Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:46 19 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Nu se doreşte declasificarea clădirii Situaţia Cazinoului, discutată astăzi la Compania Naţională de Investiţii

ro

31 Jan, 2018 00:00 2141 Marime text
Situaţia Cazinoului din Constanţa va fi discutată astăzi la Compania Naţională de Investiţii (CNI). La întâlnire va participa şi un reprezentant al municipalităţii, a declarat primarul Decebal Făgădău.
 
Vă reamintim că cele trei licitaţii organizate până acum pentru reabilitarea monumentului nu au dus la niciun rezultat. Compania Naţională de Investiţii a anulat definitiv procedura de atribuire a lucrărilor de reabilitare a imobilului de patrimoniu clasa A. Astfel, întreg parcursul trebuie reluat de la studiul de fezabilitate.

Zvonurile privind declasificarea clădirii de patrimoniu sunt respinse de primarul Constanţei, care, pe de altă parte, nu are în acest moment niciun răspuns în legătură cu responsabilitatea conservării clădirii inaugurate în urmă cu peste un veac.
 
Aspectele protocolului de predare-primare a clădirii Cazinoului între Primărie şi CNI, din octombrie 2014, au reprezentat şi tema unei dezbateri care a avut loc la Constanţa la începutul acestui an, în organizarea unei asociaţii din Bucureşti. În cadrul aceluiaşi eveniment, Institutul Naţional al Patrimoniului a cerut măsuri de intervenţie urgentă de protejare a Cazinoului Constanţa, pentru ca degradarea să nu se accentueze. Arhitecţii au fost de părere că este nevoie de realizarea unui proiect de conservare, ca parte a celui de restaurare, pentru că nu se poate încumeta nimeni să bată nici măcar un cui aiurea!

Asociaţia „Arche“ a introdus Cazinoul pe lista celor mai periclitate situri din Europa, urmând ca specialiştii să aleagă lista finală din care vor face parte şapte asemenea monumente. Asociaţia a stabilit că principala ameninţare pentru Cazinoul din Constanţa o reprezintă coroziunea şi ruginirea elementelor metalice structurale, în special a celor descoperite, expuse intemperiilor. Elementele din lemn sunt, de asemenea, puternic afectate de umiditatea salină. În plus, mucegaiul, umezeala şi procesul de îngheţ-dezgheţ accelerează degradarea tuturor elementelor, de la tencuială la valoroase elemente decorative.
 
Zilele trecute, constănţenii şi turiştii care s-au plimbat pe promenadă au putut sesiza bucăţi căzute de pe faţada Cazinoului. Vă reamintim că pentru reabilitarea Cazinoului Constanţa fusese alocată suma de aproximativ 37 de milioane de lei.
 
Citeşte şi:
 
Cad bucăți din Cazino

Simbolul Constanței se ruinează pe zi ce trece! (galerie foto+video)


 
UPDATE Concluzia proiectului ARCHE 
Cine se ocupă de conservarea Cazinoului pe perioada reabilitării - NIMENI?! (galerie foto+video)


 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii