monumente istorice, sau cu o arhitectură deosebită, nu sunt multe de spus. Colegii mei se uită la fiecare punct de pe ordinea de zi , votează sau nu dacă aceste proiecte nu se încadrează în anumite limite.
 
La CJC s-au văzut niște chestiuni care fac să ne dea speranțe. Unii oameni au zis că văd că se mișcă ceva în ceea ce privește monumentele istorice ce aprțin de CJC. E important să vedem unde sunt blocaje, ce putem rezolva. , punctează Negoi. 

 
Nu cumva dacă nu dispundem de bani și nu avem nici specialiști, și nici dorință, nu e mai bine să lăsăm oamenii care pot și își doresc, privați, să reabiliteze și să salveze aceste clădiri?
 

Fiecare caz trebuie tratat individual. Dacă ne referim la clădiri în picioare, poate că un privat ar fi interesat să investească, gândind că la un moment dat va obține profit.  De la caz la caz, dacă nu sunt impuse reguli ulterioare vânzării către o persoană privată, dacă iei monumentul ca privat pentru a-l demola dupa 10-20 de ani și să-l lași în paragină, autoritățile nu vor sta cu mâna în sân.
 
Una din ideile ieșite din dezbatere, e să nu privim relația autorități și cei care dețin monumente ca un soi de obligativitate de a impune ceva. Trebuie să fie o relație de colaborare., mai adaugă Negoi la ZIUA LIVE. 


Timbrul Monumentelor Istorice se percepe de la operatorii economici, titulari ai dreptului de administrare sau ai altor drepturi reale asupra imobilelor situate în zona de protecție a monumentelor istorice în zonele construite protejate.
 

Aceasta inițiativă este blocată de unii din  Parlament, care au și funcții în anumite comisii. Nu vor să îi dea drumul mai departe inițiativei, ca să ajungă la vot.

 
Gilda Lazăr borbește despre legea USR prin care primăriile vor fi obligate să aloce 30% din bugetul pentru activități sportive pentru copii.


Foarte multe cluburi solicită fonduri pentru echipamente, participare la cantonamente. Sunt subfinanțate și este păcat.

Rezultatele se văd în timp. Tebuie să atragem copii spre sport, Majoritatea petrec mult timp în fața ecranelor. Sportul este o oportunitate de a ieși din zona sărăciei. În Constanța avem o lipsă a sălilor de sport. Sunt cluburi care nu au unde să-și desfășoare antrenamentele. Nu există competiții organizate pentru juniori.

Sunt foarte multe ramuri sportive care au nevoie de finațare. 

Totul pornește de la cum crești copiii din punct de vedere al sportului și al educației

Sunt fost sportiv și pasionat de sport, de fotbal, în principal. Totul pornește de la cum crești copiii din punct de vedere al sportului și al educației. Sportul a fost prost finanțat. Există sponsori principali ai echipelor de sport care fac performanță. În vestul Europei, nu am văzut scris pe tricouri numele vreunei primăii. Doar al sponsorilor.
 
Avem în pregătire o modificare legislative a direcționării din buget către un anumit sport. E important să fie stimulați sponsori, comapnii, să vină lângă o anumită echipă. E importantă prin susținerea prin facilități fiscale. Când unei firme îi dai niște facilități, va fi interesată. mai spune Remus Negoi. 

 
Ne întâlnim săptămânal cu cetățenii, ne spun ce îi doare

Ne întâlnim săptămânal cu cetățenii, ne spun ce îi doare. În cartierul Compozitori nu există o linie de transport în comun. Nu se poate devia o linie. Am vorbit cu cei de la CT Bus. Nu au deocamdată microbuze micuțe, spun cei de la CT Bus. Mergem cu colegii și vorbim cu oamenii. , precizează Negoi. 

Remus Negoi vorbșete și despre pachetul Legilor Educației. 
 

Nu înțelegm de ce atâta grabă cu el. Au stat mult în dezbatere. Degeaba le ții într-o luare de idei, aruncare apoi la coșul de gunoi, aia nu e o dezbatere pubică. O caravană a ajuns în Cluj, Timișoara, în orașele mari cu potențial de a primi idei, ar trebui să se întâmple ceva. Noul ministrul al educației încă păstrează într-o ceață absolută aceste modificări. Sper să fie luate în considerare obiective și obiecțiile care au fost date de-a lungul timpului de către cei care se pricep la educație. Suntem interesați cu toții de avea legi ale educației funcționale., spune Negoi despe Legile Educației. 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Vezi toate STIRILE VIDEO!

Ti-a placut articolul?

Comentarii