Prefectura județului Constanța Ședință în vederea integrării străinilor care au dobândit protecție internațională sau un drept de ședere în România
Prefectura județului Constanța: Ședință în vederea integrării străinilor care au dobândit protecție
21 Oct, 2024 16:37
ZIUA de Constanta
478
Marime text
Astăzi, 21 octombrie 2024, în Sala Ovală a Instituției Prefectului - Județul Constanța a avut loc ședința trimestrială a Echipei locale de sprijin în vederea integrării străinilor care au dobândit protecție internațională sau un drept de ședere în România, precum și a cetățenilor statelor membre ale Uniunii Europene, Spațiului Economic European și a cetățenilor Confederației Elvețiene de la nivelul județului Constanța.
Luni, 21 octombrie, prefectul Adrian-Teodor Picoiu a convocat ședința trimestrială a Echipei locale de sprijin în vederea integrării străinilor care au dobândit protecție internațională sau un drept de ședere în România, precum și a cetățenilor statelor membre ale Uniunii Europene, Spațiului Economic European și a cetățenilor Confederației Elvețiene de la nivelul județului Constanța.
Au fost prezentate activitățile derulate și măsurile dispuse în trimestrul III din 2024 de către instituțiile membre în cadrul Echipei locale de sprijin pentru integrarea străinilor din județul Constanța, precum și dificultățile semnalate de către străini în ceea ce privește accesarea la nivel local a drepturilor prevăzute de lege.
Printre acestea, amintim activitățile desfășurate de Inspectoratul General pentru Imigrări - Serviciul pentru Imigrări al județului Constanța, care a raportat că, din punct de vedere al protecției temporare, au fost emise 2.549 de documente în trimestrul III din 2024.
Inspectoratul General pentru Imigrări - Centrul Regional de Proceduri și Cazare a Solicitanților de Azil Galați a transmis că, în perioada de referință, 10 cetățeni străini din județul Constanța au depus cerere de azil, iar 6 dintre aceștia au obținut o formă de protecție. În perioada iulie - septembrie 2024, la nivelul centrului s-au eliberat un număr de 572 documente de protecție temporară.
Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Dobrogea” al județului Constanța a asigurat asistență medicală de specialitate unui număr de 9 cetățeni ucraineni în trimestrul III al anului 2024.
Consiliul Național Român pentru Refugiați (CNRR) a consiliat, în perioada iulie-septembrie 2024, la nivelul județului Constanța, 313 beneficiari unici (224 adulți și 89 copii) proveniți ca urmare a conflictului din Ucraina. Cele mai multe solicitări de consiliere au fost pentru: accesul la servicii și beneficii sociale - 232, acompaniamente la diverse institutii (medic, spital, DGAS, banci, poliție) – 120, și accesul la servicii de sănătate – 113.
De asemenea, Direcția Generală de Asistență Socială din cadrul Primăriei municipiului Constanța a primit în trimestrul III din anul 2024, 310 cereri de solicitare alocatie de stat de la persoane provenite din zona conflictului armat din Ucraina și care dețin permis de sedere temporară care are înscrisă o adresă.
Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Constanța a asigurat sprijinul unui număr de 2 copii în vederea susținerii intereselor acestora pe parcursul procedurii de acordare a statutului de refugiat, respectiv în vederea obținerii permiselor de ședere temporară. Totodată, au fost întocmite și transmise de către DGASPC adrese către U.A.T. Constanța și U.A.T. Năvodari privind monitorizarea unui număr de 5 copii de naționalitate ucraineană aflați în evidență, iar specialiștii instituției au sprijinit tot 5 copii de naționalitate ucraineană, în vederea înscrierii în cadrul Centrului de Zi „Casa Margareta” al furnizorului de servicii sociale Fundația Giovanni Bosco.
Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială anunță că, în luna septembrie, numărul dosarelor de alocație de stat în evidenta instituției a ajuns la 227 în cazul beneficiarilor ucraineni, pentru care se achită în luna curentă suma de 76.532 lei.
În trimestrul III din 2024, în evidenţa Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă Constanţa, s-au înregistrat 21 persoane (cetățeni non-UE şi UE/SEE), persoanele provenind din ţări precum Ucraina (19), Egipt (1), Turcia (1). Dintre acestea 2 au statutul de șomer indemnizat, 19 au avut statutul de persoană aflată în căutarea unui loc de muncă. Pe de altă parte, la data de 30 septembrie 2024 mai erau înregistrați în evidența AJOFM Constanța 332 de străini: Ucraina (327), Franţa (2), Slovacia (1), Egipt (1), Turcia (1).
Totodată, Casa de Asigurări de Sănătate Constanța transmite că 449 de cetățeni ucraineni au beneficiat, în perioada de referință, de servicii medicale și medicamente. Cele mai solicitate servicii medicale au fost cele spitalicești: 212 ucraineni au necesitat internare. Sumele pe care CAS Constanța le decontează pentru serviciile medicale, medicamentele și dispozitivele medicale de care au beneficiat cetățenii ucraineni pe trimestrul III din 2024 sunt în valoare de 479.000,90 lei.
Inspectoratul Școlar Județean Constanța anunță că, în anul școlar 2024-2025 vor funcționa 5 grupe de inițiere în studiul limbii române pentru refugiați, imigranți și alți beneficiari de protecție internațională aflați pe teritoriul județului Constanța și care au solicitat (prin cerere scrisă) un curs de limbă română în 5 unități de învățământ din județul Constanța: Școala Gimnazială Nr.6 ”Nicolae Titulescu” Constanța (partener tradițional, alături de World Vision, JRS, UNICEF), Școala Gimnazială nr.29 ”Mihai Viteazul” Constanța, Colegiul Național ”Mircea cel Bătrân” Constanța, Colegiul Național Pedagogic ”Constantin Brătescu” Constanța, Școala Gimnazială ”George Enescu” Năvodari.
Citește și
Prefectul Județului Constanța acționează în judecată ART Solid Residence SRL și primarul de la Năvodari. Iată motivul
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii