Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
18:21 23 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Imediat după Crăciun, constănțenii află dacă se măresc sau nu, taxele și impozitele locale!(DOCUMENTE)

ro

23 Dec, 2021 00:00 2417 Marime text
  • Proiectul privind stabilirea impozitelor și taxelor locale pentru anul 2022 intră la vot în ședința de Consiliu Local, din 28 decembrie
  • Dacă va fi aprobat de consilieri, în forma actuală, vezi secțiunea „documente”, anul viitor vom plăti taxe mai mari
 
 
Proiectul privind stabilirea impozitelor și taxelor locale pentru anul 2022 intră la vot în ședința de Consiliu Local, din 28 decembrie.
Dacă va fi aprobat de consilieri, în forma actuală, vezi secțiunea „documente”, anul viitor vom plăti taxe mai mari.
 
Impozitul/taxa pe clădiri pentru persoane fizice
 
Pentru clădirile rezidențiale și clădirile-anexă, aflate în proprietatea persoanelor fizice, impozitul/taxa pe clădiri se calculează prin aplicarea cotei de 0,11% asupra valorii impozabile.
Pentru o clădire cu cadre din beton armat sau cu pereți exteriori din cărămidă arsă, sau din orice alte materiale rezultate în urma unui tratament termic și/sau chimic – cu instalații de apă canalizare, electrice și încălzire – 1.354 lei, iar fără instalațiile amintite anterior, valoarea este de 814 lei.
Clădire cu pereţi exteriori din lemn, din piatră naturală, din cărămidă nearsă, din vălătuci sau din orice alte materiale nesupuse unui tratament termic şi/sau chimic -cu instalaţii de apă, canalizare, electrice şi încălzire (condiţii cumulative)- 407 lei, fără instalaţii de apă, canalizare, electrice sau încălzire- 273 lei.
Clădire-anexă cu cadre din beton armat sau cu pereţi exteriori din cărămidă arsă sau din orice alte materiale rezultate în urma unui tratament termic şi/sau chimic -cu instalaţii de apă, canalizare, electrice şi încălzire (condiţii cumulative) - 273 lei, fără instalaţii de apă, canalizare, electrice sau încălzire - 237 lei.
 
Clădire-anexă cu pereţi exteriori din lemn, din piatră naturală, din cărămidă nearsă, din vălătuci sau din orice alte materiale nesupuse unui tratament termic şi/sau chimic. Cu instalaţii de apă, canalizare, electrice şi încălzire (condiţii cumulative)-169 lei, fără instalaţii de apă, canalizare, electrice sau încălzire-104 lei.
 
În cazul contribuabilului care deţine la aceeaşi adresă încăperi amplasate la subsol, demisol şi/sau la mansardă utilizate ca locuinţă, în oricare dintre tipurile de clădirile amintite anterior, se va plăti 75 % din suma care s-ar aplica clădirii.

 
În cazul contribuabilului care deţine la aceeaşi adresă încăperi amplasate la subsol, demisol şi/sau la mansardă, utilizate în alte scopuri decât cel de locuinţă, în oricare dintre tipurile de clădiri se va plăti 50% din suma care s-ar aplica clădirii.
 
Pentru clădirile nerezidențiale aflate în proprietatea persoanelor fizice, impozitul/taxa pe clădiri se calculează prin aplicarea cotei de 1,3% asupra valorii impozabile a clădirii.
 
În cazul clădirilor nerezidențiale utilizate în scop comercial (spații comerciale), în care nu se desfășoară activități economice, fiind neutilizate/închise pe o perioadă mai mare de 30 de zile consecutive în cursul unui an calendaristic, impozitul/taxa stabilit(ă) se majorează cu o cotă adițională de 50%.
Arterele și zonele sunt următoarele: zona peninsulară; bd. Tomis, tronsonul cuprins între bd. Aurel Vlaicu și str. Traian; bd. Mamaia, tronsonul cuprins între str. I G Duca și intrarea în stațiunea Mamaia; bd. 1 Decembrie 1918; bd. Al Lăpușneanu; str. Traian; str. Ștefan cel Mare; str. I G Duca; bd. Ferdinand.
 
Impozitul/taxa pe clădiri pentru persoanele juridice

 
Conform proiectului de hotărâre, pentru clădirile rezidenţiale aflate în proprietatea sau deţinute de persoanele juridice, impozitul/taxa pe clădiri se calculează prin aplicarea unei cote de 0,2% asupra valorii impozabile a clădirii. De asemenea, pentru clădirile nerezidenţiale aflate în proprietatea sau deţinute de persoanele juridice, impozitul/taxa pe clădiri se calculează prin aplicarea unei cote de 1,3% asupra valorii impozabile a clădirii Impozitul/taxa pe clădiri stabilit conform alin. (2) se majorează cu o cotă adițională de 30,8%.
 
Pentru clădirile nerezidenţiale aflate în proprietatea sau deţinute de persoanele juridice, utilizate pentru activităţi din domeniul agricol, impozitul/taxa pe clădiri se calculează prin aplicarea unei cote de 0,4% asupra valorii impozabile a clădirii.
Impozitul pe clădirile neîngrijite se majorează cu până la 500%
 
Pentru clădirile neîngrijite situate în intravilanul localității, impozitul pe clădiri se majorează cu până la 500% conform criteriilor stabilite.
 
Impozitul și taxele pe teren pentru persoane fizice
 
Impozitul/taxa pe teren se stabilește luând în calcul suprafața terenului, rangul localității în care este amplasat acesta, zona și categoria de folosință a terenului. n cazul terenului amplasat în intravilan, înregistrat în registrul agricol la categoria de folosinţă terenuri cu construcţii, impozitul/taxa pe teren se determină prin înmulţirea suprafeţei de teren, exprimată în ha prin transformarea din mp conform formulei 1ha = 10.000 mp, cu suma corespunzătoare, exprimată în lei/ha.
 
Impozitul și taxele pe teren pentru persoanele juridice
 
Pentru persoanele juridice, taxele și impozitul pe teren se stabilește luând în calcul suprafaţa terenului, rangul localităţii în care este amplasat terenul, zona şi categoria de folosinţă a terenului, conform încadrării făcute de consiliul local.
Impozitul pentru autoturisme pentru fizice și juridice
 
Fericiții acestei rubrici sunt aparținătorii mijloacelor de transport hibrid, unde impozitul este redus cu 95%. La acest capitol nu regăsim modificări semnificative. Spre exemplu, pentru motociclete, tricicluri, cvadriciluri și autoturisme cu capacitatea cilindrică până în 1600 cm3, tariful rămâne neschimbat, adică 10 lei, la fel și pentru motocicletele, tricicluri și cvadricicluri cu capacitatea cilindrică de peste 1600 cm3, 11 lei.
 
Pentru plata cu anticipaţie a tuturor obligaţiilor către bugetul local datorate pentru întregul an, până la data de 31 martie inclusiv, persoanelor fizice li se acordă o bonificaţie de 10% la impozitul pe mijloacele de transport.
Pentru plata cu anticipaţie a tuturor obligaţiilor către bugetul local datorate pentru întregul an, până la data de 31 martie inclusiv, persoanelor juridice li se acordă o bonificaţie de 5% la impozitul pe mijloacele de transport.
 
Taxa de salubrizare
 
Taxa de salubrizare este datorată numai de persoane fizice – locuitori ai municipiului Constanţa. Cuantumul taxei este de: 7,5 lei/lună/persoană.
Taxa de salubrizare se plăteşte în 2 rate egale, respectiv: a) rata I, până la data de 31 martie inclusiv; b) rata a II-a, până la data de 30 septembrie inclusiv.

Taxa de salubrizare de până la 50 de lei inclusiv, se plătește integral până la primul termen de plată.

Sunt scutite de la plata taxei de salubrizare următoarele categorii de contribuabili: a) veteranii de război, văduvele de război şi văduvele nerecăsătorite ale veteranilor de război; b) persoanele prevăzute la art. 1 al Decretului-lege nr. 118/1990, republicat, cu modificările şi completările ulterioare, şi persoanele fizice prevăzute la art. 1 din Ordonanţa Guvernului nr. 105/1999, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 189/2000, cu modificările şi completările ulterioare; c) persoanele cu handicap grav sau accentuat, persoanele încadrate în gradul I de invaliditate şi reprezentanţii legali ai minorilor cu handicap grav sau accentuat şi ai minorilor încadraţi în gradul I de invaliditate.

Taxa specială de amenajare și întreținere spații verzi

Taxa constituie venit cu destinație specială stabilită în conformitate cu dispozițiile art. 484 alin. (1) – (3) din Codul fiscal și se instituie ca reacție la degradarea spațiilor publice, ca instrument fiscal menit să contrabalanseze efectele negative asociate cadrului urban construit și de atingere a standarului european de 26 mp de spațiu verde pentru fiecare locuitor al municipiului Constanța.

Totodată, taxa creează și asigură veniturile necesare autorității locale pentru acoperirea costurilor cu reabilitarea, extinderea, întreținerea și conservarea suprafețelor de spații verzi în municipiul Constanța.

Taxa este anuală și se plătește până la data de 31 martie 2022 inclusiv.

Valoarea taxei este de 50 lei/persoană/an.

Sunt scutite de la plata taxei de amenajare și întreținere spații verzi următoarele categorii de contribuabili: a) veteranii de război, văduvele de război şi văduvele nerecăsătorite ale veteranilor de război; b) persoanele prevăzute la art. 1 al Decretului-lege nr. 118/1990; c) persoanele cu handicap grav sau accentuat, persoanele încadrate în gradul I de invaliditate şi reprezentanţii legali ai minorilor cu handicap grav sau accentuat şi ai minorilor încadraţi în gradul I de invaliditate.


 
Taxă rezervare loc parcare
 
Cuantumul taxei rezervare loc parcare este:

Persoane fizice Autoturisme -  399 lei/an
 
Taxa este anuală și se achită până la data de 31 martie.

În cazul contribuabililor care solicită obținerea unei autorizații pentru rezervare loc parcare, taxa se achită integral, odată cu depunerea documentației aferente, potrivit Regulamentului de organizare și funcționare a parcărilor publice de pe raza municipiului Constanța.

Posesorii autorizațiilor de rezervare loc parcare anulate în urma lucrărilor de sistematizare, de utilitate publică, vor datora contravaloarea taxei până în momentul anulării acesteia, conform prevederilor regulamentului în vigoare, urmând a se restitui proporțional cu perioada din autorizație rămasă neutilizată.

Neachitarea taxei până la 31 martie, conduce la anularea rezervării, dacă sunt depuse cereri pentru parcarea respectivă, și redistribuirea locului de parcare, cu aplicarea prevederilor art. 2.

Taxă de concesionare locuri de veci

Taxa de concesionare locuri de veci este stabilită diferenţiat pe categorii de cimitire şi durata de concesionare, astfel: cimitirul/categoria/durata de concesionare: 7 ani /25 ani /49 ani

Central  -  38 lei/mp 132 lei/mp 260 lei/mp
Viile Noi - 30 lei/mp 97 lei/mp 193 lei/mp
Constantin Predescu  - 30 lei/mp 97 lei/mp 193 lei/mp
Anadalchioi  - 30 lei/mp 97 lei/mp 193 lei/mp
Palazu Mare  - 30 lei/mp 97 lei/mp 193 lei/mp
 
Taxă întreținere cimitire
 
Taxa întreţinere cimitire constituie venit cu destinație specială şi este fundamentată de necesitatea întreţinerii şi menţinerii curăţeniei în următoarele cimitire de pe raza municipiului Constanţa: Anadalchioi, Central, Constantin Predescu, Palazu Mare, Viile Noi. Taxa este de 15 lei/mp/an.
Termenul de achitare al acestei taxe este 31 martie.
 
Taxe stare civilă

Taxa pentru oficierea căsătoriei în zilele nelucrătoare (sâmbătă, duminică şi sărbătorile legale) -  350

Taxă pentru încheierea căsătoriei înainte de expirarea termenului de 10 zile stabilit prin lege  - 150

Taxa pentru oficierea căsătoriei în alt loc decât sediul Serviciului de Stare Civilă  - 1.500

Taxă pentru îndeplinirea procedurii de divorţ pe cale administrativă – 565.

Valoarea taxelor este exprimată în lei.

Proiectul integral cu taxele și impozitele locale pentru anul 2022 poate fi consultat în secțiunea „documente”.


Citește și:

Majorări pe linie! Totul despre taxele și impozitele pe care le vor plăti constănțenii în 2022 (DOCUMENTE)

Din 2022, constănțenii vor plăti taxă pentru îngrijirea spațiilor verzi. Crește și taxa pentru parcarea rezidențială! (DOCUMENT)

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii