Constănțeanul supărat Au început lucrările la blocul de lângă Lupoaică. Opinia publică acuză distrugerea sitului arheologic. Ce spun autoritățile (galerie foto)
Constănțeanul supărat: Au început lucrările la blocul de lângă Lupoaică. Opinia publică acuză distrugerea
21 Jan, 2020 00:00
ZIUA de Constanta
10317
Marime text
Blocul care urmează să fie construit lângă Lupoaică, pe bulevardul Tomis din Constanţa, ajunge, din nou, în centrul atenţiei opiniei publice. Sâmbătă, 18 ianuarie, primele utilaje au început să facă lucreze pe terenul situat în apropiere de Tribunalul Constanţa. Proiectul aparţine societăţii Bueno Comp SRL, care urmează să ridice un bloc de patru etaje. Conform unor surse din rândul arheologilor, s-ar fi depăşit limita de excavare inclusiv în zona care ar fi trebuit conservată, fiind afectat situl arheologic.
O asociaţie constănţeană, Verde Urban, a publicat sâmbătă un filmuleţ de la faţa locului, unde ar fi reclamat existenţa unor buldozere care ar periclita un sit arheologic.
„Un concurs de împrejurări (un aviz ciudat al ministrului Culturii, votul pentru al consilierilor locali) a dus la aprobarea dubioasă a acestui proiect de construire a unei clădiri lângă Tribunalul Constanţa, la 10 metri de Lupoaică şi la intrare în piaţa Ovidiu, peste vestigii arheologice de mare valoare istorică şi patrimonială. Se observă în imagini ziduri antice, un posibil tunel… toate vor fi distruse de utilajele aduse într-o zi de sâmbătă, tocmai pentru a minimiza reacţiile oamenilor. Sperăm ca, din iunie, aceste mizerii să devină istorie”, scriau pe Facebook cei de la „Verde Urban“.
Constantin Băjenaru, arheolog la Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa, a punctat pentru cotidianul ZIUA de Constanţa că proprietarii terenului au obligaţia să conserve o parte din situl arheologic descoperit la săpături. „Trebuie să amintim că în cercetarea arheologică preventivă, echipa condusă de arheologul Traian Cliante a analizat cele descoperite pe terenul respectiv. La final, a propus conservarea parţială a zidurilor descoperite. O parte din terenul pe care urmează să fie amplasat imobilul a primit descărcare de sarcină arheologică, ceea ce înseamnă că, dacă deţine toate autorizaţiile respective, legea le permite să îşi continue activitatea de construire. Pe partea către bulevard, totuşi, trebuie să conserve proprietarul ce s-a descoperit, arcadele şi ce se mai vede acolo”, a punctat arheologul. El a mai spus că proiectul de conservare se află la Direcţia de Cultură, aflată în subordinea Ministerului Culturii, însă directorul Magdalena Tiţa nu a putut fi contactată pentru un punct de vedere, urmând să îi fie luat un punct de vedere ulterior.
Instituţia Prefectului, prin prefectul George Niculescu, a punctat că autorităţile competente trebuie să verifice şi să intervină în caz de nevoie, fiind făcută precizarea că până luni, 20 ianuarie, nu a fost informat de nicio neregulă şi a precizat că trebuie respectat proiectul de conservare. Preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, Horia Marius Țuţuianu, a declarat că MINAC nu mai are nicio implicare, în prezent, la faţa locului, şi este la curent cu ce au descoperit arheologii conduşi de Traian Cliante la faţa locului. Totodată, face apel la autorităţile competente să verifice, la fel, dacă sunt sesizări sau dacă nu este respectat proiectul de conservare.
Luni după-amiază, în urma verificărilor făcute de mai mulţi arheologi, s-a constatat faptul că a fost încălcat proiectul de conservare, excavarea s-ar fi făcut şi pe porţiunea care trebuia protejată. „Au fost sistate lucrările, dar nu este nimic oficial încă, urmând să aflăm mâine (n.r. astăzi) mai multe detalii. S-ar fi făcut săpături inclusiv în zona sitului arheologic. Cică ar fi nişte divergenţe între proiectul de conservare şi proiectul imobiliar şi de acolo ar fi pornit totul”, a precizat pentru ZIUA de Constanţa un arheolog.
Pe data de 18 septembrie 2019, Primăria Constanţa a emis autorizaţia de construire nr. 1552, pentru proiectul „Construire imobil S+P+3e-4e retras, birouri pentru organizaţii neguvernamentale şi alimentaţie publică în suprafaţă de maximum 5% din aria construită desfăşurată, împrejmuire teren şi organizare de şantier“.
Reamintim că în vara anului 2018, Agenţia pentru Protecţia Mediului Constanţa a anunţat că nu este necesară efectuarea evaluării impactului asupra mediului pentru proiectul privind ridicarea imobilului de 4 etaje al lui Bueno Comp SRL. De asemenea, Bueno Comp SRL a obţinut, pe data de 6 noiembrie 2018, de la Primăria Constanţa, un act de urbanism. Este vorba despre certificatul de urbanism nr. 4641, care constă în „Construire imobil s+P+3 etaje - 4 etaj retras, cu destinaţia birouri pentru organizaţii neguvernamentale şi alimentaţie publică în suprafaţa de maxim 5% din aria construită desfăşurată, împrejmuire teren şi organizare de şantier“.
Terenul viitoarei investiţii are o suprafaţa de 718 mp şi este situat pe bulevardul Tomis nr. 49 A - strada Traian, având numărul cadastral 242348. Acesta este deţinut de Stelian şi Liliana Bucovală şi Enache şi Carmen-Diana Bucovală, fiind situat în zona peninsulară, lângă Tribunalul Constanţa.
Bueno Comp SRL, în datele Registrului Comerţului
Înfiinţată în anul 2002, Bueno Comp SRL are sediul social în municipiul Constanţa. Capitalul social subscris, de 400 de lei, integral vărsat, este compus din 40 de părţi sociale. Valoarea unei părţi sociale este de 10 lei. Asociaţi persoane fizice sunt Bucovală Stelian şi Bucovală Enache, fiecare cu 50% din capitalul social. Cei doi asociaţi sunt şi administratorii firmei, care se ocupă de restaurante.
Cu 81 de salariaţi în anul fiscal 2016, firma a raportat o cifră de afaceri de 7.620.963 de lei şi un profit de 2.190.813 lei. De asemenea, în anul fiscal 2017, firma a avut 80 de salariaţi, un profit de 2.536.765 de lei şi o cifră de afaceri de 8.074.405 lei. Situaţia financiară pe anul 2018 arată astfel: 78 de salariaţi, un profit de 2.393.611 lei şi o cifră de afaceri de 10.018.396 de lei.
Citeşte şi:
Bueno Comp SRL, tot mai apoape de realizarea blocului de lângă Lupoaică
Constănţeanul supărat Cum se construieşte la Constanţa peste ruine antice cu avizul ministrului Culturii (document)
Liber la construit în zona Lupoaică din Constanţa Bueno Comp a primit răspuns de la APM. Se pot depune observaţii
S-a dat undă verde pentru blocul de patru etaje din zona Lupoaică din Constanţa. Bueno Comp SRL a obţinut un act de urbanism
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii