Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:06 30 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ziua Internaţională a Iei românești, sărbătorită și la Château de la Solitude, Bruxelles

ro

23 Jun, 2024 18:03 589 Marime text
Sursa foto Muzeul de Artă Populară Constanța/ Imagine cu rol ilustrativ



 
  • Comunitatea românească şi moldovenească din Regatul Belgiei au sărbătorit în perioada 22-23 iunie 2024 Ziua Internaţională a Iei. Simpozionul Iei a avut loc la Château de la Solitude, clădire de patrimoniu, un minunat castel neoclasic amplasat în mijlocul Foret des Soignes, în Auderghem, Regiunea Capitalei Bruxelles.

La deschiderea evenimentului, ambasadorii României Andreea Păstârnac şi Republicii Moldova Viorel Cibotaru au făcut referire la înscrierea, la 1 decembrie 2022, pe Lista Reprezentativă a Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanităţii, a "Artei cămăşii cu altiţă - element de identitate culturală în România şi Republica Moldova", şi la consacrarea Zilei Internaţionale a Iei, potrivit Agerpres.

Invitat special la reuniunea de deschidere a fost doamna Varvara Buzilă, etnograf şi cercetător ştiinţific al Muzeului Naţional de Etnografie şi Istorie din Chişinău, informează Ambasada României în Regatul Belgiei într-un comunicat de presă.

La numeroasele dezbateri tematice desfăşurate pe parcursul celor două zile a asistat un public numeros, interesat să afle despre etnografie şi folclor, măiestria creaţiei cămăşii româneşti cu altiţă, tranziţia de la tradiţional la modernitate.

În cea de-a doua zi a simpozionului, au fost abordate cu interes legătura dintre cămaşa cu altiţă şi sărbătoarea Sânzienelor, purtătoare de ie, dar şi reflectarea în literatura română şi imortalizarea artistică a mitului sânzienelor.

Simpozionul a fost organizat de asociaţia CASA Bruxelles, cu sprijinul Departamentului pentru Romanii de Pretutindeni şi în parteneriat cu Ambasada României şi Ambasada Republicii Moldova în Regatul Belgiei.

Un număr important de organizaţii şi asociaţii româneşti şi moldoveneşti prezente în Belgia, dar şi a unora din România şi Republica Moldova s-au implicat în desfăşurarea acestui eveniment şi au încântat publicul participant atât cu momente artistice,cât şi cu produse tradiţionale româneşti.
 
 
 
Citește și
 „Ia prin ochii copiilor”, la Muzeul de Artă Populară Constanța (Galerie FOTO)
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii