Constănţeanul supărat Petiţie depusă la Primărie de către Asociaţia de Proprietari MK2 din Constanţa, în legătură cu investiţia de lângă Poarta Mare a Cetăţii Tomis (documente)
Constănţeanul supărat: Petiţie depusă la Primărie de către Asociaţia de Proprietari MK2 din Constanţa,
31 Dec, 2018 00:00
ZIUA de Constanta
4946
Marime text
Primarul Constanţei, Decebal Făgădău, a promis că va realiza un sondaj de opinie în rândul constănţenilor cu privire la oportunitatea unei investiţii pe care doresc să o realizeze nişte privaţi, în apropierea monumentului clasa A - Poarta Mare a Cetăţii Tomis.
Anunţul edilului-şef a venit după ce investitorul a reuşit să obţină de la Ministerul Culturii avizul favorabil nr. 247/U/2018 pentru PUD-ul care nu a intrat în dezbaterea Consiliului Local Municipal şi care a fost „desfiinţat” de arhitectul-şef al municipiului Constanţa, Mihai Radu Vânturache.
Între timp, reprezentanţii Asociaţiei de Proprietari MK2 din Constanţa, vecini cu proprietarul terenului pe care se doreşte ridicarea locuinţei colective S+D+P+5 etaje + 6 etaje, au redactat actul nr.148/14.12.2018, înregistrat la Primăria Constanţa cu nr. 219617/17.12.2018, pe care îl puteţi consulta şi în secţiunea „Documente”.
De asemenea ataşăm şi Lista cu avizele date pentru PUD Locuinţa colectivă S+D+56E+6R cu regim (D+P) comercial din str. Mircea cel Bătrân nr.47 Constanţa, care ne-a fost pusă la dispoziţie de Aurel Şeitan, preşedintele Asociaţiei MK2 din Constanţa.
Domnule primar, această documentaţie întruneşte condiţiile de formă, dar nu întruneşte condiţiile de fond, pentru că are avizele specialiştilor de la urbanism nefavorabile şi un puternic curent de opinii de respingere. Singurul aviz favorabil este cel dat de Ministerul Culturii. Au depus obiecţii nefavorabile la proiect şi SNTGN Transgaz SA, Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa, Direcţia Judeţeană de Cultură Constanţa, Ordinul Arhitecţilor din Dobrogea şi asociaţia noastră de proprietari. Au comunicat opinii favorabile în cadrul consultării publice 12 persoane fizice care nu sunt proprietari ai parcelelor învecinate şi nu domiciliază în imobilele învecinate. (…)
În aceste condiţii, domnule primar, dacă nu ţineţi cont de avizele nefavorabile ale specialiştilor în urbanism şi de opinia larg exprimată de instituţii, mass-media şi de asociaţia de proprietari din imediata vecinătate, pentru ce aţi solicitat consultare publică? (…) Domnule primar, vă rugăm să dovediţi corectitudinea de care aţi dat dovadă în multe probleme de interes cetăţenesc şi să propuneţi respingerea proiectului, singura soluţie legală aşa cum am demonstrat în prezenta petiţie”, se arată în documentul înregistrat la Primăria Constanţa.
Imobilul care face obiectul acestui PUD urmează să fie ridicat pe strada Mircea cel Bătrân nr. 47A. Iniţiatorul PUZ-ului este Black Waters SRL, iar terenul îi aparţine Anei Rodica Stăiculescu (moştenitoare a defunctei Verginia Brezeanu, conform contractului de vânzare-cumpărare cu încheiere de autentificare 1722/2006).
Proiectul este realizat de SC Design Unit / SC Desenatura Atelier de Proiectare SRL. Terenul, în suprafaţă de 296 mp, este situat în apropierea unor vestigii arheologice cercetate, consolidate şi valorificate muzeistic, datând din sec. III-VI p.Chr., epoca romană - poarta de nord-est a zidului de incintă al Cetăţii Tomis. Pentru terenul ce face obiectului prezentului memoriu a fost eliberat certificatul de urbanism nr. 2953 din 26.08.2015, emis de Primăria Constanţa.
În cadrul Direcţiei de Urbanism s-a studiat solicitarea de emitere a avizului arhitectului-şef pentru Planul Urbanistic de Detaliu - locuinţă colectivă S+D+P+5 etaje + 6 etaje pentru imobilul care se doreşte să fie ridicat pe strada Mircea cel Bătrân nr. 47A.
- realizarea investiţiei propuse nu răspunde interesului public de a proteja şi a pune în valoarea monumentul istoric Poarta de nord-est (principală) a zidului de incintă al Cetăţii Tomis şi, mai mult decât atât, reduce posibilitatea conservării şi punerii în valoare a monumentului;
- construcţia este prea masivă în raport cu dimensiunile terenului şi cu vecinătăţile, iar accesul auto este insuficient rezolvat;
- se recomandă întregirea terenului aferent monumentului istoric prin expropriere pentru cauză de utilitate publică ori schimb de teren pentru imobilele cuprinse în teritoriul delimitat de strada Mircea cel Bătrân, strada Dragoş Vodă, strada Mihail Kogălniceanu şi strada Virtuţii şi organizarea unui concurs de soluţii pentru conservarea şi punerea în valoare a monumentului istoric grupa A prin amenajarea unui parc arheologic cu gradene, zonă de spectacole şi spaţii verzi;
- prin documentaţia prezentată se stabileşte retragerea faţă de aliniamentul terenului faţă de aleea pietonală (domeniu public) aflată în prelungirea străzii Virtuţii, ceea ce excedează prevederile art.32, alin.5 din Legea 350/2001;
În documentaţia de urbanism pe format hârtie (vezi secţiunea „Documente”) sunt prezentate două memorii, care nu respectă conţinutul aprobat prin Ordinul MLPTL nr. 37/N/2000;
- deşi, din punct de vedere legal, documentaţia prezentată are toate avizele solicitate prin certificatul de urbanism, comisia consideră că nu este oportună avizarea favorabilă a planului de urbanism prezentat, întrucât nu respectă prevederile art.13, lit.d din Legea 350/2001: „Principalele obiective ale activităţii de urbanism sunt următoarele: protejarea şi punerea în valoare a patrimoniului cultural construit şi natural”, se arată în avizul negativ dat de Comisia de Urbanism şi amenajare a Teritoriului, din care fac parte: arh. Mihai Isacov - preşedinte, arh. Ignis Nejla Duvagi, arh. Sorin Mihai Vatamaniuc, dr. Doina Păuleanu, arh. urb. Laura Smaranda Tudosie, arh. Veronica Pribeagu, arh. Radu Ştefan Cornescu, ing. Cornel Constantin Severin, arhitect-şef Mihai Radu Vânturache şi Costin Răsăuţeanu, viceprimar (n.r. acesta din urmă nu şi-a pus semnătura pe document, după cum se poate observa din copiile acestuia, pe care le puteţi consulta în secţiunea „Documente”).
Acest punct de vedere al Comisiei de Urbanism şi amenajare a teritoriului şi, cel mai important, avizul negativ al urbaniştilor sunt motivele care l-au determinat pe primarul Constanţei, Decebal Făgădău, să retragă de două ori de la votul consilierilor proiectul de hotărâre prin care investitorul vrea să-şi treacă PUD-ul.
La rândul său, Ana Rodica Stăiculescu, proprietar al terenului şi asociată prin contract cu investitorul SC Black Waters SA, beneficiari ai documentaţiei depuse spre aprobarea PUD - imobil de locuinţe colective S+P+5E +6E, a înregistrat la Primăria Constanţa, cu nr. 200084/2018, o scrisoare deschisă adresată primarului Constanţei, Decebal Făgădău, intitulată „Apel la legalitate”.
Prin intermediul „Apelului la legalitate”, investitorul, în numele căruia semnează proprietarul terenului, îl roagă pe primarul Făgădău să rezolve această speţă, în caz contrar „urmând să se adreseze, după caz, instanţelor de judecată sau organelor de urmărire penală pentru prejudiciile cauzate, daune financiare şi infracţiunile de serviciu săvârşite pe întregul parcurs al documentaţiei de către funcţionarii implicaţi, având în vedere faptul că noi am respectat dispoziţiile OUG 43/2000, privind protecţia patrimoniului cultural naţional şi Legea nr.422 din 2001, privind protejarea monumentelor istorice (republicată în MO nr. 938 din 20.11.2006)”.
