Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:00 30 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ziua Universală a Iei, marcată la Cumpăna, județul Constanța (GALERIE FOTO)

ro

24 Jun, 2024 11:12 834 Marime text
Foto: Facebook/Cumpana NewsAstăzi, 24 iunie, în România şi în comunităţile româneşti din întreaga lume este marcată „Ziua Universală a Iei”.

Potrivit Cumpăna News, nu întâmplător „Ziua Universală a Iei” a fost stabilită în această zi, cu multiple semnificații pentru cultura și spiritualitatea românească și universală. Este Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul, numit în cărţile religioase „Luceafărul” pentru felul în care Iisus Hristos pregătește nașterea „Soarelui”. Peste sărbătoarea creștină se suprapune, în calendarul popular, “Drăgaica” sau “Sânzienele”, o sărbătoare asociată cultului recoltei, vegetaţiei și fertilităţii, dar şi soarelui.

Începând cu anul 2013, ziua iei românești a reprezentat o celebrare a tradiției, a simbolurilor, dar și a feminității.

„Cu profundele sale semnificații, ia tradițională este o fereastră către trecutul nostru, o amintire vie a valorilor și spiritului comunității noastre, o legătură vie cu înaintașii noștri și o expresie autentică a identității românești. Este şi trebuie să rămână un simbol național al culturii și al tradițiilor străvechi românești pe care le ducem mai departe, un element care să ne evidențieze istoria, prezentul, trăinicia și continuitatea.

Fiecare broderie și fiecare simbol de pe ia românească poartă o poveste, o tradiție sau o credință strămoșească.

Această zi vine ca un omagiu adus sutelor de ani de civilizație și de păstrare a legăturii strânse cu natura. Ea se impune din ce în ce mai mult în conştiinţa europeană şi mondială, ca un format vestimentar tradiţional românesc de o frumuseţe unică şi originală.

Portul iei tradiționale face parte din existența și trăinicia poporului nostru“ - au precizat reprezentanții Cumpăna News.

Citește și: 

Ziua Internaţională a Iei românești, sărbătorită și la Château de la Solitude, Bruxelles
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii