Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:18 14 10 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Răscumpărarea terenului Palatului Regal de la Mamaia se apropie de final. Afaceriștii de la Light System SRL „arși la buzunar". Cum s-a ajuns aici?

ro

14 Oct, 2024 18:03 328 Marime text
 
  • Prețul convenit de părți pentru vânzarea/cumpărarea terenului în suprafață de 15.465,91 mp este de 23.56 euro/mp, respectiv 365.000 euro +TVA
  • Light System SRL ar avea în acest moment datorii către bugetul local de 700.000 lei, adică 140.000 de euro
  • Un calcul simplu arată că în final, pentru răscumpărarea terenului din stațiunea Mamaia, Primăria Constanța va plăti doar 225.000 euro+ TVA, adică 1.125.000 lei +TVA
 
În cadrul ședinței de Consiliu Local Constanța din 31 iulie a.c. a fost aprobat proiectul privind exercitarea dreptului de preempțiune de către Municipiul Constanța pentru cumpărarea imobilului teren aferent Palatului Regal de la Mamaia.
 
Tot atunci a fost desemnată și Comisia de negociere a prețului pentru cumpărarea terenului de sub Castelul Regal de la Mamaia va fi condusă de viceprimarul Ionuț Rusu.

Din Comisia de negociere mai fac parte următorii: din partea Consiliului Local - Cristian Omocea (PNL), Daniela Dina (PNL), Liviu Merdinian(PSD), Florin Cocargeanu (USR) - membri titulari ai Comisiei și  funcționarii din cadrul municipalității - Carmen Mihaela Ispas, Lenuța Petcu, Nicoleta Florescu, Cristina Aldea și Stere Palaș. Membri supleanți au fost desemnați Dan Petre Leu - arhitect șef, consilierii locali Adriana Arghirescu (PNL) și Florin Tudor (PNL) alături de funcționari din cadrul municipalității .
 
Este vorba despre imobil teren în suprafață de 15.465,91 mp, înscris în cartea funciară nr. 205622, având număr cadastral 17121, parte din monumentul istoric denumit fosta vilă regală, azi club „Castel”.
 
Terenul a fost achiziționat de Light System SRL în 2004 de la Primăria Constanța.
 
Aproape 1.5 ha cu doar 23.56 euro/mp.
 
În 2003, aceeași firmă cumpăra ilegal Palatul Regal pentru doar 700.000 lei.
 
În 2022, Ministerul Culturii a câștigat definitiv procesul cu Light System SRL și a recuperat imobilul.
 
În comunicarea făcută către Primăria Constanța, Light System SRL transmitea că vrea pe terenul de peste 15.000 mp - 364.376,84 de euro fără TVA, respectiv 23,56 euro/mp fără TVA, adică 1.821.880 lei fără TVA.
 
Primăria Constanța a cerut ca un expert evaluator ANEVAR să stabilească valoarea de piață pentru teren iar ulterior, Comisia desemnată prin vot de Consiliul Local Municipal să negocieze achiziția acestuia.
 
Surse au precizat pentru ZIUA de Constanța că prețul stabilit de evaluator ar fi fost de 30,38 euro +TVA.
 
Aceleași surse ne-au menționat că în urma negocierii dintre Comisia condusă de viceprimarul Rusu și Light System SRL, prețul final care va fi plătit de Primărie va fi de 23,56 euro/mp +TVA, adică undeva la 365.000 euro plus TVA.
 
Acest preț  dar și rectificarea bugetară pentru tranzacție urmează să fie aprobate în ședință de îndată de Consiliu l Local Municipal pe 15 octombrie a.c.
 
Menționăm că și asociații Light System SRL au decis pe 7 octombrie a.c., în cadrul AGA aprobarea vânzării bunului imobil - teren, situat în intravilanul municipiului Constanţa, staţiunea Mamaia, jud. Constanţa, în suprafaţă de 15.465,91 mp, teren aferent activului "Complex Castel", achiziționat în 2004 suma de 364.376, 84 de euro fără TVA, respectiv 23,56 euro/mp fără TVA, adică 1.821.880 lei fără TVA.  
 
Light System SRL, datorii de 140.000 de euro către bugetul local
 
Bomba acestei răscumpărări nu stă doar în negocierea Comisie Primărie - Light System SRL ci și într-o situație juridică care s-a încheiat recent.
 
În fapt, în ultimii ani, Light System SRL a fost supraimpozitată de municipalitate pentru starea de paragină în care a lăsat terenul și anterior și clădirea fostului palat Regal de la Mamaia.
 
Toată această „afacere” – impozite, majorări plus taxe judiciare provenite din procesele câștigate de Primărie înseamnă undeva la 700.000 lei, respectiv 140.000 euro, bani care urmează să se întoarcă la bugetul local, potrivit unor surse din cadrul municipalității.
 
Un calcul simplu arată că de fapt pentru răscumpărarea terenului, Primăria Constanța le va plăti doar 225.000 euro+ TVA, adică 1.125.000 lei +TVA.
 
O dată răscumpărat terenul acesta trebuie transmis statului și mai departe Ministerului Culturii, care în baza unui memorandum vrea să contracteze un împrumut de la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei pentru proiectul "Temelii culturale", care vizează salvarea unor monumente istorice și construirea de clădiri cu destinație culturală, cuprinzând și fonduri pentru restaurarea și amenajarea Palatului Reginei Maria.

Amintim că Adunarea Generală Extraordinară a Acţionarilor a societății Mamaia SA s-a întrunit pe 16 septembrie la sediul Ministerului Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului.

Pe ordinea de zi s-a aflat aprobarea transmiterii imobilului clădire „Club Castel, fostă Vilă Regală" din patrimoniul Mamaia SA în domeniul public al statului şi administrarea Ministerului Culturii în vederea restaurării și amenajării Palatului Reginei Maria de la Mamaia, parte din proiectul „Temelii culturale" derulat de minister.


Viceprimarul Rusu despre negocierea pentru terenul Palatului Regal de la Mamaia
 
 
Într-o postare pe pagina sa de socializare, viceprimarul Ionuș Rusu anunță fără să ofere alte detalii stabilirea prețului pentru achiziția terenului.
 
„Astăzi, un moment de referință pentru istoria și patrimoniul Constanței a avut loc, prin stabilirea prețului pentru achiziția terenului pe care se află Castelul Reginei Maria din Mamaia.
 
În calitate de viceprimar și președinte al comisiei de stabilire a prețului, sunt mândru că municipalitatea face pași concreți pentru a readuce acest monument în patrimoniul local, astfel încât să fie restaurat și valorificat în mod corespunzător.
 
Protejarea moștenirii istorice a Constanței rămâne o prioritate, iar acest demers reprezintă un angajament ferm în această direcție”, a notat viceprimarul Ionuț Rusu.
 
 
 
Citește și:

Consiliu Local Municipal a demarat procedura de răscumpărare Cu cât vrea Light System SRL să vândă terenul aferent Palatului Regal de la Mamaia (DOCUMENT)
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii