Timpul.info În Constanța, morții primesc teren de la Primărie și construiesc blocuri de 6 etaje (galerie foto)
Timpul.info: În Constanța, morții primesc teren de la Primărie și construiesc blocuri de 6 etaje (galerie
20 Jun, 2015 00:00
ZIUA de Constanta
6987
Marime text
„În iulie 2014, locuitorii din Tomis Nord, strada Suceava, zona blocurilor U1-U4, au observat un Anunţ de consultare a publicului cu privire la un PUZ (plan urbanistic zonal) care presupunea construirea a două blocuri pe spaţiul verde dintre blocurile U1-U2, respectiv U3-U4 şi strada Suceava. Pentru că trebuiau asigurate şi locuri de parcare pentru aceste blocuri noi, investitorul a propus să se defrişeze şi alte suprafeţe importante de spaţiu verde şi să fie transformate în locuri de parcare. Totul sub pretextul asigurării de locuri de parcare pentru toată zona.
„În faza de consultare a publicului din iulie 2014, au fost depuse opoziţii scrise din partea tuturor celor 14 asociaţii de proprietari cu privire la acest PUZ. Cu toate acestea, «investitorii» imobiliari şi Primăria au ignorat aceste opoziţii, iar în 30.04.2015, dl. Decebal Făgădău a iniţiat un proiect de PUZ care nimicea mari suprafeţe de spaţiu verde. Locuitorii din zonă au fost prezenţi la şedinţa de Consiliu Local, iar dl. Făgădău a retras acest proiect de pe ordinea de zi pentru a relua în condiţii de transparenţă totală dezbaterea publică. Deşi am solicitat să fim anunţaţi telefonic sau prin email despre reluarea dezbaterilor, am aflat din ziar despre această dezbatere: Ziua de Constanţa a preluat un anunţ din Telegraf. Pe site-ul Primăriei însă, singurul anunţ care nu putea fi accesat era cel în cauză. La dezbaterea «publică», presa şi unii locuitori din zonă nu au avut acces în sală. Concluzia: chiar dacă ne-am face cu toţii abonament la Telegraf pentru a mai afla ce ne mai pregăteşte Primăria, ar fi tot degeaba, pentru că oricum nu ni se permite tuturor accesul la aceste dezbateri de interes public. Cei de la Primărie, în ciuda asigurărilor d-lui primar Făgădău, conform cărora «dacă cetăţenii nu vor locuri de parcare, nu se vor face», şi-au păstrat neschimbat punctul de vedere: vor fi defrişări atât pentru blocuri, cât şi pentru parcările nedorite pe spaţiile verzi“, spune avocatul Cristian Ion, reprezentant al asociaţiilor de proprietari U1 şi U2.
Cum s-a ajuns la această situaţie în care să se construiască pe spaţiul verde aferent blocurilor de locuinţe? Simplu, explică el: nişte băieţi foarte deştepţi au obţinut câte un drept de proprietate pe două terenuri aflate iniţial în domeniul public, cu destinaţia de spaţii verzi.
Iată ce spune avocatul Cristian Ion și ce demonstrează cu documentele pe care le-am consultat și în posesia cărora suntem: primul teren, de 250 mp, a fost dat în compensare în baza Legii nr. 10/2001 astfel: Schvarczberger Apostolina a notificat Primăria Constanţa cu Notificarea nr. 327/2001. Ani buni, cererea sa nu a primit niciun răspuns, până în 2004, când un oarecare domn Andrei Marin cumpără, de la doamna care probabil se săturase să mai aştepte soluţionarea notificării sale, toate drepturile litigioase. La scurt timp acest domn formulează la Primărie cererea nr. 141.680/17.11.2004, în urma căreia, după doar două zile, adică la 19.11.2004, primarul R.S. Mazăre emite dispoziţia nr. 3080 prin care îi dă în compensare acestui domn un număr de 28 de terenuri, printre care şi cel în cauză. Alte terenuri sunt pe lângă Şcoala Generală nr. 29 (probabil tot vreun spaţiu verde), bulevardul Mamaia, Campus Ceronav etc., toate în suprafaţă totală de 29.062 mp.
Ce nu a reuşit persoana îndreptăţită în trei-patru ani a reuşit dl. Andrei Marian în doar două zile… De menţionat că acest teren figurează înregistrat la cadastru cu 275 mp din măsurători, din acte rezultând un drept de proprietate de doar 250 mp. Restul de 25 mp se pare că au fost făcuţi cadou din pix de Primărie, de vreme ce Primăria tolerează ca persoana fizică să îşi intabuleze 25 mp din terenul său şi să nu facă nimic pentru a redobândi această proprietate.
Al doilea teren, de 500 mp, are o poveste mai interesantă: prin HCLM nr. 412/27.07.2007, la propunerea primarului R.S. Mazăre, un lot de 500 mp din domeniul public - spaţiu verde aferent blocurilor U1-U2, situat pe strada Suceava, este trecut în domeniul privat cu scopul de a fi atribuit unui domn Botez Aurel, în temeiul legii veteranilor de război. Împroprietărirea se realizează prin aceeaşi HCLM nr. 412/27.07.2007. Numai că, la data împroprietăririi lui Botez Aurel (27.07.2007), acesta era decedat de mai bine de un an şi jumătate, astfel cum rezultă din certificatul de moştenitor din 19.04.2006, autentificat de BNP Stan Maria („decedat la 18.12.2005”). Practic, a fost împroprietărită o persoană decedată, lucru imposibil din punct de vedere juridic, lucru evident chiar şi pentru o persoană fără studii juridice.
Mai departe, moştenitoarea veteranului nu s-a bucurat nici ea prea mult de acest teren, de vreme ce, chiar înainte cu patru zile de şedinţa de Consiliu Local prin care a fost împroprietărit defunctul său tată, a dat procură unui anume Gerea Alexandru pentru a vinde acest teren „cui va crede de cuviinţă sau sie însuşi, la preţul pe care îl va crede de cuviinţă”. Acest domn, aparent persoană de interfaţă a adevăratului beneficiar al terenului, nu întreprinde nimic până în 30.07.2014, perioadă când locuitorii din zonă au început să se intereseze de aceste terenuri.
La 30.07.2014, el „vinde” terenul unei persoane despre care presa a relatat că ar fi făcut parte din cercul de interese al Primăriei: domnul Cilibia Dumitru (asociat la Aqualand SA - Aqua Magic, acţionar la Petroconst, asociat la un moment dat cu viceprimarul Nemirschi într-o firmă etc.) Q.E.D. Cercul se închide, iar adevăratul beneficiar al împroprietăririi iese la iveală.
Beneficiar nu a fost în niciun moment veteranul de război care, săracul, a închis ochii fără să ştie că prin intermediul său, post mortem, se va îmbogăţi nemeritat, fără a fi veteran de război şi fără a avea medalii de onoare, un domn care însă avea o altă mare calitate: aceea de a fi fost apropriat al administraţiei Mazăre.
Precizare: în şedinţa 30 ianuarie 2007, au fost împroprietăriţi mai mulţi veterani cu câte 250 mp în zona Constanţa Sud - Cumpăna, la Veterani, cu justificarea că nu mai există suficient teren pentru a le asigura loturi întregi de câte 500 mp, cât prevede legea. Pentru dl. Botez Aurel, dar şi pentru alt veteran, Pârcălăboiu Ioan, s-au găsit însă ulterior loturi „întregi” de câte 500 mp, într-o zonă foarte bună a oraşului, terenuri care valorează o avere.
Pe celălalt lot de 500 mp, de pe strada Suceava, atribuit lui Pârcălăboiu Ioan prin HCLM nr. 413/27.07.2007, s-a construit, evident, nu o casă (legea veteranilor prevăzând atribuirea a 500 mp de teren „pentru loc de casă”), ci tot un ditamai blocul P+7.
De ce să împroprietăreşti o persoană decedată, de ce unora dintre veterani să le dai jumătate de lot la Cuca Măcăii, iar altora să le dai loturi întregi foarte valoroase, de ce să iei din domeniul public - spaţiu verde - pentru a împroprietări un veteran decedat, deşi legea prevede că atribuirea se face doar dacă există teren disponibil (terenul din domeniul public, spaţiul verde nefiind disponibil decât printr-un abuz incalificabil)? Acestea sunt întrebări care îşi aşteaptă răspunsul.
„Constănţenii trebuie să ştie cum a fost posibilă mutilarea oraşului lor, cum este posibilă în continuare masacrarea spaţiilor verzi, de ce nu au dreptul la un mediu sănătos, la un oraş aerisit, curat, civilizat şi frumos. Pentru că vremea negocierilor se pare că a trecut, iar «investitorii» şi Primăria nu fac niciun pas înapoi, suntem decişi să acţionăm pe toate căile (legale) pentru a opri acest proiect”, a precizat avocatul locatarilor, Cristian Ion.
Articol preluat integral de pe Timpul.info
ZIUA de Constanța a relatat despre situația acestui Plan Urbanistic Zonal din zona Tomis Nord încă de când au apărut nemulțumirile locatarilor referitoare la construcția acestor parcări pe spațiul verde:
Bloc pe terenul unui veteran de război: PUZ-ul pentru construirea unor parcări în Tomis Nord, din nou supus consultărilor (galerie foto + documente)
De asemenea, vă puteți exprima opinia cu privire la construirea unor noi spații de parcare în detrimentul spațiilor verzi votând sondajul nostru:
Sondaj de opinie
Sunteți de acord cu distrugerea unor spații verzi pentru crearea de noi locuri de parcare în municipiul Constanța?
„Până la soluţionarea litigiilor“: Proiectul PUZ-ului pentru blocul social din Faleză Nord şi cel elaborat de firma lui Felix Arsene, retrase (documente)
Constănţeanul.com: Încă două distrugeri de spațiu verde intră la votul Consiliului Local Constanța
Te-ar mai putea interesa și:
Mandate prelungite: Dumitru Cilibia, împuternicit să încheie contractele. Ce salarii au cei trei şefi ai Petroconst SA
Aqualand SA şi prietenii lui Radu Mazăre: Sorina Hortolomei-Moscu şi Dumitru Cilibia vor să facă bani în Mamaia, în extrasezon
Aqualand SA a renunţat la un spaţiu la Cazino: Sorina Moscu - „Am închis punctul de lucru ca să nu mai plătim taxa de promovare“
„În faza de consultare a publicului din iulie 2014, au fost depuse opoziţii scrise din partea tuturor celor 14 asociaţii de proprietari cu privire la acest PUZ. Cu toate acestea, «investitorii» imobiliari şi Primăria au ignorat aceste opoziţii, iar în 30.04.2015, dl. Decebal Făgădău a iniţiat un proiect de PUZ care nimicea mari suprafeţe de spaţiu verde. Locuitorii din zonă au fost prezenţi la şedinţa de Consiliu Local, iar dl. Făgădău a retras acest proiect de pe ordinea de zi pentru a relua în condiţii de transparenţă totală dezbaterea publică. Deşi am solicitat să fim anunţaţi telefonic sau prin email despre reluarea dezbaterilor, am aflat din ziar despre această dezbatere: Ziua de Constanţa a preluat un anunţ din Telegraf. Pe site-ul Primăriei însă, singurul anunţ care nu putea fi accesat era cel în cauză. La dezbaterea «publică», presa şi unii locuitori din zonă nu au avut acces în sală. Concluzia: chiar dacă ne-am face cu toţii abonament la Telegraf pentru a mai afla ce ne mai pregăteşte Primăria, ar fi tot degeaba, pentru că oricum nu ni se permite tuturor accesul la aceste dezbateri de interes public. Cei de la Primărie, în ciuda asigurărilor d-lui primar Făgădău, conform cărora «dacă cetăţenii nu vor locuri de parcare, nu se vor face», şi-au păstrat neschimbat punctul de vedere: vor fi defrişări atât pentru blocuri, cât şi pentru parcările nedorite pe spaţiile verzi“, spune avocatul Cristian Ion, reprezentant al asociaţiilor de proprietari U1 şi U2.
Cum s-a ajuns la această situaţie în care să se construiască pe spaţiul verde aferent blocurilor de locuinţe? Simplu, explică el: nişte băieţi foarte deştepţi au obţinut câte un drept de proprietate pe două terenuri aflate iniţial în domeniul public, cu destinaţia de spaţii verzi.
Iată ce spune avocatul Cristian Ion și ce demonstrează cu documentele pe care le-am consultat și în posesia cărora suntem: primul teren, de 250 mp, a fost dat în compensare în baza Legii nr. 10/2001 astfel: Schvarczberger Apostolina a notificat Primăria Constanţa cu Notificarea nr. 327/2001. Ani buni, cererea sa nu a primit niciun răspuns, până în 2004, când un oarecare domn Andrei Marin cumpără, de la doamna care probabil se săturase să mai aştepte soluţionarea notificării sale, toate drepturile litigioase. La scurt timp acest domn formulează la Primărie cererea nr. 141.680/17.11.2004, în urma căreia, după doar două zile, adică la 19.11.2004, primarul R.S. Mazăre emite dispoziţia nr. 3080 prin care îi dă în compensare acestui domn un număr de 28 de terenuri, printre care şi cel în cauză. Alte terenuri sunt pe lângă Şcoala Generală nr. 29 (probabil tot vreun spaţiu verde), bulevardul Mamaia, Campus Ceronav etc., toate în suprafaţă totală de 29.062 mp.
Ce nu a reuşit persoana îndreptăţită în trei-patru ani a reuşit dl. Andrei Marian în doar două zile… De menţionat că acest teren figurează înregistrat la cadastru cu 275 mp din măsurători, din acte rezultând un drept de proprietate de doar 250 mp. Restul de 25 mp se pare că au fost făcuţi cadou din pix de Primărie, de vreme ce Primăria tolerează ca persoana fizică să îşi intabuleze 25 mp din terenul său şi să nu facă nimic pentru a redobândi această proprietate.
Al doilea teren, de 500 mp, are o poveste mai interesantă: prin HCLM nr. 412/27.07.2007, la propunerea primarului R.S. Mazăre, un lot de 500 mp din domeniul public - spaţiu verde aferent blocurilor U1-U2, situat pe strada Suceava, este trecut în domeniul privat cu scopul de a fi atribuit unui domn Botez Aurel, în temeiul legii veteranilor de război. Împroprietărirea se realizează prin aceeaşi HCLM nr. 412/27.07.2007. Numai că, la data împroprietăririi lui Botez Aurel (27.07.2007), acesta era decedat de mai bine de un an şi jumătate, astfel cum rezultă din certificatul de moştenitor din 19.04.2006, autentificat de BNP Stan Maria („decedat la 18.12.2005”). Practic, a fost împroprietărită o persoană decedată, lucru imposibil din punct de vedere juridic, lucru evident chiar şi pentru o persoană fără studii juridice.
Mai departe, moştenitoarea veteranului nu s-a bucurat nici ea prea mult de acest teren, de vreme ce, chiar înainte cu patru zile de şedinţa de Consiliu Local prin care a fost împroprietărit defunctul său tată, a dat procură unui anume Gerea Alexandru pentru a vinde acest teren „cui va crede de cuviinţă sau sie însuşi, la preţul pe care îl va crede de cuviinţă”. Acest domn, aparent persoană de interfaţă a adevăratului beneficiar al terenului, nu întreprinde nimic până în 30.07.2014, perioadă când locuitorii din zonă au început să se intereseze de aceste terenuri.
La 30.07.2014, el „vinde” terenul unei persoane despre care presa a relatat că ar fi făcut parte din cercul de interese al Primăriei: domnul Cilibia Dumitru (asociat la Aqualand SA - Aqua Magic, acţionar la Petroconst, asociat la un moment dat cu viceprimarul Nemirschi într-o firmă etc.) Q.E.D. Cercul se închide, iar adevăratul beneficiar al împroprietăririi iese la iveală.
Beneficiar nu a fost în niciun moment veteranul de război care, săracul, a închis ochii fără să ştie că prin intermediul său, post mortem, se va îmbogăţi nemeritat, fără a fi veteran de război şi fără a avea medalii de onoare, un domn care însă avea o altă mare calitate: aceea de a fi fost apropriat al administraţiei Mazăre.
Precizare: în şedinţa 30 ianuarie 2007, au fost împroprietăriţi mai mulţi veterani cu câte 250 mp în zona Constanţa Sud - Cumpăna, la Veterani, cu justificarea că nu mai există suficient teren pentru a le asigura loturi întregi de câte 500 mp, cât prevede legea. Pentru dl. Botez Aurel, dar şi pentru alt veteran, Pârcălăboiu Ioan, s-au găsit însă ulterior loturi „întregi” de câte 500 mp, într-o zonă foarte bună a oraşului, terenuri care valorează o avere.
Pe celălalt lot de 500 mp, de pe strada Suceava, atribuit lui Pârcălăboiu Ioan prin HCLM nr. 413/27.07.2007, s-a construit, evident, nu o casă (legea veteranilor prevăzând atribuirea a 500 mp de teren „pentru loc de casă”), ci tot un ditamai blocul P+7.
De ce să împroprietăreşti o persoană decedată, de ce unora dintre veterani să le dai jumătate de lot la Cuca Măcăii, iar altora să le dai loturi întregi foarte valoroase, de ce să iei din domeniul public - spaţiu verde - pentru a împroprietări un veteran decedat, deşi legea prevede că atribuirea se face doar dacă există teren disponibil (terenul din domeniul public, spaţiul verde nefiind disponibil decât printr-un abuz incalificabil)? Acestea sunt întrebări care îşi aşteaptă răspunsul.
„Constănţenii trebuie să ştie cum a fost posibilă mutilarea oraşului lor, cum este posibilă în continuare masacrarea spaţiilor verzi, de ce nu au dreptul la un mediu sănătos, la un oraş aerisit, curat, civilizat şi frumos. Pentru că vremea negocierilor se pare că a trecut, iar «investitorii» şi Primăria nu fac niciun pas înapoi, suntem decişi să acţionăm pe toate căile (legale) pentru a opri acest proiect”, a precizat avocatul locatarilor, Cristian Ion.
Articol preluat integral de pe Timpul.info
ZIUA de Constanța a relatat despre situația acestui Plan Urbanistic Zonal din zona Tomis Nord încă de când au apărut nemulțumirile locatarilor referitoare la construcția acestor parcări pe spațiul verde:
Bloc pe terenul unui veteran de război: PUZ-ul pentru construirea unor parcări în Tomis Nord, din nou supus consultărilor (galerie foto + documente)
De asemenea, vă puteți exprima opinia cu privire la construirea unor noi spații de parcare în detrimentul spațiilor verzi votând sondajul nostru:
Sondaj de opinie
Sunteți de acord cu distrugerea unor spații verzi pentru crearea de noi locuri de parcare în municipiul Constanța?
Citeşte şi:
Primãria recheamã oamenii la consultãri: PUZ-ul întocmit pentru construirea unor parcãri în Tomis Nord, la mâna constãnțenilor„Până la soluţionarea litigiilor“: Proiectul PUZ-ului pentru blocul social din Faleză Nord şi cel elaborat de firma lui Felix Arsene, retrase (documente)
Constănţeanul.com: Încă două distrugeri de spațiu verde intră la votul Consiliului Local Constanța
Te-ar mai putea interesa și:
Mandate prelungite: Dumitru Cilibia, împuternicit să încheie contractele. Ce salarii au cei trei şefi ai Petroconst SA
Aqualand SA şi prietenii lui Radu Mazăre: Sorina Hortolomei-Moscu şi Dumitru Cilibia vor să facă bani în Mamaia, în extrasezon
Aqualand SA a renunţat la un spaţiu la Cazino: Sorina Moscu - „Am închis punctul de lucru ca să nu mai plătim taxa de promovare“
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii