Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:49 22 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Epigonii de la Primăria Constanța. 53 de ani de la înfrățirea orașelor care și-l împart pe Ovidius Publius Naso

ro

07 Jun, 2021 00:00 2449 Marime text
  • Protocolul de înfrățire, a fost parafat între Petre Nicolae, primarul de atunci al Constanței, și Paolo Di Bartolomeo, primar al orașului Sulmona-Italia
  • Protocolul de înfrățire a fost scris în limba italiană și tradus în limba română
     
  • Cele două orașe împart spiritul și opera poetului Ovidius Publius Naso, care se năștea în anul 43 i Hr., la Sulmona și care, în anul 9 d.Hr., era exilat la Tomis de împăratul Augustus, unde de altfel a și murit
  • Nici anul acesta, autoritățile locale nu au celebrat momentul, fie măcar prin intermediul unui mesaj postat pe pagina de socializare a primăriei Constanța
  • În proiectul Strategiei culturale a municipiului Constanța, coordonată de Dorin Popescu, consilier al primarului, apare și obiectivul construirii în zona veche a orașului a unei Case Memoriale a lui Publius Ovidius Naso, care să reproducă arhitectura și stilistica de epocă a casei în care va fi locuit acesta la Tomis
  • În municipiul Constanța, una dintre străzile din Peninsulă poate numele orașului Sulmona

Constanța și Sulmona s-au înfrățit la 6 iunie 1968.
Protocolul de înfrățire, a fost parafat între Petre Nicolae, primarul de atunci al Constanței, și Paolo Di Bartolomeo, primar al orașului Sulmona-Italia.
Protocolul de înfrățire a fost scris în limba italiană și tradus în limba română.

Cele două orașe împart spiritul și opera poetului Ovidius Publius Naso, care se năștea în anul 43 i Hr., la Sulmona și care, în anul 9 d.Hr., era exilat la Tomis de împăratul Augustus, unde mai târziu își găsea și sfârșitul.

„Tristele” și ”Ponticele” sunt cele două culegeri de elegii personale, sub forma unor scrisori trimise lui Augustus, inspirate de exilul poetului.

Sulmona este un oraș din provincia L'Aquila din Abruzzo, Italia.
 
În latina veche, Sulmona înseamnă „onis", adică „apa bogată".
 
În 2018, cu prilejul semi-centenarului înfrățirii, Imago Studio, Asociația Ecsia, în parteneriat cu Facultatea de Arte din cadrul Universității Ovidius și cu finanțarea Primăriei Municipiului Constanța au realizat filmul documentar “Ovidius”, filmat în toamna anului 2017, în România, Italia și Bulgaria. Documentarul conține și interviuri cu specialiști și personalități.

 
Nici anul acesta, autoritățile locale nu au celebrat momentul, fie măcar prin intermediul unui mesaj postat pe pagina de socializare a primăriei Constanța.
În proiectul Strategiei culturale a municipiului Constanța, coordonată de Dorin Popescu, consilier al primarului, se pomenește despre consolidarea și valorizarea brandurilor culturale omologate ale orașului. Pe lângă multiculturalitate, instituțiile teatrale, rețeaua locală de muzee apare și obiectivul construirii în zona veche a orașului a unei Case Memoriale a lui Publius Ovidius Naso, care să reproducă arhitectura și stilistica de epocă a casei în care va fi locuit acesta la Tomis.
Popescu a declarat de altfel și la în cadrul interviurile “ZIUA LIVE” că acest obiectiv va stimula și valoriza imaginea Constanței.
În municipiul Constanța, una dintre străzile din Peninsulă poate numele orașului Sulmona. 

Precizări:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

 

Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 

Citește și:

ZIUA LIVE. Fragilitatea vieții culturale, combătută cu o strategie pentru următorii zece ani. Constanța candidează la un titlu UNESCO, dar alocă 2% pentru cultură!

Statuia lui Ovidius din Sulmona şi inaugurarea sa din 30 aprilie 1925 (galerie foto)

Filmul „OVIDIUS“ - 600 ore de filmare, 17 specialiști și patru realizatori, într-o poveste-document (galerie foto)

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii