Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
20:11 22 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Se cere schimbarea la faţă a clădirilor Proiectul de reabilitare a zonei pietonale din centrul istoric al Constanţei a ajuns la final

ro

13 May, 2015 00:00 6824 Marime text

Proiectul „Reamenajarea integrată a zonei pietonale din centrul istoric al municipiului Constanţa“ a ajuns la final, moment marcat printr-o conferinţă de presă la care au participat, pe lângă directori din Primăria Constanţa şi reprezentanţi ai Zonei Metropolitane, prefectul Constantin Ion şi arhiepiscopul Tomisului, ÎPS Teodosie. Derulat cu fonduri europene, proiectul a avut o valoare totală de 37.934.638,30 de lei, din care contribuţia Uniunii Europene a fost de 24.439.113,88 de lei, a Guvernului României, de 5.368.392,78 de lei, iar cea a beneficiarului, Primăria Constanţa - de 8.127.131,64 de lei. În ceea ce priveşte perioada de implementare a proiectului, aceasta a fost de 37 de luni, în vreme ce execuţia lucrărilor a durat 24 de luni.

Potrivit declaraţiilor lui Veaveghiul Borali, consilier tehnic-investiţii în cadrul Primăriei Constanţa, implementarea proiectului a presupus o serie de momente dificile, unul dintre acestea constând în nemulţumirea constănţenilor care locuiesc în Zona Peninsulară vizavi de disconfortul major creat pe timpul lucrărilor. Amintim, în acest sens, că oamenii de pe strada Marcus Aurelius din Peninsulă sunt total nemulţumiţi de faptul că traficul rutier a fost deviat pe strada lor de pe Mircea cel Bătrân, fapt pentru care vor înainta administraţiei publice locale şi Poliţiei Rutiere Constanţa un memoriu pe acest subiect.
 
Mai multe detalii despre nemulţumirea unora dintre constănţenii care locuiesc în centrul istoric al oraşului puteţi afla citind materialul „Scandal din cauza devierii traficului, după reabilitarea Pieţei Ovidiu. Constănţenii din Peninsulă ameninţă cu blocarea străzii Marcus Aurelius“. 
 
În cadrul proiectului, au fost reabilitate strada Mircea cel Bătrân, bulevardul Tomis, strada Traian, zona Judecătorie - Centrul Militar, străzile Vasile Alecsandri, Aristide Karatzali, Vântului, Callatis, Marcus Aurelius, Sulmona, Dumitrie Cantemir, Petru Rareş, Vasile Canarache, Ovidiu, Nicolae Titulescu, Arhiepiscopiei, Dianei, Revoluţia din 22 Decembrie din 1989, Remus Opreanu, bulevardul Regina Elisabeta şi aleea Muzeului Ion Jalea. Potrivit reprezentaţilor municipalităţii, „reabilitarea a constat în amenajarea zonei pietonale ocazional carosabilă cu beton asfaltic, în cazul bulevardului Regina Elisabeta, al străzii Mircea cel Bătrân (parţial), al străzii Remus Opreanu - tronson 1 (parţial) şi tronson 2, iar zonele pietonale realizate la nivel au fost amenajate cu pavaj din piatră naturală“. Cât despre mobilierul urban, au fost montaţi stâlpi de iluminat, scrumiere şi coşuri de gunoi din fontă, indicatoare stradale în stil Art Nouveau.

„Nădăjduim să existe un regim de circulaţie corespunzător“

Obiectivul general al proiectului a constat în dezvoltarea şi promovarea turismului în Polul de Creştere Constanţa prin reabilitarea infrastructurii publice urbane din zona istorică a Constanţei, „în vederea stimulării creşterii economice zonale şi regionale şi creării de noi locuri de muncă în contextul protejării mediului înconjurător şi asigurării dezvoltării durabile“.

Interesante au fost însă declaraţiile pe care ÎPS Teodosie le-a făcut ieri, în cadrul conferinţei de presă. „Nădăjduim să existe un regim de circulaţie corespunzător. Clădirile toate trebuie să fie reabilitate, ca să fie în armonie cu partea pietonală. S-a început ceva, dar mai este mult de lucru“, a declarat arhiepiscopul Tomisului.

Chiar dacă partea pietonală din Piaţa Ovidiu a fost reabilitată, centrul istoric al Constanţei mai are încă enorm de recuperat la capitolul imagine. Asta pentru că aici există în continuare clădiri aflate în paragină, gata să cadă, ceea ce, evident, reprezintă un pericol pentru constănţeni. De asemenea, în continuare există zeci de faţade care strică imaginea de ansamblu a Zonei Peninsulare.

De altfel, viceprimarul acum cu atribuţii de primar al Constanţei, Decebal Făgădău, declara, în luna aprilie a anului trecut, că deţinătorii de imobile din Peninsulă vor fi somaţi să facă investiţii în reabilitarea faţadelor, în ton cu noul look al zonei. „Trag un semnal de alarmă către deţinătorii de imobile din Zona Peninsulară. Începând de astăzi, atitudinea noastră de colaborare devine ultimativă. Cei care nu vor înţelege să se alăture investiţiei, muncii de echipă, demersului nostru înţeleg că nu apelează la calea colaborării şi aleg calea autorităţii. Nu mă voi da la o parte să fac sesizări către toate organele pentru cei care distrug monumente. Nu mă voi da la o parte să-i încurajez pe cei care au atitudine civică şi să-i descurajez pe cei care-şi permit să batjocorească investiţiile noastre. Nu mă voi da la o parte să alcătuiesc o echipă care să-i sprijine pe cei care vor să facă treabă şi să-i descurajeze sever pe cei care nu vor să facă treabă“, afirma Decebal Făgădău. Din aprilie 2014 şi până astăzi, situaţia deţinătorilor de imobile din Piaţa Ovidiu a rămas cumva incertă. Asta fiindcă municipalitatea nu a anunţat o măsură clară, care să fie aprobată prin hotărâre de consiliu local, în ceea ce îi priveşte pe cei ce refuză să-şi reabiliteze faţadele clădirilor.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • elena 13 May, 2015 10:21 În afara străzilor menționate în articolul d-voastră mai există un număr mare de străzi care nu au făcut obiectul proiectului de reabilitare. Și pe acele străzi locuiesc oameni,se află instituții, nu există locuri de parcare, dar Poliția Constanța este extrem de vigilentă cu punerea caracatițelor la roți, deși suferim de multe alte neajunsuri, care s-ar rezolva printr-o simplă verificare la fața locului! Ne aude și pe noi cineva?