Investitorii mai susţin că „legislaţia existentă nu instituie interdicţia de a construi, iar zona de protecţie nu înseamnă interdicţie de construire, ci elaborarea documentaţiei în anumite condiţii speciale şi edificarea construcţiei în aceste condiţii, începând cu atestarea arhitecţilor de către Ministerul Culturii, continuând cu avizarea PUD şi Autorizaţia de construire de către Secţiunea de urbanism şi zone protejate a Comisiei Naţionale a Monumentelor Istorice din cadrul Ministerului Culturii şi ulterior efectuarea lucrărilor sub supravegherea autorităţilor competente”.
Poarta Mare a Cetăţii Tomis Investitorul Black Waters SRL şi proprietarul terenului, Ana Rodica Stăiculescu, scrisoare deschisă către primarul Făgădău (document)
Decizie istorică la Constanța „Se recomandă întregirea terenului aferent monumentului istoric prin expropriere (...) și punerea în valoare a Porții Mari a Cetății Tomis“! (documente)
Bogdan Huţucă, interpelare către ministrul Culturii pentru protejarea monumentului Poarta Cetății Tomis. „Nu mai avizați distrugerea istoriei Constanței!“
Anunţul edilului-şef a venit după ce investitorul a reuşit să obţină de la Ministerul Culturii avizul favorabil nr. 247/U/2018 pentru PUD-ul care nu a intrat în dezbaterea Consiliului Local Municipal şi care a fost „desfiinţat” de arhitectul-şef al municipiului Constanţa, Mihai Radu Vânturache.
Între timp, reprezentanţii Asociaţiei de Proprietari MK2 din Constanţa, vecini cu proprietarul terenului pe care se doreşte ridicarea locuinţei colective S+D+P+5 etaje + 6 etaje, au redactat actul nr.148/14.12.2018, înregistrat la Primăria Constanţa cu nr. 219617/17.12.2018, pe care îl puteţi consulta şi în secţiunea „Documente”.
De asemenea ataşăm şi Lista cu avizele date pentru PUD Locuinţa colectivă S+D+56E+6R cu regim (D+P) comercial din str. Mircea cel Bătrân nr.47 Constanţa, care ne-a fost pusă la dispoziţie de Aurel Şeitan, preşedintele Asociaţiei MK2 din Constanţa.
Iată ce semnalează Asociaţia MK2 Primăriei Constanţa!
„Domnule primar, Asociaţia de proprietari MK2 din Constanţa, vecină la o distanţă a balcoanelor de 3 m faţă de peretele imobilului propus pentru construcţie, prin obiecţiile transmise la acest proiect, prin adresa nr. 124/12.07.2018, înregistrată la Primăria Constanţa, am semnalat neajunsurile proiectului - lipsă locuri de parcare, lipsă spaţiu verde, lipsă loc de joacă pentru copii, lipsă ghenă gunoi - deci se încalcă HCLM nr. 152/2013, anexa 1 şi ordinul Ministerului Sănătăţii nr. 119/2014.Domnule primar, această documentaţie întruneşte condiţiile de formă, dar nu întruneşte condiţiile de fond, pentru că are avizele specialiştilor de la urbanism nefavorabile şi un puternic curent de opinii de respingere. Singurul aviz favorabil este cel dat de Ministerul Culturii. Au depus obiecţii nefavorabile la proiect şi SNTGN Transgaz SA, Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa, Direcţia Judeţeană de Cultură Constanţa, Ordinul Arhitecţilor din Dobrogea şi asociaţia noastră de proprietari. Au comunicat opinii favorabile în cadrul consultării publice 12 persoane fizice care nu sunt proprietari ai parcelelor învecinate şi nu domiciliază în imobilele învecinate. (…)
În aceste condiţii, domnule primar, dacă nu ţineţi cont de avizele nefavorabile ale specialiştilor în urbanism şi de opinia larg exprimată de instituţii, mass-media şi de asociaţia de proprietari din imediata vecinătate, pentru ce aţi solicitat consultare publică? (…) Domnule primar, vă rugăm să dovediţi corectitudinea de care aţi dat dovadă în multe probleme de interes cetăţenesc şi să propuneţi respingerea proiectului, singura soluţie legală aşa cum am demonstrat în prezenta petiţie”, se arată în documentul înregistrat la Primăria Constanţa.
Un scurt istoric al PUD-ului care a născut generat patimi
Vă reamintim că, de câteva luni, un proiect de hotărâre al Consiliului Local Municipal cu privire la Planul Urbanistic de Detaliu - locuinţă colectivă S+D+P+5 etaje + 6 etaje aşteaptă un vot din partea Consiliul Local Municipal. Proiectul a fost introdus şi apoi scos de pe ordinea de zi a CLM.Imobilul care face obiectul acestui PUD urmează să fie ridicat pe strada Mircea cel Bătrân nr. 47A. Iniţiatorul PUZ-ului este Black Waters SRL, iar terenul îi aparţine Anei Rodica Stăiculescu (moştenitoare a defunctei Verginia Brezeanu, conform contractului de vânzare-cumpărare cu încheiere de autentificare 1722/2006).
Proiectul este realizat de SC Design Unit / SC Desenatura Atelier de Proiectare SRL. Terenul, în suprafaţă de 296 mp, este situat în apropierea unor vestigii arheologice cercetate, consolidate şi valorificate muzeistic, datând din sec. III-VI p.Chr., epoca romană - poarta de nord-est a zidului de incintă al Cetăţii Tomis. Pentru terenul ce face obiectului prezentului memoriu a fost eliberat certificatul de urbanism nr. 2953 din 26.08.2015, emis de Primăria Constanţa.
În cadrul Direcţiei de Urbanism s-a studiat solicitarea de emitere a avizului arhitectului-şef pentru Planul Urbanistic de Detaliu - locuinţă colectivă S+D+P+5 etaje + 6 etaje pentru imobilul care se doreşte să fie ridicat pe strada Mircea cel Bătrân nr. 47A.
Iată concluziile urbaniştilor!
Terenul studiat prin documentaţia de urbanism prezentată este situat în vecinătatea monumentului istoric Grupa A - Poarta principală a Cetăţii Tomis - Poarta mare nord-est (la 0.87m); clădirea propusă este situată la 2 m de drumul de est şi la circa 3-5 m faţă de drumul de acces în cetate şi se interpune între aceste două componente ale monumentului istoric; totodată, construcţia propusă este amplasată la aproximativ 5 metri de blocul MK2, ceea ce duce la diminuarea semnificativă a vizibilităţii de pe faţadă de sud a blocului;- realizarea investiţiei propuse nu răspunde interesului public de a proteja şi a pune în valoarea monumentul istoric Poarta de nord-est (principală) a zidului de incintă al Cetăţii Tomis şi, mai mult decât atât, reduce posibilitatea conservării şi punerii în valoare a monumentului;
- construcţia este prea masivă în raport cu dimensiunile terenului şi cu vecinătăţile, iar accesul auto este insuficient rezolvat;
- se recomandă întregirea terenului aferent monumentului istoric prin expropriere pentru cauză de utilitate publică ori schimb de teren pentru imobilele cuprinse în teritoriul delimitat de strada Mircea cel Bătrân, strada Dragoş Vodă, strada Mihail Kogălniceanu şi strada Virtuţii şi organizarea unui concurs de soluţii pentru conservarea şi punerea în valoare a monumentului istoric grupa A prin amenajarea unui parc arheologic cu gradene, zonă de spectacole şi spaţii verzi;
- prin documentaţia prezentată se stabileşte retragerea faţă de aliniamentul terenului faţă de aleea pietonală (domeniu public) aflată în prelungirea străzii Virtuţii, ceea ce excedează prevederile art.32, alin.5 din Legea 350/2001;
În documentaţia de urbanism pe format hârtie (vezi secţiunea „Documente”) sunt prezentate două memorii, care nu respectă conţinutul aprobat prin Ordinul MLPTL nr. 37/N/2000;
- deşi, din punct de vedere legal, documentaţia prezentată are toate avizele solicitate prin certificatul de urbanism, comisia consideră că nu este oportună avizarea favorabilă a planului de urbanism prezentat, întrucât nu respectă prevederile art.13, lit.d din Legea 350/2001: „Principalele obiective ale activităţii de urbanism sunt următoarele: protejarea şi punerea în valoare a patrimoniului cultural construit şi natural”, se arată în avizul negativ dat de Comisia de Urbanism şi amenajare a Teritoriului, din care fac parte: arh. Mihai Isacov - preşedinte, arh. Ignis Nejla Duvagi, arh. Sorin Mihai Vatamaniuc, dr. Doina Păuleanu, arh. urb. Laura Smaranda Tudosie, arh. Veronica Pribeagu, arh. Radu Ştefan Cornescu, ing. Cornel Constantin Severin, arhitect-şef Mihai Radu Vânturache şi Costin Răsăuţeanu, viceprimar (n.r. acesta din urmă nu şi-a pus semnătura pe document, după cum se poate observa din copiile acestuia, pe care le puteţi consulta în secţiunea „Documente”).
Acest punct de vedere al Comisiei de Urbanism şi amenajare a teritoriului şi, cel mai important, avizul negativ al urbaniştilor sunt motivele care l-au determinat pe primarul Constanţei, Decebal Făgădău, să retragă de două ori de la votul consilierilor proiectul de hotărâre prin care investitorul vrea să-şi treacă PUD-ul.
La rândul său, Ana Rodica Stăiculescu, proprietar al terenului şi asociată prin contract cu investitorul SC Black Waters SA, beneficiari ai documentaţiei depuse spre aprobarea PUD - imobil de locuinţe colective S+P+5E +6E, a înregistrat la Primăria Constanţa, cu nr. 200084/2018, o scrisoare deschisă adresată primarului Constanţei, Decebal Făgădău, intitulată „Apel la legalitate”.
Prin intermediul „Apelului la legalitate”, investitorul, în numele căruia semnează proprietarul terenului, îl roagă pe primarul Făgădău să rezolve această speţă, în caz contrar „urmând să se adreseze, după caz, instanţelor de judecată sau organelor de urmărire penală pentru prejudiciile cauzate, daune financiare şi infracţiunile de serviciu săvârşite pe întregul parcurs al documentaţiei de către funcţionarii implicaţi, având în vedere faptul că noi am respectat dispoziţiile OUG 43/2000, privind protecţia patrimoniului cultural naţional şi Legea nr.422 din 2001, privind protejarea monumentelor istorice (republicată în MO nr. 938 din 20.11.2006)”.
Investitorii mai susţin că „legislaţia existentă nu instituie interdicţia de a construi, iar zona de protecţie nu înseamnă interdicţie de construire, ci elaborarea documentaţiei în anumite condiţii speciale şi edificarea construcţiei în aceste condiţii, începând cu atestarea arhitecţilor de către Ministerul Culturii, continuând cu avizarea PUD şi Autorizaţia de construire de către Secţiunea de urbanism şi zone protejate a Comisiei Naţionale a Monumentelor Istorice din cadrul Ministerului Culturii şi ulterior efectuarea lucrărilor sub supravegherea autorităţilor competente”.
Citeşte şi:
Constănţeanul supărat Reprezentanţii Asociaţiei de Proprietari MK2 din Constanţa, revoltaţi de ideea unei investiţii lângă Poarta Mare a Cetăţii TomisPoarta Mare a Cetăţii Tomis Investitorul Black Waters SRL şi proprietarul terenului, Ana Rodica Stăiculescu, scrisoare deschisă către primarul Făgădău (document)
Decizie istorică la Constanța „Se recomandă întregirea terenului aferent monumentului istoric prin expropriere (...) și punerea în valoare a Porții Mari a Cetății Tomis“! (documente)
Bogdan Huţucă, interpelare către ministrul Culturii pentru protejarea monumentului Poarta Cetății Tomis. „Nu mai avizați distrugerea istoriei Constanței!“
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii