Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
23:50 22 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#ConstanțaEsteBine. Ziua 8 – 8.01.2022. Astăzi sărbătorim tiroida

ro

08 Jan, 2022 14:47 1661 Marime text





Da, este timpul să facem o sărbătoare pentru această glandă minunată, muncitoare și supra-solicitată din corpul nostru.




Dacă nu știți unde este tiroida voastră, mergeți în fața unei oglinzi, ridicați bărbia să vă expuneți gâtul și înghițiți în sec de câteva ori. Veți observa o formă ușor proeminentă, ca un fluture, pe partea din față a gâtului, la băieți chiar în dreptul ”osului lui Adam”, acea parte ieșită în afară la gât.



Cu fiecare înghițitură, tiroida urcă și coboară, așa încât nu aveți cum să o ratați.





Dacă este ceva mai mărită de volum devine chiar foarte vizibilă.





Tiroida este o glandă endocrină importantă. Hormonii pe care îi eliberează se ocupă de metabolismul întregului corp. Greutatea noastră corporală depinde de funcția acestei glande (în colaborare și cu alte organe, desigur), nivelul de oboseală sau de tonifiere depinde de această glandă, ritmul inimii poate fi influențat de ea.
Palpitațiile care apar din senin, mai ales în timpul nopții, pot fi produse de dezechilibre ale tiroidei. Dar și probleme de respirație sau de nod în gât, apărute pe neașteptate, pot fi provocate tot de slăbiciunea tiroidei.




Tiroida este conectată foarte strâns cu glandele suprarenale (glandele de stres ale corpului, situate deasupra rinichilor) și cu ficatul. Problemele ei apar doar atunci când nu mai poate fi susținută de suprarenale (sunt prea slăbite, prea epuizate) sau de ficat. Așadar, nu ne vom uita niciodată la problemele de tiroidă în mod izolat, ci mereu în conexiune cu celelalte organe cheie împreună cu care lucrează.




Când o persoană în familie nu este bine, este în dezechilibru sau bolnavă, ne vom uita imediat la conexiunile sale cu ceilalți membrii ai familie: cu părinții, dacă este vorba de un copil, sau cu partenerul și copiii, dacă este vorba de un adult. Sau cu membrii grupului apropiat, dacă persoana nu are o familie proprie.



Nici un organ nu se îmbolnăvește de unul singur, precum niciunui om nu-i este rău separat. Totul se întâmplă într-un context.


La fel se petrece și vindecarea. Tot în context. Adresându-ne tuturor elementelor aflate în dezechilibru.




Sărbătorind astăzi tiroida, să-i oferim cadouri pe care să le poată folosi și de care să beneficieze. Să ne purtăm cu tiroida exact ca și cu o persoană sărbătorită: să o onorăm, să o hrănim cu laude și vorbe benefice, să o prețuim, oferindu-i ce are nevoie.





Ce putem face astăzi, de sărbătoarea tiroidei?

Să- oferim hrană care să o susțină și să ne ferim de hrana ce o blochează. În cartea ”Alimentație???” de pe www.centrulnatura.ro/e-shop este descrisă influența unor alimente asupra tiroidei, ficatului, suprarenalelor. Știm că lactatele și mai ales făina de grâu blochează tiroida. Putem să ne oferim o zi de pauză la consum. În schimb, peștele, fructele de mare, algele și produsele bogate în iod (precum tinctura de nuc sau de păpădie) ajută la susținerea tiroidei.




Să-i oferim odihnă și repaus. Tiroida este organul luării deciziilor. În fiecare minut luăm decizii: cu ce ne îmbrăcăm, ce facem, cu cine ne întâlnim, decizii pentru sine sau pentru alții etc. Astăzi putem să luăm un minim de decizii, să facem o zi ușoară și simplă, cu ceva mișcare, cu lecturi relaxante, cu odihnă și mai ales, cu focalizare pe frumusețea detaliilor din jurul nostru. Să ne ocupăm doar de noi și să-i lăsăm în pace pe ceilalți. Măcar astăzi.




Ocupațiile artistice sunt preferatele tiroidei: dansul, muzica, desenul, tricotatul, grădinăritul, meșteritul, împăturitul hârtiei (origami), orice declanșează imaginația – ajută mult tiroida.



Plimbările în Natură, în aer liber, indiferent de condițiile atmosferice oferă o bună vascularizație și nutriție tiroidei. Pe malul mării sau într-o pădure ar fi ideal. Dar oriunde este aer liber este perfect.



Cuvintele frumoase, blânde, de binecuvântare sunt pansament și vindecare pentru tiroidă. Astăzi nu mai ”agățăm” lupta cu ceilalți, prin reacții, riposte și controverse. Astăzi nu vrem să avem dreptate ci dorim să ne fie bine. Îi lăsăm pe toți să aibă opiniile lor, ne continuăm viața cât putem de bine și nu ripostăm. Lupta verbală cu ceilalți slăbește tiroida. Astăzi facem o pauză la lupta noastră de a-i schimba pe ceilalți (sau pe noi).



Dacă rostim ceva, rostim doar vorbe frumoase. De sărbătoare și de mulțumire. De recunoștință și de apreciere.




Și îi dăm voie tiroidei să fie răsfățată, relaxată și sărbătorită.



Să fie astăzi o zi minunată pentru tiroida noastră,


Cu iubire, tuturor!



Sursă foto- text: Facebook.com/ Zyanna Orinda 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii