Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:20 03 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#ConstantaEsteBine Valul 7 de energie – partea întâi – ziua 7. 13 iunie 2024 O altă zi interesantă, cu energie amestecată și provocatoare

ro

13 Jun, 2024 11:06 545 Marime text









Valul 7 de energie – partea întâi – ziua 7.13 iunie 2024. O altă zi foarte interesantă, cu energie amestecată și provocatoare.
 
Am găsit un citat interesant ce i se atribuie lui Napoleon. El definea drept geniu militar ”omul care poate face lucruri obișnuite atunci când toți din jurul lui o iau razna”.
 
Pentru că mulți oameni se află în etape distructive ale vieții (este un ciclu natural de evoluție), energia respectivă afectează pe cei din jur și avem nevoie de strategie și antrenament să rămânem întregi, când ceilalți ”o iau razna”.
 
Luna este în creștere, suntem astăzi la primul pătrar, așa că astăzi ne vitaminizăm și mineralizăm, când toți ceilalți sunt prinși în povești tip ”aoleo”. Grija față de corp înseamnă să faci ”lucruri obișnuite” precum hrănirea, igiena, mișcarea fizică, în timp ce în jur este furtună cu tunete și trăznete (metaforic vorbind).
 
Astăzi ne amintim despre salată (sau lăptucă), o plantă cu o mulțime de proprietăți și foarte utilă în procesul de tonifiere și întărire a corpului.
Sunt cunoscute peste 100 de varietăți ale acestei plante, Lactuca sativa fiind varianta de plantă cultivată. Face parte din familia Compositae, o familie uriașă de plante din care mai amintim mușețelul, gălbenelele sau arnica.
Din salata verde sau lăptucă folosim în special frunzele, dar și tulpina sau semințele.
 
Principalii constituienți cunoscuți sunt: lactucarium, ale cărui efecte sunt comparabile cu ale opiului (sedative, calmante, liniștitoare), lactucarină (amăruie), lactucină, acid lactacic, asparagină, hiosciamină, clorofilă, vitamineel A, B, C, D, E, fier, calciu, magneziu, zinc, cupru, clor, sodiu, potasiu, cobalt, steroli, caroten.
 
În frunzele de salată se găsesc 17, 7 mg vitamina C la 100 grame de lăptucă proaspătă, iar în 3 zile, cantitatea de vitamina C scade la 4 mg, dacă nu se menține cu rădăcinile în apă. Așadar, salata se recoltează și consumă cât mai devreme posibil, pentru a beneficia de nutrienții existenți (care mai depind și de calitatea solului în care a fost cultivată).
Proprietățile medicale ce i se recunosc sunt multiple: efect relaxant, sedativ chiar inductor de somn, efect remineralizant și depurativ (datorită fibrelor, ajută la eliminarea eficientă a scaunului), liniștirea și calmarea tusei, mai ales în caz de tuse spastică, tusei nervoase sau tusei convulsive, drenor hepatic și reglator al glicemiei.
 
Are un efect benefic în palpitații, spasme viscerale și dureri de burtă, dar și în situații de iritații nervoase sau astenie nervoasă.
Obiceiul sănătos de consum al unei salate la masa principală a zilei, din momentul în care reapare în sezon (primăvara) duce la susținerea și întărirea organismului și trecerea mai rapidă și eficientă prin virozele de sezon (dacă apar).
 
Lipsa crudităților din alimentația populației se observă cu ochiul liber.
Preferința tinerilor (dar și a adulților, vârsnicilor) pentru hrana procesată, moale, ce nu necesită mestecare și preparare se vede în rezistența lor fizică și imunitară, la provocările ultimilor ani.
 
O salată de lăptucă (salată verde) cu puțină ceapă verde, ridichi, eventual și un morcov tăiat mărunt și amestecat cu frunzele, la care adăugăm 1-2 lingurițe de semințe de cânepă, puțin ulei de măsline și zeamă de lămâie, bine frământată cu mâna, apoi lăsată să se ”marineze” 2-3 ore în zeama formată și servită alături de cartofi copți, sau orez (ori quinoa) cu legume – reprezintă o masă savuroasă de prânz sau seara.
 
Salata verde sau lăptuca are un efect special asupra sexualității și reproducerii, un efect pe care mulți oameni de știință l-au identificat și validat, în multe testări clinice. Temperează impulsurile sexuale, crescând în schimb fertilitatea. Este un paradox, dar este vorba de o reglare atât de necesară, pentru eficientizarea unei funcții ce este folosită prea mult pentru ”distracție și plăcere” și prea puțin pentru realul său scop: apariția copiilor.
 
Pentru că se observă efecte menționate de oamenii de știință, realizez de ce foarte mulți bărbați fug de consumul de salată verde (am văzut că cei mai mulți o refuză, cu încăpățânare), iar femeile o tot caută, în dieta lor.
Fiecare simte și descoperă, cu propriul corp, efectele hranei asupra funcțiilor interioare.
 
Acest mic material, adăugit cu câteva informații terapeutice, va fi o parte din e-book-ul disponibil celor de la Retreatul din Buzău, unde vom avea drept hrană produsele din partea locului, și drept ”terapie”, infuzii și sucuri din tot ce vom colecta împreună pe luna plină, din flora spontană din zonă. Nu este prea târziu să folosiți ultimele locuri la acest eveniment unic al anului 2024, în cel mai puternic moment de la mijlocul călătoriei soarelui: Solstițiul de vară.
 
Informații și înscrieri la Retreat la vassormi@gmail.com
Astăzi este despre descoperirea surselor de calm și liniștire, despre remineralizare și hrană sănătoasă, despre susținerea corpului și a energiei sale, pentru a putea să ne vedem de ”treaba noastră” când toți ceilalți din jur nu fac decât să intre în furtuni mentale și emoționale.
 
Vă doresc tuturor multă putere și echilibru
 
Sursa și foto: ZyannaOrinda/ Facebook. com

Citește și
 
 #ConstanțaEsteBine Valul 7 de energie - partea întâi - ziua 6. 12 iunie 2024. Luna în creștere de astăzi este în semnul Fecioarei
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii