Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
11:03 22 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ședință CLM O stradă din zona Peninsulară va purta numele diplomatului și fotografului Anatole Arthur Seraphin Magrin (DOCUMENT)

ro

24 Dec, 2023 08:38 1752 Marime text
 
 
 
Grupul de consilieri locali PNL au inițiat și vor susține în cadrul ședinței Consiliului Local din 28 decembrie a.c., proiectul de hotărâre nr. 306/2023 privind schimbarea denumirii “străzii 9 Mai” situată pe raza admininistrativă a municipiului Constanţa, zona Peninsulară, în “strada Anatole Arthur Seraphin Magrin”, cetățean de onoare al municipiului Constanța (titlu primit post-mortem), prin decizia Consiliului Local al municipiului Constanța adoptată la 31 octombrie 2022.

Anatole Arthur Seraphin Magrin, francez de origine și diplomat și fotograf de profesie.
 
Magrin s-a născut în Domprel, într-o zi de 9 decembrie 1858. A fost primul din cei șapte copii ai soților Martial-Antoine Magrin și Elise-Marie Vernerey.
 
El a ajuns la Constanța în perioada în care Dobrogea a revenit sub administrație românească.
 
Tot în acel interval de timp, Anatole Magrin este consemnat în presa vremii în calitate de fotograf. Cu trecerea timpului, francezul și-a perfecționat stilul fotografic și a ajuns să fie considerat cel mai de seamă artist fotograf al Constanței și al Dobrogei.
 
Mărturiile din epocă și din documente arată că Anatole Magrin a fost o personalitate de prim rang a orașului de la malul mării, dar și a Dobrogei. Vreme de 50 de ani, el a fost un actor activ în viața artistică, diplomatică și de business a orașului, între 1878 - 1928.
 

Tot în această jumătate de secol, Anatole Magrin a surprins prin fotografiile sale portrete, peisaje, instantanee și evenimente istorice majore din Dobrogea, la începutul secolului trecut.
 
În timpul șederii sale pe plaiul dobrogean, fotograful a fost martor la ridicarea Cazinoului, la crearea Portului, extinderea bulevardului Elisabeta, vizitele regale etc. Multe dintre aceste evenimente ale orașului Constanța au fost fotografiate de francez.
 
De asemenea, fotografiile lui Anatole Magrin au ajutat la o mai bună înțelegere a consecințelor Războiului Crimeii și a cooperării dintre Franța și România în timpul Primului Război Mondial.
 
Activitatea sa fotografică i-a adus distinse recunoașteri, precum titlul de fotograf „Furnizor al Curții Regale” și Ordinul „Coroana României” al regelui Carol I.
 
În plan diplomatic, consulul Anatole Magrin a ajutat la creșterea interesului Franței pentru Constanța și Dobrogea.

 
De asemenea, actele sale de filantropie au dus la dezvoltarea unor edificii emblematice în Peninsulă, precum și în alte zone ale Constanței.
 
Anatole Magrin a decedat în anul 1928, în orașul pontic.
 
Asociația a lansat anului acesta și albumului biografic, de colecție, „Notre ami Magrin” - artist, fotograf și diplomat, viața și opera, autori Gabriel - Octavian Nicolae și Valentin Ciorbea. Evenimentul a avut loc la Biserica Sf. Anton de Padova Constanța. 

În toamna anului 2022, grupul consilierilor locali ai PNL Constanța au inițiat proiectul de hotărâre privind acordarea titlului de „Cetățean de onoare al Municipiului Constanța” (post-mortem) lui Anatole Arthur Seraphin Magrin. Proiectul a fost adoptat de Consiliul Local Municipal.
 
PRECIZĂRI
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și:

Reprezentanții Asociației culturale Magrin vor ca o stradă din zona Peninsulară să poarte numele artistului fotograf, diplomat si filantrop. Stradelelor aflate în vizor le-au fost deja atribuite numele unor personalități locale (DOCUMENTE)

Anatole Magrin primește post-mortem titlul de cetățean de onoare al municipiului Constanța (DOCUMENTE)

De Ziua Dobrogei Ideea s-a născut după întâlnirea din redacţia ZIUA de Constanţa. Două plăci de granit în memoria lui Adrian V. Rădulescu, dezvelite de consilierii judeţeni (galerie foto)
 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii