Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
13:05 22 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#ConstantaEsteBine Valul 7 de energie – partea întâi – ziua 4.10 iunie 2024. Luna este în creștere, la fel și retențiile de toate felurile din corp

ro

10 Jun, 2024 11:00 839 Marime text










Valul 7 de energie – partea întâi – ziua 4.10 iunie 2024.
Luna este în creștere, la fel și retențiile de toate felurile din corp.
 
Retenția de apă este cea care deranjează.
În schimb, retențiile de minerale și vitamine sunt dezirabile, întrucât corpul are nevoie de multe componente sub formă de alimente.

 
Făcând ordine prin cărți și lucruri, am dat peste cartea dr. Jean Valnet, Tratamentul bolilor prin legume, fructe și cereale, pe care o am din 1982.
 
Este un pic îngălbenită și destul de răsfoită, dar cu atât mai valoroasă.
Mi-am reamintit de primele mele tentative de a-mi schimba stilul de viață, alimentația și înțelegerea și de perioada în care luam totul foarte în serios.
 
Cărțile erau zeii pe care îi veneram, cuvântul scris era literă de lege, ce era acolo, era ”Adevărul” așa încât, nu puneam nimic la îndoială.
În timpul curățeniei și ordinii de ieri, am realizat că dulapurile și bibliotecile sunt pline de ”Zei”, cărți și cursuri ale ”Autorităților”, cărora le-am dat acceptul să mă influențeze și ghideze. Am făcut de multe ori cum a spus sau recomandat câte cineva, descoperind că uneori funcționează, alteori nu funcționează.
 

 
Realizez că majoritatea oamenilor iau foarte în serios ”cunoașterea” intelectuală, fiind dispuși să critice și să corecteze pe oricine nu respectă ”regulile” Jocului, care sunt valabile pentru toți, nu-i așa?
 
Dar dacă eu mă iau în serios, este evident că toți iau Jocul în serios. Aplicarea practică, experiența directă și propriile descoperiri devin ”adevărul” personal și reala cunoaștere. Vă încurajez să testați și să vă ”jucați” cu tot ceea ce este.
 
În cartea dr. Valnet am descoperit informații uitate despre alimente banale. Să luăm de exemplu, morcovul, Dauca carota (din familia Umbelifere). Este aceeași familie de plante ca și mărarul, feniculul, păstârnacul, leușteanul, pătrunjelul, asmățuiul, hasmațuchi, chimenul, chimionul, anasonul și coriandrul, dintre plantele comestibile, sau Angelica archangelica, angelica ori Cicuta virosa, cucuta de baltă.
 
Morcovul și păstârnacul se consumă sub formă de rădăcini, celelalte plante ne oferă frunzele sau semințele lor aromatice. Iar plantele toxice, pot deveni medicinale în doze mici (sunt folosite ca remedii homeopatice). Doza face alimentul sau otrava, așa cum spuneau cei experimentați în lucrul cu plantele.
 
Morcovul rămâne un aliment important în alimentație, fiind extrem de bine digerat, chiar și de către intestinele inflamate ale oamenilor obișnuiți cu hrana ”plastic” și alimentele procesate.
 
Vine cu o bogăție de vitamina A, B și C, provitamina A (betacaroten), zaharuri între 3-7%, levuloză și dextrină direct asimilabile și numeroase săruri minerale: fier (până la 7%), fosfor, calciu, sodiu, potasiu, magneziu, arsenic, mangan, sulf, cupru, brom și câteva uleiuri esențiale.
 
Morcovii moderni sunt hibridizați și procesați. Original, existau morcovi de toate culorile, toate nuanțele de portocaliu, dar și gălbui sau de culoare mov. În prezent, este favorizată varianta portocalie, cea mai dulce dintre toate, întrucât oamenii caută acest gust dulce preponderent, în alimentele naturale.
 
Dacă ne cultivăm singuri morcovi și reușim să păstrăm semințele, să nu le mai folosim pe cele hibridizate din comerț, plantele se re-sălbăticesc ușor în câțiva ani și ”dulceața” mai dispare, apărând mai evident nuanțele amărui ale asparaginei și carotininei.
 
Plantele din comerț au mult mai puține substanțe nutritive decât sunt menționate în cărțile dr. Valnet, dar încă au proprietățile morcovilor de remineralizare, anti-anemice, întărire imunitară, reglator intestinal (fibrele sale hrănesc microbiomul), cicatrizant gastric, depurativ (detoxifiant), diuretic, vermifug (da, ne ajută să eliminăm viermii intestinali), cicatrizant al rănilor, ”întineritor” al celulelor și țesuturilor.
 
Morcovii sunt alimente bogate în minerale și vitamine ce pot înlocui cu succes pastilele și tincturile. Este doar nevoie de puțin timp și efort să ne preparăm măcar la 2-3 zile 100-150 ml suc de măr cu morcov (3 mere, 2-3 morcovi), consumat ca atare sau puțin diluat cu apă.
 
Îmi place salata de varză cu morcov, pe care o dau pe răzătoarea mare – o amestec cu zeamă de lămâie, semințe de cânepă și uneori, fulgi de drojdie inactivă, și o las să stea câteva ore la temperatura camerei. După ce s-au înmuiat bine fibrele morcovilor și verzei, s-a mai eliminat din sulful de la varză (miroase în cameră) și s-au armonizat componentele (practic este o salată ”marinată” în lămâie, adică pre-gătită, deja) se poate consuma alături de un cartof copt, un orez fiert sau un avocado, la masa de seară.
 
Rămâne o masă simplă și rapidă, dar satisfăcătoare și tonifiantă.
Supele de legume, cu rădăcinoase (morcovi, păstârnac, pătrunjel), sau supele creme de morcov sunt recomandate în tulburările intestinale și în dietele celor cu intestine delicate.
 
Morcovii rași, amestecați cu spirt și puși pe un prosopel pot fi folosiți ca și cataplasme pe gât (dureri de gât), burtă (dureri de burtă) sau articulații inflamate. Cataplasma se ține 10-15 minute pe locul afectat și se schimbăm de 2-3 ori.
 
Dacă simt nevoia să ”ronțăi” ceva spre seara, prefer un morcov cu lămâie și puțin sumac, sau un morcov crud, ca atare, având grijă să mestec cât mai bine înainte de înghițire. Este și exercițiu bun pentru mușchii masticatori și menținerea în stare bună a gingiilor, dinților și poziției arcadelor dentare.
 
Sunt și alte utilizări alimentare și medicinale ale morcovilor. Mi-a venit ideea să fac un e-book pentru participanții la Retreatul din Buzău, un mic îndrumar despre legumele și fructele cel mai frecvent folosite în alimentația zilnică (pe care le vom consuma și noi acolo) și proprietățile lor medicinale.
Vom combina teoria cu practica, re-amintindu-ne că sănătatea începe în farfurie și în micile detalii ale vieții zilnice.
Informații despre Retreat și înscrieri pe vassormi@gmail.com
Începem săptămâna de lună în creștere cu o focalizare pe aducerea în corp de nutrienți prin intermediul alimentelor. Vă încurajez să găsiți surse cât mai calitative din alimentele despre care vom discuta această săptămână, și să le folosiți cât mai creativ în prepararea hranei.
 
Avem grijă de corp, avem grijă de singura noastră reală bogăție – corpul fizic. Închei cu un citat al vechilor maeștri: ”Dacă avem sănătate, avem o mie de dorințe. Dacă nu avem sănătate, singura noastră dorință este să fim sănătoși”.
 
O zi de luni eficientă și bună, o săptămână inspiratoare pentru noi toți
 
Articol și foto: ZyannaOrinda/Facebook.com
 
 
Citește și
#ConstanțaEsteBine Valul 7 de energie - partea întâi - ziua 3. 9 iunie 2024. Astăzi este o zi cu energie dinamică, activă, luminoasă și uneori provocatoare
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii