Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
06:17 22 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Retrospectivă 2023 Primăria Constanța Decizii controversate,fonduri europene pierdute, demisii și punerea în mișcare a acțiunii penale împotriva edilului Vergil Chițac

ro

05 Jan, 2024 17:00 2182 Marime text

Primarul Vergil Chițac la sediul DNA Constanța


 
 
Intro:

2023 a fost poate cel mai greu an pentru constănțeni care au avut de înfruntat haosul în care orașul a fost aruncat din cauza șantierelor interminabile.

2023 a fost anul în care administrația locală a încercat să facă uitate pierderea a două proiecte importante pe fonduri europene, anul în care Constanța a rămas într-un singur viceprimar, dar și fără city-manager, dar, cel mai dureros anul în care în ciuda condițiilor inumane de trafic și a poluării cu care ne-am confruntat, Primăria nu a reușit să finalizeze proiectele de reabilitare a marilor bulevarde.

A fost totodată și anul în care primarul Vergil Chițac a decis că vrea să mai vândă niște terenuri din Constanța, justificând promovarea acestor hotărâri de vânzare cu argumente precum „numai proștii nu se răzgândesc“ sau „recunosc că sunt inconsecvent“, dar și anul în care instanța a închis definitiv dosarul în defavoarea Regulamentului Zonei Peninsulare iar procurorii DNA i-au schimbat încadrarea edilului din suspect în inculpat în dosarul organizării concursului cu bărci de mare viteză de pe lacul Siutghiol din vara anului 2023, în care prejudiciul estimat este în valoare de 1.720.000 lei.

În continuare vă prezentăm o sinteză a celor mai importante momente ale lui 2023 care au vizat Primăria Constanța.

 
 
 
 
Primăria Constanța publica pe 5 ianuarie 2023, proiectul bugetului de venituri și cheltuieli pentru anul 2023.

Municipalitatea arată că pentru anul 2023, veniturile și cheltuielile bugetului local propuse sunt în cuantum de 1.836.961.000 lei (venituri), adică 373 de milioane de euro și 1.903.789.000 lei (cheltuieli), adică aproximativ 386 de milioane de euro.

Pe parcursul anului au avut loc o sumedie de rectificări bugetare.


Și tot în ianuarie 2023, dar pe 12, primarul municipiului Constanța, Vergil Chițac și administratorul public al orașului la acea vreme, Felicia Ovanesian, au organizat una dintre puținele conferințe de presă ale administrației publice locale.

În aceeași lună, Primăria Constanța demara procedurile pentru construirea în zona Pieței Griviței a unei clădiri de trei etaje care va găzdui o parte din activitățile administrației locale. Între timp proiectul a fost înghețat și în continuare mai multe servicii din cadrul primăriei funcționează în sedii închiriate, pentru care administrația locală plătește anual sume importante de bani.

În ședința de CLM din 30 ianuarie, primarul pune pe ordinea de zi proiectul de hotărâre “STOP Depresia! Împreună pentru o comunitate sănătoasă” depus de consilierii PSD Constanța care a fost aprobat dar nici astăzi nu este aplicabil.

În februarie 2023, Primăria Constanța atribuie un contract pentru reabilitare a cinci locuri de joacă din Constanța în valoare de 2.2 milioane de lei.
Este vorba despre cele amplasate pe strada Cișmelei, Tomis Nord; strada Pictor Nicolae Tonița; aleea Egretei, bl. AV10; strada Bravilor, bl. H1; strada Dionisie cel mic, bl. 56-58.

În ședința din aceeași lună, Consiliul Local aproba contractarea unui împrumut pe 13 ani, în valoare de maxim 253.918.900 lei.

Procedura de achiziție pentru contractarea împrumutului votat de Consiliul Local Municipal a demarat însă o lună mai târziu.

Tot în februarie Consiliul Local Municipal Constanța a votat HCLM 93/2023 privind declanșarea procedurii de expropriere a mai multor terenuri proprietate privată de pe traseul viitorului Bulevard Madrid din Constanța. Sumele pentru despăgubiri aprobate erau în cuatum total de 12.972.20 lei, respectiv 2.664.842 euro și urmau să fie alocate de la bugetul local al municipiului Constanța cu această destinație.


Felicia Ovanesian


Pe 22 martie 2023, Felicia Nadina Ovanesian a demisionat din funcția de city-manager al Primăriei municipiului Constanța, printr-un email înregistrat în Registrul General al municipalității, în atenția primarului Vergil Chițac. Ovanesian a precizat că demisia a fost o decizie personală și nu i-ar fi fost solicitată de primarul Vergil Chițac.

În aceeași lună avea loc dezbaterea privind construcția și amenajarea Pieței de la Gara Constanța.


Tăierea teilor de pe bulevardul Ferdinand

Pe 28 martie, Primăria Constanța primea o amendă de 10.000 lei aplicată de Garda de Mediu Constanța, pentru nerespectarea prevederilor Legii nr.24/2007 privind reglementarea și administrarea spațiilor verzi din intravilanul localităților, urmare a verificărilor efectuate privind legalitatea tăierii teilor de pe fâșia plantată din bd.Ferdinand, s-a constatat că au fost tăiați 19 tei, din care doar trei cioate prezentau cavități în zona trunchiului.

Pe 29 martie, Vergil Chiţac i-a retras atribuţiile Lilianei Adam, şeful de birou Legislație, Contracte, Avize de Legalitate și Legile Proprietății.
În ședința de CLM din 30 martie a fost aprobată vânzarea unui teren din stațiunea Mamaia către societatea Marina&Santis a liderului PSD Constanța, Ion Dumitrache .

În aprilie, fostul city-manager, Felicia Ovanesian dezvăluia în cadrul unui interviu pentru ZIUA de Constanța faptul că fondurile europene pentru „Reamenajarea integrată a zonei pietonale din centrul istoric al Municipiului Constanța - etapa II” în valoare de 25 de milioane de lei au fost pierdute. Primăria Constanța a venit târziu cu explicații absolut puerile.

Primarul municipiului Constanța, Vergil Chițac și Liviu Popa, directorul Termoficare Constanța, se fotografiau în data de 26 aprilie 2023 pentru a da startul etapei a doua a proiectului de modernizare a rețelei de termoficare.

În aceeași lună, Primăria Constanța a cerut votul cetățenilor pentru campania „Mamaia – Constanța, destinația anului 2023!“, într-o postare pe Facebook, în care sunt prezentate o serie de imagini photoshopate din câteva locuri din Constanța.

Asociația civică Tomis Așa Cum Trebuie – TACT a scos în stradă constănțenii în aprilie 2023 la un protest pașnic și apolitic în fața Palatului Administrativ. Oamenii s-au dotat cu pancarte, cu mesaje precum: ”Nu vrem zgomot și poluare, nu vrem desființarea locurilor de parcare!”, ”Nu mai tăiați copacii!”, ”Nu vrem trafic intens pe Cuza Vodă”. 


Colegiul Național Mircea cel Bătrân


Abia în luna mai 2023, Primăria Constanța a recunoscut oficial că a pierdut și contractul pentru reabilitarea Colegiului Național Mircea cel Bătrân, în valoare de aproximativ 20 de milioane de lei. Finanțarea obținută era prevăzută pentru programarea financiara 2014-2020, care are termen de implementare sfârșitul anului 2023. Termenul scurt rămas pentru proiectare și execuție a făcut imposibilă contractarea, s-a „scuzat”, administrația locală.

În luna mai 2023, a avut loc concursul pentru ocuparea unei funcții publice de conducere vacante se secretar general al municipiului Constanța. Fulvia Antonela Dinescu care a preluat din dispoziția primarului Vergil Chițac, atribuții de secretar delegat al municipiului Constanța încă din 9 noiembrie 2022 a câștigat concursul.



Florin Cocargeanu, consilier local USR


În sedința Consiliului Local Municipal din 26 mai 2023, primarul Chițac a propus revocarea din funcția de viceprimar al lui Florin Cocargeanu, membru USR Constanța. Proiectul a fost aprobat de majoritatea PNL-PSD din CLM.

Cu o săptămână înainte de 1 mai 2023, Primăria Constanța anunța o petrecere de trei zile, cu grătare, pe o plajă din oraș”Hello, May!” s-a desfășurat pe Plaja Reyna.

În aceeași lună, Vergil Chițac a efectuat o vizită oficială în orașele Poti și Batumi din Georgia, în perioada 29-30 mai 2023.
În iunie 2023, primarul Vergil Chițac a emis dispoziția de expropriere a terenurilor proprietate privată de pe traseul Bulevardului Madrid din Constanța.


Întrecerea UIM XCAT World Championship Romanian Grand Prix Constanta 2023

Și tot în iunie, primaria Constanța anunță prima ediție a XCAT Romanian GP, o competiție de bărci de viteză de referință pe plan internațional, care s-a desfășurat în perioada 16-18 iunie, pe Lacul Siutghiol din Mamaia și care avea să-i aducă atât primarului Chițac cât și unor funcționari publici calitatea de inculpați.

În iunie 2023, prin dispoziție de primar s-au majorat indemnizațiile primarului și viceprimarului municipiului Constanța.

Urmare a publicării declarației de avere, s-a aflat tot în iunie 2023 că primarul Constanței, Vergil Chițac, și-a mai cumpărat o casă în Eforie Nord și și-a împrumutat fiul cu o sumă generoasă de 325.000 de lei.

La începutul lui iulie 2023, locuitorii din Palazu Mare au cerut în cadrul unui protest suspendarea PUZ-ului din cartier și i-au cheamat pe edilii orașului la discuții! Nu s-a prezentat niciunul.

Primăria Constanța a lansat în iulie 2023 licitația pentru achiziția iluminatului festiv pentru sărbătorile de iarnă, pentru care vrea să cheltuie o mică avere. Conform platformei de achiziții publice, municipalitatea a fost dispusă să plătească, din banii noștri, 3.599.139 fără TVA, adică 4.282.975  lei cu TVA inclus. Contractul a fost împărțit în trei loturi.

Pe 13 iulie 2023, primarul municipiului Constanța era pus sub urmărire penală de DNA, acuzat că a finanțat ilegal o activitate sportivă. Alături de acesta, și Alin Vintilă, directorul executiv din cadrul Primăriei Municipiului Constanța, a fost sub pus de acuzare de DNA. Nici Andrei Talpeș, președintele CSM Constanța, nu a scăpat. Acesta este acuzat de complicitate la abuz în serviciu și șantaj.



Stațiunea Mamaia

Alţi 16.000 euro au fost irosiţi în aceeași lună pentru branduirea staţiunii Mamaia cu un logo cumpărat de pe internet cu 15 dolari. Nimeni de la Organizația de Management al Destinației Mamaia-Constanța nu a fost tras la răspundere, dar măcar s-a renunțat la achiziție.

În încercarea de a muta atenția de la acuzațiile aduse, pe 23 iulie 2023, primarul Constanței, Vergil Chițac, și-a anunțat pe site-ul municipalității principalele obiective pentru anul 2023. Lista este subțire, în aceasta regăsindu-se doar șapte obiective principale care avea termen până în ultima zi a anului 2023.

În aceeași lună, primarul Vergil Chițac decide că vrea să mai vândă niște terenuri din Constanța și inițiază mai multe hotărâri de Consiliu în acest sens. Primarul Chițac a justificat promovarea acestor hotărâri de vânzare a unor terenuri, aflate în proprietatea publică a municipiului Constanța, folosind argumente precum „numai proștii nu se răzgândesc“ sau „recunosc că sunt inconsecvent“.

Terenul de 149 mp de pe strada Căpitan Petre Romulus a fost cumpărat de Niculae Stancă, un fost șef din Portul Constanța, al cărui fiii au făcut afaceri cu fiul primarului, Octavian Chițac, alți 854 mp în stațiunea Mamaia au ajuns la o firmă controlată de către șeful PSD, Ion Dumitrache, Planul Urbanistic de Detaliu a ajutat Margona MTC SRL să transforme un spațiul verde din fața hotelului Perla într-un restaurant. Cu sprijinul voturilor consilierilor PNL-PSD a fost aprobată în iunie 2023 și vânzarea terenului de 79 mp de pe taluzul Constanței către un dezvoltator imobiliar.

O dispoziție semnată de primarul municipiului Constanța, Vergil Chițac, emisă în 17 iulie 2023 și publicată recent pe pagina web a instituției în fruntea căreia se află arată că acesta are un nou consilier onorific. Este vorba despre soprana Georgiana Costea Glugă, apreciată cântăreață de muzică clasică din Constanța, dar și soția șefului Inspectoratului de Poliție Județeană (IPJ) Constanța de la acel moment, chestorul Adrian Constantin Glugă.

În ședința de CLM de la finalul lunii iulie, Chițac taie masiv din investiții pentru a împrumuta Termocentrale SRL și a da bani Clubului Sportiv Municipal.


Viceprimarul Ionuț Rusu și primarul Vergil Chițac


Obosit, pe 1 august 2023, primarul Chițac a plecat în concediu 2 săptămâni iar viceprimarul i-a preluat atribuțiile.

În schimb, Chiţac a ordonat mobilizare generală pentru vizita lui Klaus Iohannis la Constanța de Ziua Marinei. A fost imediat amenajată faleza pentru șeful statului, s-au vopsit balustradele și s-a plantat gazon ca să arate bine pentru vizita președintelui.

S-a întors însă pe finalul lunii și a propus Consiliului Local Municipal demararea procedurilor necesare fuziunii prin absorţie a societăţii Administraţia Fondului Imobiliar SRL de către societatea Confort Urban SRL.

Între timp lipsa de implicare a administrației conduse de Vergil Chiţac transformase Constanţa în haos. În plină caniculă, oraşul era sufocat de lucrări interminabile, cu un trafic infernal. Pe lângă faptul că a transformat oraşul într-un şantier imens, constănţenii au plătit la propriu cu praful pe care l-au inhalat.


Casa de Cultură

Toate deșeurile de pe șantiere au fost depozitate ilegal, la întâmplare, a spus-o Garda de Mediu, după ce același primar a făcut un eveniment din demolarea stadionului Farul, dar nu s-a gândit și la sănătatea constănțenilor. Garda de Mediu a dat o amendă de 15.000 de lei după ce inspectorii au constatat că nu sunt folosite tunuri cu apă şi plase de protecție și nu sunt respectate normele pentru a reduce poluarea din casele constănțenilor care locuiesc în zonă. La fel s-a întâmplat şi în intersecţia de la Casa de Cultură.



Inventar morminte Spitalul de Boli Infecțioase Constanța

Tot în august 2023 apar și primele informații despre faptul că Spitalul Modular din curtea Spitalului de Boli Infecţioase s-a construit fără autorizaţie de la Direcţia de Cultură. Primăria a emis certificatul de urbanism și autorizația de construcție a unității modulare fără acest aviz, în situaţia în care terenul respectiv face parte din patrimoniul arheologic al Necropolei Tomis.

În septembrie 2023, a intrat în vigoare noua organigramă a Primăriei Constanța. Funcționarii publici de conducere cărora ca urmare a reorganizării li s-a redus postul ocupat au dreptul de a participa la înscriere la examenul de testare profesională. Organigrama care cuprinde 800 de posturi în aparatul de specialitate al primarului, din care sunt utilizate 487, alte 200 de posturi la nivelul Serviciului Public de Taxe și Impozite și alte 30 la Clubul Sportiv Municipal.

În aceeași lună, Primăria Municipiului Constanța demarează o achiziție-mamut de camere de supraveghere video, care vor fi montate în nu mai puțin de 580 de obiective din oraș. Suma pe care primăria este dispusă să o plătească, din fonduri proprii, pentru a se dota cu acest sistem „Big Brother” se ridică la aproape 80 de milioane de lei.

Vergil Chițac le propune consilierilor municipali, în ședința de la sfârșitul lunii septembrie „prelungirea valabilității Planului Urbanistic General al municipiului Constanța și a Regulamentului local de urbanism aferent, până la intrarea în vigoare a noului plan urbanistic general, dar nu mai târziu de 31 decembrie 2026.”

În octombrie 2023, dr. Stela Halichidis a câștigat definitiv procesul cu primarul municipiului Constanța, Vergil Chițac. Curtea de Apel Constanța a respins pe 16 octombrie 2023, ca nefondate recursurile declarate de Primarul Municipiului Constanța și Municipiul Constanța prin Primar în procesul deschis de dr. Stela Halichidis, managerul demis al Spitalului Clinic de Boli Infecțioase Constanța.

În aceeași lună, triumfător, primarul Constanței, Vergil Chițac, a anunțat, printr-o postare pe Facebook, că va propune Consiliului Local Constanța, scăderea prețului gigacaloriei pentru populație de la 450 lei la 350 lei. Proiectul a fost aprobat însă o lună mai târziu în ședința ordinară a Consiliului Local Constanța.
Tot în octombrie 2023 au început lucrările de asfaltare la Casa de Cultură care au impus restricții de circulație spre disperarea șoferilor și a pietonilor.

Primăria Constanța a anunțat în luna octombrie că 18 proiecte depuse în cadrul procesului de bugetare participativă „Tu decizi pentru Constanța” au fost validate.


ședință de Consiliu Local Municipal în format online

Consilierii locali constănțeni au votat marți, 31 octombrie 2023, printre altele, proiectul de hotărâre pentru modificarea HCL numărul 417/2017 privind stabilirea salariilor de bază pentru funcționarii publici și personalul contractual din cadrul aparatului de specialitate al primarului municipiului Constanța și din serviciile publice aflate în subordinea Consiliului Local al municipiului Constanța, cu modificările ulterioare.

Consiliul Local Constanța a mai aprobat și înlocuirea sistemului de iluminat pe principalele artere și în parcurile din municipiu. Este vorba de proiectul „ Proiect de hotărâre nr. 453/2023 privind aprobarea documentaţiei tehnico-economică faza Studiu de fezabilitate şi a indicatorilor tehnico-economici pentru obiectivul de investiţii „Reconstrucţia integrală a sistemului de iluminat pe anumite bulevarde, străzi şi parcuri ale municipiului Constanţa”. Valoarea estimată totală a investiției este de 73.870.636,55 lei fără TVA, adică 87.847.109,47 lei cu TVA. Obiectivul programului vizează modernizarea sistemului de iluminat public de pe 14 străzi și 11 parcuri din municipiul Constanța.
 
Recursul peninsularilor a fost admis de Curtea de Apel Constanța, instanță care a închis definitiv dosarul în defavoarea Regulamentului Zonei Peninsulare, la data de 13 noiembrie 2023.

Pe 16 noiembrie, Primăria Constanța și SPIT au organizat dezbatere publică pe tema majorării taxei de salubrizare la 17 lei/lună/persoană în 2024. Dezbaterea a avut loc însă proiectul de hotărâre nu a trecut de votul consilierilor locali în ședința ordinară din aceeași lună.
În aceeași lună, Primăria Constanța este obligată de instanțele judecătorești să repartizeze locuri de parcare gratuită persoanelor cu dizabilități, după ce primarul Chițac a pierdut procesul.

Și tot în noiembrie, administrația Chițac pierde bătălia cu viscolul și ninsoare de 48 de ore iar orașul este paralizat. În ianuarie 2024, încă mai sunt prin urbe, urme ale acelor zile de neputință.

Pe 24 noiembrie au început lucrările de reabilitare a Parcului Tăbăcărie, traseele pietonale din parc și din zona de promenadă de pe malurile lacului vor fi refăcute, iar aleile vor fi pavate și dotate cu “elemente de mobilier urban”.

În aceeași lună, Chițac pierde și procesul pentru desființarea ANL-urilor din Palazu Mare.

În decembrie 2023, după aproape 2 ani, Primăria Constanța se poate apuca să amenajeze parcul de la fostele Galerii Soveja, după ce a emis autorizația de construire.

În după-amiază zilei de 29 decembrie 2023, se sparge un buboi urât mirositor, după ce, primarul Chițac le transmite emailuri consilierilor locali care conține un punct de vedere personal dar și o adresă a DNA cu privire la posibilitatea constituirii Consiliului Local Constanța ca parte civilă în dosarul în care primarul Vergil Chițac este cercetat pentru fapte de corupție.


primarul Vergil Chițac


Amintim că, pe data de 4 decembrie, DNA a trimis o adresă prin care înștiințează Consiliul Local că se poate constitui ca parte civilă în dosarul penal în care primarul Chițac este cercetat penal pentru abuz în serviciu în cazul organizării concursului cu bărci de mare viteză de pe lacul Siutghiol din vara anului 2023. Prejudiciul estimat este în valoare de 1.720.000 lei.


2023 ar fi trebuit să fie anul în care să fie finalizate lucrările de reabilitare a marilor bulevarde din municipiul Constanța.


strada Ștefan cel Mare, lucrările finalizate parțial

După ce valoarea acestora a tot crescut, proiectele care prevedeau etapizarea reabilitării marilor bulevarde din Constanța au fost adoptate, în ședința extraordinară a Consiliului Local Constanța, din 7 decembrie 2023. Acestea nu au fost finalizate până la sfârșitul lui 2023.


Bulevardul 1 Decembrie, lucrări finalizate parțial

În cadrul ședinței a intervenit și Ani Viorica Merlă, directorul Direcției Dezvoltare și Fonduri Europene din cadrul Primăriei Constanța, care a spus că legislația prevede etapizarea proiectelor care au ajuns la un grad de maturitate și care au demarat lucrările după 2021 iar recepția acestora durează chiar și 3 luni luni de zile, implicând teste. Practic, pe final de an, administrația Chițac a mai cerut Consilului Local un răgaz de încă șase luni pentru proiectele de reabilitare a bulevardelor, pentru a avea siguranța că se va încheia recepția.
 
 
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Citește și:

Retrospectivă 2023 Momentele politice importante ale anului pe plan local și național

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii