Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:23 05 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Constănțeanul supărat. Andrei Szemerjai, directorul LPS Nicolae Rotaru „S-au citit stâlpii pentru atletismul constănțean, sportivii secțiilor de atletism devin ”copiii străzii”!

ro

20 Jul, 2023 12:34 3171 Marime text
  • Directorul Liceului cu Program Sportiv "Nicolae Rotaru", din Constanța, Andrei Szemerjai consideră că demolarea stadionului Farul, lasă pe drumuri mai multe categorii de sportivi
  • La ”festivitatea” organizată cu prilejul demolării stadionului,  invitații au fost aleși ”pe sprâceană” -  cele 4 structuri sportive, cu secții de atletism de zeci de ani NU au fost ”invitate”, la fel ca și președintele Asociației Județene de Atletism
  • 10 iulie 2023 este data la care ”s-au citit stâlpii” pentru atletismul constănțean, pentru că, începând cu această dată, sportivii secțiilor de atletism devin ”copiii străzii"
  • După întoarcerea de la Campionatele Naționale de Seniori și Tineret (unde s-au obținut 6 medalii de aur, 5 medalii de argint și 4 medalii de bronz) și de la Campionatele Europene de Tineret din Finlanda, ei nu vor mai avea ceea ce se numește ”ACASĂ”
  • Unde se vor pregăti sportivii din grupele de avansați și de performanță? Unde își vor aduce părinții copii din grupele de începători?
    Oare și-a pus cineva aceste întrebări înainte de a începe demolarea?
  • Cel care a scris aceste rânduri a intrat pentru prima dată pe acest stadion în anul 1968 și a petrecut cei mai frumoși ani de elev-sportiv, student-sportiv și apoi profesor de atletism alături de oameni minunați, precum Ion Veliciu, Constantin Craiu, Titi Mihail și mulți alții, fiind martorul celor mai frumoase momente ale atletismului constănțean


     

Sunt din ce în ce mai mulți constănțeni care nu sunt de acord cu administrația  condusă de Vergil Chițac, susține consilierul local municipal USR, Mihai Ochiuleț.
 
Acesta a făcut publică o opinie care i-a fost transmisă în calitate de consilier local,  de către directorul Liceul cu Program Sportiv "Nicolae Rotaru", din Constanța, Andrei Szemerjai cu privire la demolarea stadionului Farul, care lasă fără posibilitatea de a se antrena mai multe categorii de atleți din Constanța.

Opinia profosorului Andrei Szemerjai o redăm  mai jos:
 
”Ultima zi din istoria Stadionului Farul din Constanța” a fost 10 iulie 2023.  Rețineți această dată! Este data în care constănțenii au ”sărbătorit” demolarea singurului stadion din Constanța. Da!, Constanța merită un stadion modern, o arenă ”de nota 10”!. Da!, Hagi merită un stadion pe măsura numelui, performanțelor și eforturilor financiare și nu numai, refuzat de Constanța aleșilor din trecut.

Dar de ce să faci un eveniment dintr-o acțiune de demolare, cu invitați de marcă, când ai atâtea lucrări începute și neterminate (vezi Sala Polivalentă – cu termen de finalizare 2021) și multe alte baze sportive lăsate în paragină și nefuncționale.
 

Da!, Constanța trebuie să intre în Europa cu sportul, dar mai întâi trebuie să aducem Europa la Constanța. Pentru asta ar fi necesar un stadion multifunctional (fotbal+atletism), o sală polivalentă, o arenă de tenis meritată și nefăcută după atâtea performanțe ale lui Horia Tecău și Simona Halep și un bazin de înot care poate ar mai produce un Răzvan Florea, așa cum a produs ”ligheanul” de la Palatul Copiilor.
 
Despre gimnastică – numai de bine!, după atâtea titluri olimpice, mondiale și europene micile fetițe se antrenează tot în sala construită de Matei Stănei, în 1970. Concluzionând: Constanța NU a făcut nimic pentru performanțele olimpice, mondiale și europene ale unor glorii precum: Simona Amânar, Cătălina Ponor, Daniela Sofronie, Răzvan Florea, Horia Tecău, Simona Halep și mulți-mulți alții.


 
De ce stadion fără pistă de atletism ??
 
Toate marile metropole și orașe ale Europei au stadioane construite de municipalitate cu pistă de atletism, iar cele fără pistă sunt ale cluburilor de fotbal - bineînțeles private.


În schimb, în România, pe bani publici se construiesc stadioane fără pistă (vezi București – cu Arena Națională, Rapid, Ghencea și mai nou Dinamo, Pitești, Hunedoara și altele) cu toate că un englez, mai deștept decât noi a spus cândva ”sunt prea sărac să îmi cumpăr lucruri ieftine”.
Tocmai din această cauză Bucureștiul este singura capitală din Uniunea Europeană care nu are o pistă de atletism omologabilă internațional, fiind în imposibilitatea de a găzdui o competiție de nivel internațional.
 
”Festivitatea” la care invitații au fost aleși ”pe sprâceană”- și aici mă refer la faptul că cele 4 structuri sportive, cu secții de atletism de zeci de ani NU au fost ”invitate”, la fel ca și președintele Asociației Județene de Atletism – s-a bucurat de audiența unora cu mai multe sau mai puține merite în ceea ce privește sportul constănțean, dar care au dat bine la poza de protocol și care în mod direct au asistat la înmormântarea atletismului constănțean.

10 iulie 2023 este data la care ”s-au citit stâlpii” pentru atletismul constănțean, pentru că, începând cu această dată, sportivii secțiilor de atletism devin ”copiii străzii”. După întoarcerea de la Campionatele Naționale de Seniori și Tineret (unde s-au obținut 6 medalii de aur, 5 medalii de argint și 4 medalii de bronz) și de la Campionatele Europene de Tineret din Finlanda, ei nu vor mai avea ceea ce se numește ”ACASĂ”.
 
Unde se vor pregăti sportivii din grupele de avansați și de performanță?
 
Unde își vor aduce părinții copii din grupele de începători?

Oare și-a pus cineva aceste întrebări înainte de a începe demolarea?

Unde se va desfășura activitatea didactică a elevilor din LPS sau CSȘ 1?
 
Unde se va desfășura activitatea didactică a studenților de la FEFS Constanța?
 
Cel care a scris aceste rânduri a intrat pentru prima dată în stadionul care va dispărea începând cu 2023, în anul 1968 și a petrecut cei mai frumoși ani de elev-sportiv, student-sportiv și apoi profesor de atletism alături de oameni minunați, precum Ion Veliciu, Constantin Craiu, Titi Mihail și mulți alții, fiind martorul celor mai frumoase momente ale atletismului constănțean” a notat profesorul Andrei Szemerjai.




Lucrările de memolare au început luni, 10 iulie, cu ocazia evenimentului „Arena de 10“
 
Reamintim, lucrările de demolare a construcțiilor de la complexul stadion „Gheorghe Hagi“ din Constanța (pentru a se construi, apoi, pe același amplasament, o nouă arenă, ultramodernă) au început luni, 10 iulie, cu ocazia evenimentului „Arena de 10“, la care au fost prezente numeroase oficialități locale și naționale, din sport și din administrație, sportivi, antrenori și conducători de cluburi sportive.
 
Dintre aceștia nu au lipsit Adrian-Ioan Veștea, ministrul dezvoltării, lucrărilor publice și administrației, primarul municipiului Constanța, Vergil Chițac, Mihai Covaliu, președintele Comitetului Olimpic și Sportiv Român, sau Gheorghe Hagi. Pe șantierul existent acum la baza sportivă din strada Primăverii, se execută lucrări de desființare construcții existente de pe amplasamentul „Complexului Stadion «Gheorghe Hagi»“ (str. Primăverii nr. 2-11). Beneficiarul este Unitatea Administrativ Teritorială (UAT) Municipiul Constanța, iar executant - Asocierea Apolodor Grup Construct SRL (ofertant lider) și Apolodor Demolari SRL, Popp & Asociații Consulting Engineering SRL. Primăria Municipiului Constanța a emis autorizația de desființare 36/28.06.2023. Data începerii lucrărilor a fost 10 iulie a.c., iar data finalizării lucrărilor este 11 noiembrie 2023.
După demolare, Primăria Constanța va preda terenul liber de sarcini către Compania Națională de Investiții (CNI).
 
Proiectul noului complex sportiv este realizat de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, prin CNI și UAT Constanța și are valoarea de 379.000.000 lei fără TVA, fiind cofinanțat de la bugetul local în cuantum de 48.000.000 lei fără TVA pentru lucrări de construcții și 5.000.000 lei fără TVA pentru asigurarea de utilități.

Inaugurarea de pe 23 august 1954
 
Noul stadion din Constanța va beneficia de funcțiunile și suprafețele necesare încadrării în categoria IV UEFA.  
 
„Construcția vechii arenei a început în anii 1950, sub conducerea arhitectului Ioan Pușchilă, fiind inaugurată pe 23 august 1954. În anii 1970, stadionul a fost supus unui proces de modernizare, prin suplimentarea capacității arenei. După 73 de ani, stadionul va fi pus la pământ pentru a face loc unui complex multifuncțional unic. Pe amplasament se va realiza un stadion de fotbal cu o capacitate de 18.500 de locuri, care va beneficia de funcțiunile și suprafețele necesare încadrării în categoria IV UEFA și un stadion de atletism cu o capacitate de 1.000 de locuri. De asemenea, clădirea stadionului va integra și o serie de funcțiuni complementare: săli de antrenament - atletism indoor, squash/tenis de masă și fitness, centru de conferințe, spațiu expozițional, spații administrative, spații comerciale și zone de loisir“, a anunțat Primăria Constanța pe 28 iunie a.c.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise. 
 
Citește și:

Constanța Iată care e data de finalizare a lucrărilor de desființare a construcțiilor existente la complexul stadion „Gheorghe Hagi“ (GALERIE FOTO)
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii