Teste electorale… la ţară Partide vechi vs. competitori neaşteptaţi (galerie foto)
Teste electorale… la ţară: Partide vechi vs. competitori neaşteptaţi (galerie foto)Pe 5 iunie, toată România votează. O singură zi, un singur vot pentru cei care vor conduce destinele comunităţilor vreme de patru ani, pentru cei care sunt plătiţi să muncească în folosul localităţii care le acordă votul de încredere. În comunele constănţene, oamenii se cunosc mai bine între ei, îşi ştiu trecutul, familiile şi realizările sau eşecurile acestora, ceea ce ar putea reprezenta explicaţii obiective când vorbim despre numărul redus al competitorilor din mediul rural. La sate, toţi primarii o recunosc, oamenii votează omul, şi nu partidul.
După ce în ediţiile anterioare ale cotidianului ZIUA de Constanţa v-am prezentat care sunt candidaţii ce râvnesc la funcţia de primar pentru cele trei municipii şi pentru cele nouă oraşe ale judeţului, continuăm astăzi seria pretendenţilor la funcţia de gospodar-şef pentru alte zece comune din judeţul Constanţa. Menţionăm că localităţile sunt alese aleatoriu, în funcţie de cum am primit răspunsurile solicitate de la birourile electorale de circumscripţie.
Şi în acest an, comunităţile de votanţi vor avea de ales între membri de partid şi independenţi, între primari în funcţie şi aspiranţi, între femei şi bărbaţi, toţi având acelaşi ţel: să ocupe fotoliul de primar al localităţii lor pentru următorii patru ani. Pe lângă primar, alegătorii vor trebui să decidă, pe 5 iunie, şi echipa de consilieri locali. Dacă vor merge preponderent pe lista unui partid sau vor prefera să le ofere reprezentativitate în consiliile locale mai multor formaţiuni vom vedea însă abia în iunie, după numărarea voturilor.
Doi pentru un mandat, la Horia
Bătălia pentru funcţia de primar al comunei Horia va fi una restrânsă. Doar doi candidaţi şi-au depus candidaturile. Gigel Sava candidează pentru un nou mandat de primar din partea PSD, în timp ce PNL a ales să meargă pe mâna lui Florin Petcu, un tânăr de 38 de ani din satul Tichileşti. Ambii candidaţi sunt şi cei care deschid lista de candidaturi pentru un mandat de consilier local. Cele două partide, PNL şi PSD, au prezentat câte o listă cuprinzând 12 candidaţi fiecare.
Partide vechi şi noi vor în CL Deleni
Dacă la Horia sunt doar doi candidaţi, la Deleni se luptă cinci partide pentru funcţia de primar. PNL a ales să desemneze drept candidat o femeie, în persoana Marianei Tilicea. Marian Dan îşi încearcă norocul pentru un nou mandat din partea PSD, în timp ce Dumitru Irimia speră să câştige alegerile din partea PRM. Partidul M10 are, de asemenea, un candidat, în persoana lui Valentin Cabun, iar PNŢCD merge pe mâna lui Dumitru Tănase. Cele cinci partide au depus şi liste pentru Consiliul Local. PNL şi M10 au liste complete cu câte 14 candidaţi, deschise chiar de candidaţii la funcţia de primar, PSD are doar 13 candidaţi, PRM are şase candidaţi pe listă, în timp ce PNŢCD s-a prezentat cu o listă de cinci candidaţi.
Femeile au prins curaj la Adamclisi
La Adamclisi sunt trei partide ce râvnesc la fotoliul de primar, dar sunt patru cele care vor să aibă reprezentanţi şi în Consiliul Local. Mai mult, aici, competiţia între femei şi bărbaţi este de 2 la 1. Astfel, Anton Tudorel Burcea vrea un nou mandat din partea PSD, în timp ce Dorina Cicilia Şerbănescu şi Liliana Giba se luptă pentru funcţia de primar din partea PNL, respectiv a PNŢCD. Pentru Consiliul Local, PSD a depus o listă completă cu 14 candidaturi, PNL - 12 candidaţi pentru Consiliul Local, UNPR are 11 nume pe lista pentru Consiliul Local, iar PNŢCD s-a prezentat cu cinci persoane dornice să ocupe un post de consilier local.
Romii au propriul candidat la Cuza Vodă
La Cuza Vodă, Niculae Horţen nu a mai dorit un alt mandat de primar. Astfel, trei candidaţi se luptă pentru fotoliul de primar: Viorel Dulgheru, din partea PNL, Ion Mihai, de la PSD, şi Vasile Banu Cojocaru, de la Asociaţia Partida romilor „Pro-Europa”. Aceleaşi partide s-au prezentat şi cu o listă de candidaturi pentru
Consiliul Local, de câte 17 nume, deschise chiar de candidaţii la funcţia de primar. Pe lângă aceste trei partide, au mai depus liste doar pentru Consiliul Local PMP (14 nume) şi PRU (19 nume).
Trei pentru primar… dublu pentru Consiliul Local
Şi la Mircea Vodă sunt tot trei candidaţi la funcţia de primar, dar mai multe partide râvnesc la un loc în Consiliul Local. Astfel, s-au aliniat la start pentru scrutinul din 5 iunie Adrian Telehoi, care va candida independent pentru a obţine funcţia de primar, George Ionaşcu - candidatul PSD şi Ion Udrea - de la PNL. Partidele care se luptă pentru un loc în Consiliul Local sunt M10 (19 candidaţi), UNPR (17 candidaţi), PSD (18 candidaţi), PNL (18 candidaţi), PMP (12 candidaţi) şi Asociaţia Partida Romilor „Pro-Europa” (16 candidaţi).
Doar trei competitori
Pentru funcţia de primar al comunei Mihai Viteazu, Biroul Electoral de Circumscripţie a admis dosarele a trei candidaţi: Dănuţ Geamă, din partea PMP, actualul edil-şef, Gheorghe Grameni (PNL) şi Dorin Solomon (PSD). Aceiaşi competitori politici se vor confrunta şi pentru a obţine cât mai multe mandate de consilier în viitorul Consiliu Local Comunal Mihai Viteazu: PMP, PNL şi PSD, fiecare având liste a câte 17 candidaţi.
Concurent neaşteptat pentru CL Castelu
La Castelu, competiţia electorală pare să fi iscat mai mult interes în rândul politicienilor. Pe buletinul de vot, alegătorii vor putea opta pentru una dintre cele patru oferte politice: fostul primar al comunei, Nicolae Anghel (PMP), Ionuţ Iusco, din partea UNPR, Marius Dajiu, propus de PSD, şi Vasile Potîrniche, varianta pe care mizează PNL.
Pentru alcătuirea Consiliului Local Comunal Castelu se vor confrunta, pe lângă partidele care au candidaţi şi pentru mandatul de primar - PMP, UNPR, PSD şi PNL -, fiecare cu liste având câte 19 candidaţi, şi UDTTMR, care participă în premieră pe cont propriu şi cu listă completă de candidaţi.
Cinci partide vor reprezentare în CL
Alături de primarul în funcţie al comunei Albeşti, Gheorghe Moldovan (PNL), în cursa electorală pentru ocuparea fotoliului respectiv s-au înscris şi Viorel Tuşa (PSD), Dumitru Olimpiu Carauleanu (PMP) şi Marian Gâscan (PRU). În viitorul legislativ comunal vor să aibă reprezentativitate cinci formaţiuni politice: PNL (cu 16 candidaţi), UNPR şi PRU (cu câte 16 candidaţi), precum şi PSD şi PMP, fiecare având câte 15 aspiranţi trecuţi pe liste.
Vot simplificat
La Oltina, cetăţenii se pot considera participanţi la un referendum, având în vedere faptul că au doar două opţiuni: fostul edil-şef, Gheorghe Chirciu, din partea PNL, şi Ştefania Cealera, propusă şi susţinută de PSD. Mandatele de consilier local vor fi împărţite între PNL şi PSD. Liberalii au pe liste 15 candidaţi, în timp ce social-democraţii au numai 13 aspiranţi la un loc în viitorul CL Oltina.
Administrarea comunei Cogealac, râvnită de mulţi
Continuăm periplul prin mediul rural şi aflăm că, la Cogealac, dorinţa de a administra comunitatea este mare. Aşa se explică faptul că şase localnici se văd în ipostaza de primul gospodar al comunei: Ion Soare (ALDE), Mariana Mihai (PNL), Cristian Foamete (UNPR), Ştere Palaş (PSD), Hristu Cati (PNŢCD) şi Gheorghe Alexa (PMP). Interesul este mare şi când se pune problema de a activa în viitorul Consiliu Local Cogealac. Pe buletinele de vot pentru CL Cogealac vor apărea listele a şase formaţiuni politice - ALDE, PNL, UNPR, PSD, PNŢCD şi PMP -, toate având liste complete a câte 19 aspiranţi la mandatele de consilieri locali.
Citeşte şi
Examen electoral în mediul rural
Maximum cinci pe loc… pentru fotoliul de primar în zece comune din judeţul Constanţa (galerie foto)
Mediul rural, nu prea atractiv pentru politicieni!?
Competiţie restrânsă prin comunele judeţului (galerie foto)
Start oficial al competiţiei electorale 2016
„Peţitori” numeroşi pentru primăriile de oraşe din judeţ (galerie foto)
Start oficial al competiţiei electorale 2016
Concurenţă acerbă pentru redutele cele mai râvnite, municipiile
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp