Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
18:20 20 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

„Casa Soarelui“ din Constanţa va redeveni funcţională. Pacienţii oncologici vor beneficia de tratament paliativ gratuit (galerie foto)

ro

11 Jul, 2018 00:00 4056 Marime text

În şedinţa de Guvern din 8 iunie a.c. s-a aprobat hotărârea privind actualizarea valorii de inventar şi a datelor de identificare ale imobilului „Casa Soarelui“, aflat în domeniul public al statului şi în administrarea Ministerului Sănătăţii - Direcţia de Sănătate Publică a Judeţului Constanţa, precum şi trecerea acestuia în domeniul public al judeţului Constanţa, respectiv Consiliul Judeţean Constanţa.

La o lună de la aprobarea HG, ieri a avut loc semnarea protocolului de predare-primire a imobilului în care îşi va desfăşura activitatea „Casa Soarelui“, între CJC şi DSP Constanţa.

La eveniment au participat preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, Marius Horia Țuţuianu, directorul DSP Constanţa, Cristina Schipor, precum şi managerul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, dr. Cătălin Grasa. După perfectarea documentelor, preşedintele Ţuţuianu a precizat că în prima şedinţă de CJC va intra la vot şi hotărârea de transmitere a imobilului către Spitalul Judeţean. Ţuţuianu i-a cerut directorului Cătălin Grasa să întreprindă tot ceea ce este necesar, astfel încât, la începutul lunii noiembrie a acestui an, centrul să fie funcţional, iar bolnavii să beneficieze de tratament paliativ.
 
Oficialii din administraţie şi sănătate au făcut la faţa locului şi o primă evaluare a imobilului şi terenului aferent. Clădirea are nevoie de igienizare şi de mobilier adecvat. Mansarda construită de ONG-ul care a deservit „Casa Soarelui“ timp de un deceniu va fi compartimentată şi astfel se vor crea şi alte spaţii atât de necesare persoanelor aflate în nevoie. Printre altele, preşedintele CJC a constatat că este nevoie de un aviz şi de refacerea documentaţiei pentru ca mansarda să intre în legalitate.

Corpul medical va fi format din 30 de persoane


La rândul său, managerul SCJU, dr. Cătălin Grasa, a declarat că vor fi puse pe hârtie costurile pentru igienizarea clădirii şi a terasei din faţa imobilului şi, dacă va fi nevoie, va solicita Consiliului Judeţean o rectificare bugetară.
 
În ceea ce priveşte personalul care va deservi acest centru, Cătălin Grasa spune că este posibil ca o parte dintre angajaţii care au lucrat la „Casa Soarelui“ să se reîntoarcă, iar celelalte cadre medicale necesare (până la 30) urmând să fie pregătite în următoarea perioadă pentru activitatea de paliaţie.
 
Pentru început, în cadrul centrului vor fi 20 de paturi, zece pentru adulţi şi zece pentru copii, însă, pe viitor, se doreşte extinderea centrului prin construirea unei clădiri noi în curtea existentă, destul de generoasă, tot pentru tratament de paliaţie, dar neoncologică. Centrul va funcţiona în subordinea Secţiei de Oncologie a SCJU, condusă de dr. Laura Mazilu, a mai anunţat directorului spitalului.
 
În perioada următoare, urmează să se stabilească criteriile în baza cărora pacienţii vor beneficia de internare în cadrul centrului. Cel mai important, toţi pacienţii oncologici care vor ajunge aici vor beneficia de tratament gratuit, în baza asigurării medicale, iar Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate va deconta toate costurile.

Despre „Casa Soarelui“

Clădirea are o suprafaţă construită de 467 mp şi o suprafaţă desfăşurată de 1.381 mp, iar terenul aferent clădirii are o suprafaţă de 2.516 mp. Imobilul, situat pe strada Piatra Craiului nr. 4 din municipiul Constanţa, are o valoare de inventar de aproximativ 3 milioane de lei.


Vă reamintim că Centrul de Îngrijiri Paliative „Casa Soarelui“ din municipiul Constanţa şi-a închis porţile în tăcere, începând cu 1 septembrie 2017. Din 2007 şi până în momentul în care şi-a încetat activitatea, centrul a fost casă pentru mai mult de 4.000 de pacienţi bolnavi de cancer, care au primit îngrijire şi tratament, aşa cum ne-a declarat Sanda Iordache, fostul director al Centrului „Casa Soarelui“. Aici, bolnavii oncologici erau trataţi şi îngrijiţi doar în baza asigurării medicale.
Anual, la nivelul judeţului sunt diagnosticate aproximativ 2.200 de cancere, potrivit şefei Secţiei de Oncologie a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, conf. univ. dr. Laura Mazilu. O treime dintre pacienţi ajung, de cele mai multe ori, prea târziu la medic, când boala este avansată şi singurul lucru care le-ar putea alina suferinţa este îngrijirea paliativă. Acest tip de tratament holistic a fost cartea de vizită a vechiului edificiu „Casa Soarelui“.

Citeşte şi: 

Centrul de Îngrijiri Paleative Casa Soarelui din Constanţa, preluat oficial de Consiliul Judeţean Constanţa (galerie foto)

Secţia de Oncologie din Constanţa va fi sufocată După închiderea Radioterapiei şi „Casa Soarelui” a apus pentru bolnavii de cancer în fază terminală! (galerie foto)

Constanţa, oraş condamnat de rea-voinţă! Ce rămâne după închiderea „Casei Soarelui“. 2.200 de cazuri diagnosticate anual. Jumătate au nevoie de paliaţie, dar ea nu mai există! (document)

Editorial Înainte să dai cu picioru-n câine, te uiți cine e stăpânul!

Este oficial. Guvernul a trecut Casa Soarelui în domeniul public al Consiliului Județean Constanța. Ce a declarat președintele CJC

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii