Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:28 30 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Consiliul Local Municipal va adopta un nou Regulament de funcționare a cimitirelor publice de pe raza municipiului Constanța. Ce modificări au survenit? (DOCUMENTE)

ro

30 Jun, 2024 17:00 325 Marime text
  • Noul Regulament privind funcționarea cimitirelor de pe raza municipiului Constanța se află în consultare până la data de 21.07.2024
  • Propunerile, sugestiile sau opiniile pot fi transmise în scris, prin poștă, la sediul Direcției Servicii Publice, strada Ștefan Mihăileanu nr. 10, ori prin e-mail, la servicii.publice@primaria-constanta.ro, secretariat.dgsp@primaria-constanta.ro
  • Documentul stabilește condițiile în care se desfășoară serviciul de administrare a celor 6 cimitire publice care aparțim domeniului public al municipiului Constanța
  • Este vorba despre cimitirele Anadalchioi, Cimitirul Central, Cimitirul Constantin Predescu, Cimitirul Baba-Novac (Municipal), Cimitirul Palazu Mare și Cimitirul Viile Noi
  • Accesul vizitatorilor cu autovehicule, în incinta cimitirului, funcție de infrastructura acestuia cu achitarea unui tarif aprobat prin hotărâre de Consiliu Local
  • Locurile de înhumare se atribuie în folosinţă de către autoritatea administrației publice locale în ordinea cronologică a solicitărilor, cu excepția solicitărilor de atribuire a locului de veci la deces, prin contract de concesiune, cu plata tarifelor stabilite de Consiliul Local al Municipiului Constanța
 


 
Primăria Constanța a lansat în consultare publică noul Regulament privind funcționarea cimitirelor de pe raza municipiului Constanța.
Proiectul de hotărâre poate fi consultat, până la data de 21.07.2024 pe portalul www.primaria-constanta.ro, la secțiunea „De interes public – Transparență decizională pe Legea nr. 52/2003 – informare și consultare publică“.

Propunerile, sugestiile sau opiniile pot fi transmise în scris, prin poștă, la sediul Direcției Servicii Publice, strada Ștefan Mihăileanu nr. 10, ori prin e-mail, la servicii.publice@primaria-constanta.ro, secretariat.dgsp@primaria-constanta.ro.

Regulamentul pe care îl puteți studia și în secțiunea „documente” stabilește cadrul juridic și condițiile în care se desfășoară serviciul de administrare a celor 6 cimitire publice care aparțim domeniului public al municipiului Constanța.

Este vorba despre cimitirele Anadalchioi, Cimitirul Central, Cimitirul Constantin Predescu, Cimitirul Baba-Novac (Municipal), Cimitirul Palazu Mare și Cimitirul Viile Noi.

 
Accesul vizitatorilor cu autovehicule, în incinta cimitirului, cu achitarea unui tarif aprobat prin hotărâre de Consiliu Local
 
Potrivit Regulamentului, accesul în cimitire pentru vizitatori este permis zilnic, conform următorului program: în perioada 1 aprilie – 30 septembrie, între orele 7.00 și 20.00, iar în perioada 1 octombrie – 31 martie, între orele 7.00 și 17.00.

În cimitire este permis accesul următoarelor categorii de mașini: autovehicule aparținând serviciilor de pompe funebre, care transportă o persoană decedată către locul de înhumare; autovehicule/utilaje care execută serviciul de salubrizare; autovehicule/utilaje folosite la executarea construcțiilor funerare în baza permisului lucru – autovehicule cu regim special (poliție, parchet, ambulanță, pompieri) și autoturisme ale persoanelor încadrate în grad de handicap, care dețin aviz de acces intrare în cimitir.

Este permis accesul vizitatorilor cu autovehicule, în incinta cimitirului doar în funcție de infrastructura acestuia, pe bază de tichet emis de administratorul cimitirului, cu achitarea unui tarif aprobat prin hotărâre de Consiliu Local.
 
Ce dimensiuni vor avea locurile de înhumare în cimitirele nou-înființate?
 
Potrivit regulamentului, la cimitirele nou-înființate, locurile de înhumare vor avea următoarele dimensiuni: a) la pământ, o suprafață de 3 mp, cu lungime de 2,5 m și lățime de 1,2 m, b) criptă, o suprafață de 3,75 mp, cu lungime de 2,5 m și lățime de 1,5 m.

Între locurile de înhumare vor fi lăsate distanțe de minimum 0,2 m, necesare pentru circulație și îngrijirea mormintelor.

La cimitirele în funcțiune la data intrării în vigoare a prezentului regulament, locurile de înhumare au dimensiunile stabilite în funcţie de măsurătorile din teren, cu respectarea aliniamentelor și a spațiilor de utilitate publică existente.
 
Concesionarea locurilor de înhumare

Locurile de înhumare se atribuie în folosinţă de către autoritatea administrației publice locale, prin Serviciul Gestionare cimitire, în ordinea cronologică a solicitărilor - cu excepția solicitărilor de atribuire a locului de veci la deces, în condiţiile legii şi ale prezentului Regulament, prin contract de concesiune, cu plata tarifelor stabilite de Consiliul Local al Municipiului Constanța, în următoarele condiții:

a) pe o perioadă de 7 ani, la decesul unei persoane cu ultimul domiciliu pe raza municipiului Constanta, aparţinătorilor acestuia, cu plata integrală a tarifului de concesiune și cu obligația executării unui semn de căpătâi (ex. cruce de piatră) în cel mult un an de la data înhumării;

b) pe o perioadă de 25 sau 49 de ani, la decesul unei persoane cu ultimul domiciliu pe raza municipiului Constanța, cu plata integrală a tarifului de concesiune și cu obligația executării de lucrări funerare subterane (ex. criptă, cavou), anterior înhumării;

c) pe o perioada de 25 sau 49 de ani, la cererea persoanelor care au domiciliul pe raza municipiului Constanta, cu plata integrală a tarifului de concesiune și cu obligația executării de lucrări funerare subterane (ex. criptă, cavou) în termen de șase luni de la data atribuirii.


Programul de investiții în cimitirele umane din Constanța
 
Programul detaliat de investiţii din fonduri proprii stabilit pentru fiecare an pentru Cimitirul Anadalchioi, Cimitirul Central, Cimitirul Constantin Predescu, Cimitirul Baba-Novac (Municipal), Cimitirul Palazu-Mare şi Cimitirul Viile Noi, va fi aprobat de către autoritatea contractantă, iar propunerile concesionarului cu privire la investiţiile pe care le va realiza în anul următor vor fi depuse la sediul autorităţii contractante până cel târziu în data de 15 noiembrie a fiecărui an anterior realizării investiţiei.

Programul de investiţii poate fi multianual, dacă valoarea investiţiei depăşeşte suma minimă solicitată în caietul de sarcini, cu condiţia efectuării anuale a investiţiilor aprobate de către autoritatea contractantă şi prezentare documentelor care au stat la realizarea acesteia.

Suma minimă anuală pentru fiecare cimitir este:

C. Predescu  - 74.000 lei
Palazu Mare -  23.000 lei
Cimitirul Central - 403.000 lei
Anadalchioi - 28.000 lei
Cimitirului Viile Noi - 159.000 lei
Cimitirul Municipal  - 381.000 lei
 
Proiectul de hotărâre privind aprobarea documentației necesară pentru delegarea de gestiune prin concesionare a serviciului public privind prestarea de servicii şi activităţi necesare exploatării şi întreținerii cimitirelor publice ce aparțin domeniului public al municipiului Constanța și  noul Regulament privind funcționarea cimitirelor de pe raza municipiului Constanța pot fi consultate în secțiunea „documente”.



 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

 
Citește și:

Peste 3000 de morminte abandonate vor fi redate circuitului public. Se refac gardurile cimitirelor. De anul viitor, administratorii vor avea contracte de concesiune și nu de prestări-servicii!

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii