Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:24 31 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Restaurarea, conservarea și valorificarea turistică a Cetății Carsium pe ordinea suplimentară a ședinței extraordinare de Consiliului Județean Constanța (DOCUMENT)

ro

31 Jul, 2024 17:00 202 Marime text

 
  • Consiliul Judeţean Constanţa în şedinţă extraordinară convocată de îndată pentru data de 01.08.2024, ora 10,00, ca urmare a faptului că ședința ordinară a Consiliului Județean Constanța convocată pentru data de 31.07.2024 nu s-a desfășurat din lipsa cvorumului
  • Sedința din 1 august, ora 10.00 se va desfășura în format videoconferință
  • Pe ordinea suplimentară a ședinței a fost introdus și
    proiect de hotărâre nr.162/24.07.2024 de aprobare a proiectului și a cheltuielilor legate de proiectul „Restaurarea, conservarea, amenajarea și valorificarea cultural-turistică a Cetății Carsium”
  • Valoarea proiectului este de 6.535.619,50 de lei (inclusiv TVA)
  • UAT Județul Constanța prin Consiliul Județean Constanța cofinanțează proiectul în proporție de 2% din valoarea eligibilă, în cuantum de 127.905,43 de lei
     
                           
 
Președintele CJC, Mihai Lupu a emis dispoziţia nr. 528 privind convocarea Consiliului Judeţean Constanţa în şedinţă extraordinară convocată de îndată pentru data de 01.08.2024, ora 10,00, ca urmare a faptului că ședința ordinară a Consiliului Județean Constanța convocată pentru data de 31.07.2024 nu s-a desfășurat din lipsa cvorumului.

Sedința din 1 august, ora 10.00 se va desfășura în format videoconferință.

Pe ordinea suplimentară a ședinței a fost introdus și proiect de hotărâre nr.162/24.07.2024 de aprobare a proiectului și a cheltuielilor legate de proiectul „Restaurarea, conservarea, amenajarea și valorificarea cultural-turistică a Cetății Carsium”, vezi „documente”.
 
Valoarea proiectului este aferentă etapei a II-a din Programul Regional 2021 – 2027, Obiectiv specific 5.1. Promovarea dezvoltării integrate și incluzive în domeniul social, economic și al mediului, precum și a culturii, a patrimoniului natural, a turismului sustenabil și a securității în zonele urbane este de 6.535.619,50 de lei (inclusiv TVA).
 
UAT Județul Constanța prin Consiliul Județean Constanța cofinanțează proiectul în proporție de 2% din valoarea eligibilă, în cuantum de 127.905,43 de lei.
 
Pe lângă aprobarea proiectului și a cheltuielilor legate de acesta, se  propune spre aprobare sumele ce reprezintă cheltuielile conexe ce pot apărea pe durata implementării lucrărilor de restaurare, conservare, amenajare și valorificare cultural – turistică a cetății Carsium. Aceste cheltuieli conexe vor fi asigurate din bugetul UAT Județul Constanța – Consiliul Județean Constanța.

Este nevoie urgent de votul consilierilor pentru depunerea spre finanţare a etapei II a acestuia, în cadrul Programului Regional 2021-2027. În aceste momente stadiul lucrărilor este de 70%, proiectul fiind fazat.
 
Contractul de finanțare a proiectului a fost semnat în urmă cu șase ani
 
După cum se arată în referatul de aprobare, UAT Județul Constanța a semnat, la data de 09.07.2018, contractul de finanțare nr. 2658, aferent proiectului „Restaurarea, conservarea, amenajarea și valorificarea cultural – turistică a Cetății Carsium”.
 
Prin implementarea acestui proiect se urmărește ca județul Constanța, parte componentă a Regiunii de Dezvoltare Sud-Est, să gestioneze în mod eficient resursele patrimoniului cultural local, să valorifice potențialul acestuia pentru o dezvoltare sustenabilă care să permită creșterea competitivității economice și îmbunătățirea condițiilor de viață ale comunităților și regionale.
 
Având în vedere importanța obiectivului de investiție, coroborată cu prevederile legislative recente prin care s-a dorit asigurarea că proiectele/operațiunile vor fi finalizate, oferind posibilitatea găsirii unor soluții reale de continuare a proiectului, prin HCJC nr. 242/29.11.2023 a fost aprobată implementarea etapei a II-a, în cadrul noului Program Regional 2021 – 2027, în scopul finalizării integrale, precum și susținerea cheltuielilor necesare în acest sens – co-finanțare, cheltuieli neeligibile.
 
Castrul roman Carsium este situat pe teritoriul localității Hârșova, județul Constanța. Castrul a fost întemeiat de Traian în anul 103 pe locul unei așezări dace. În secolul X sau XI, bizantinii construiesc aici o cetate.

Numele de Carsium este un toponim de origine tracă ce apare în izvoarele literare antice. Carsium a făcut parte din ansamblul de fortificații romane, construite de-a lungul limes-ului dunărean.
 
Marele neajuns al cetății este acela că în mare parte este suprapus de așezarea modernă Hârșova.
 
Deși se află pe lista monumentelor istorice (cod CT-I-s-A-02676) cetatea nu reprezintă încă un obiectiv turistic accesibil.
 
 
PRECIZĂRI:

Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise. 
 
Citește și:

O nouă încercare de convocare a Consiliului Județean Constanța în prima zi a lunii august!

#Dobrogea143 – De la grecii din Milet la generația Millenials Despre Cetatea Carsium se știu prea puține lucruri, însă Muzeul Carsium a fost inaugurat de regi și regine (galerie foto+video)
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii