Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
18:27 20 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

„Casa Soarelui“. Ce obligaţii are Consiliul Judeţean Constanţa după publicarea HG în Monitorul Oficial. Următorul obiectiv trebuie să fie redeschiderea secţiei de radioterapie!

ro

18 Jun, 2018 00:00 2186 Marime text
Guvernul a trecut „Casa Soarelui“ în domeniul public al Consiliului Judeţean Constanţa. Hotărârea de Guvern privind actualizarea datelor de identificare şi a valorii de inventar ale imobilului aflat în domeniul public al statului şi în administrarea Ministerului Sănătăţii - Direcţia de Sănătate Publică a Judeţului Constanţa, precum şi trecerea acestuia în domeniul public al judeţului Constanţa a fost publicată în Monitorul Oficial.
Potrivit alin. 2 din HG 400/2018, imobilul transmis se va utiliza pentru înfiinţarea compartimentului de îngrijiri paliative în cadrul Secţiei de Oncologie a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă „Sf. Apostol Andrei“, conform HCJ Constanţa nr. 298/28.11.2017.
În cazul în care nu se respectă destinaţia imobilului, acesta revine de drept în domeniul public al statului şi în administrarea Ministerului Sănătăţii - Direcţia de Sănătate Publică a Judeţului Constanţa. DSP va monitoriza păstrarea destinaţiei clădirii. Predarea - primirea imobilului se realizează pe bază de protocol, încheiat între părţile interesate, în termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei hotărâri, respectiv 15 iunie 2018.
 
Clădirea are o suprafaţă construită de 467 mp şi o suprafaţă desfăşurată de 1.381 mp, iar terenul aferent clădirii are o suprafaţă de 2.516 mp. Imobilul, situat pe strada Piatra Craiului nr. 4 din municipiul Constanţa, are o valoare de inventar de aproximativ 3 milioane de lei. Mai exact, este vorba despre clădirea în care şi-a desfăşurat activitatea Centrul de Îngrijiri Paliative „Casa Soarelui“, operat în trecut de fundaţia cu acelaşi nume.

Decizia executivului a venit ca urmare a unei solicitări din partea Consiliului Judeţului Constanţa. „Din momentul în care am aflat că acest centru s-a închis, am demarat demersurile necesare către autorităţile centrale pentru a găsi o rezolvare. Pacienţii oncologici din judeţul nostru au nevoie de soluţie de tratament, la standarde europene. În acest moment, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă «Sf. Apostol Andrei» Constanţa are prevăzute în buget sume pentru funcţionarea acestui centru şi voi face toate demersurile necesare că el să devină funcţional în cel mai scurt timp“, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, Marius Horia Ţuţuianu.
 
„Casa Soarelui“ va deveni, conform prevederilor legale, compartiment de îngrijiri paliative în cadrul Secţiei de Oncologie a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă „Sf. Apostol Andrei“ Constanţa, va fi dotată şi i se va asigura personal medical calificat pentru îngrijirea pacienţilor internaţi în această secţie.
 
Vă reamintim că Centrul de Îngrijiri Paliative „Casa Soarelui“ din municipiul Constanţa şi-a închis porţile în tăcere, începând cu 1 septembrie 2017. Din 2007 şi până în momentul în care şi-a încetat activitatea, centrul a fost casă pentru mai mult de 4.000 de pacienţi bolnavi de cancer, care au primit îngrijire şi tratament, ne-a declarat Sanda Iordache, fostul director al Centrului „Casa Soarelui“.
 
Aici, bolnavii oncologici erau trataţi şi îngrijiţi doar în baza asigurării medicale. Anual, la nivelul judeţului sunt diagnosticate aproximativ 2.200 de cancere, spune şefa Secţiei de Oncologie a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, conf. univ. dr. Laura Mazilu. O treime dintre pacienţi ajung, de cele mai multe ori, prea târziu la medic, când boala este avansată şi singurul lucru care le-ar putea alina suferinţa este îngrijirea paliativă. Acest tip de tratament holistic era cartea de vizită a vechiului edificiu „Casa Soarelui“.
  
Când pronunţi cuvântul cancer, impactul emoţional este imens, însă ce se întâmplă mai departe cu aceşti oameni? O parte dintre bolnavi sunt nevoiţi în continuare să facă chetă pentru a merge să facă tratament la Bucureşti, în special radioterapie, după ce şi secţia din Spitalul Judeţean s-a închis şi nimic nu s-a pus în loc de mai bine de un doi ani şi jumătate. Redeschiderea Radioterapiei ar trebui să fie următorul obiectiv urgent al conducerii Consiliul Judeţean Constanţa.

 
Deocamdată, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă „Sfântul Apostol Andrei“ Constanţa a prezentat la Agenţia pentru Protecţia Mediului Constanţa proiectul „Instalaţie de telecobaltoterapie, amplasată la Spitalul Judeţean Constanţa“, în vederea obţinerii acordului de mediu. În luna martie a acestui an, sursa veche de cobalt a fost dezafectată şi transportată în condiţii de maximă siguranţă, la Institutul Nuclear Piteşti. Termenul de valabilitate al sursei de cobalt a expirat la începutul lunii aprilie 2016 şi tot atunci a fost suspendată activitatea de radioterapie.
 
Conform proiectului, au urmat igienizarea şi pregătirea buncărului pentru amplasarea acceleratorului linear de particule. Contractul pentru achiziţionarea unui aparat performant de radioterapie a fost semnat în luna noiembrie, 2017. Echipamentele urmează să fie furnizate de către compania Elekta Limited UK.
 
Citeşte şi:
 
Secţia de Oncologie din Constanţa va fi sufocată După închiderea Radioterapiei şi „Casa Soarelui” a apus pentru bolnavii de cancer în fază terminală! (galerie foto)


Citeşte şi: Constanţa, oraş condamnat de rea-voinţă! Ce rămâne după închiderea „Casei Soarelui“. 2.200 de cazuri diagnosticate anual. Jumătate au nevoie de paliaţie, dar ea nu mai există! (document)

 
Citeşte şi: Editorial Înainte să dai cu picioru-n câine, te uiţi cine e stăpânul!

 
Citeşte şi: Este oficial. Guvernul a trecut Casa Soarelui în domeniul public al Consiliului Judeţean Constanţa. Ce a declarat preşedintele CJC

 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii