Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
14:04 19 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Constănțeanul supărat Un proiect foarte important care riscă să treacă nebăgat în seamă. Primăria vrea să delege administrarea cimitirelor exclusiv către privați! (DOCUMENT)

ro

11 Jul, 2024 14:47 1284 Marime text


  • Internauții care au comentat la postarea făcute de Mirela Doicescu solicită partidelor din opoziție să împiedice adoptarea acestui proiect în Consiliul Local Municipal

Avocatul constănțean, Mirela Doicescu atrage atenția în mediul online asupra proiectului de hotărâre privind aprobarea documentației necesare pentru delegarea de gestiune prin concesionare a serviciului public privind prestarea de servicii şi activităţi necesare exploatării şi întreținerii cimitirelor publice ce aparțin domeniului public al municipiului Constanța și Regulamentului privind organizarea și funcţionarea Serviciului de Administrare a Cimitirelor Publice de pe raza municipiului Constanţa, aflate în consultare pe site-ul instituției www.primaria-constanta.ro la sectiunea ”De interes public-Transparență decizională pe Legea nr. 52/2003-informare și consultare publică”.
 
 
În temeiul prevederilor art. 7, alin. (4) din Legea nr. 52/2003 privind transparența decizională în administrația publică, constănțenii pot transmite până la data de 27.07.2024, trimite propuneri, sugestii sau opinii cu valoare de recomandare, privind proiectul de hotărâre supus dezbaterii publice.
 
Propunerile, sugestiile sau opiniile pot fi transmise în scris: prin poștă, la sediul Direcției Servicii Publice, str. Ștefan Mihăileanu nr.10, prin email, la adresa: servicii.publice@primaria-constanta.ro sau secretariat.dgsp@primaria-constanta.ro .   
 
„Pe site-ul Primăriei Constanța, în transparență decizională la punctul 243, găsiți un proiect foarte important care riscă să treacă nebăgat în seamă. Este vorba despre proiectul de hotărâre privind aprobarea documentației necesară pentru delegarea de gestiune prin concesionare a serviciului public privind prestarea de servicii şi activităţi necesare exploatării şi întreținerii cimitirelor publice ce aparțin domeniului public al municipiului Constanța.

Prin proiect, se trece de la administrarea cimitirelor direct către autoritățile locale la administrarea prin gestiune delegate și încheierea de contracte de concesiune cu operatori privați pe o perioadă de 15 ani”, atrage atenția avocatul.
 
Situația în prezent a Cimitirelor din Constanța

 
În momentul de față serviciul este gestionat de un departament specializat din Primăria Constanța, în cadrul cimitirelor operând 2 tipuri de contracte:
 
  • Contracte de prestări servicii pe o perioadă nedeminată pentru cimitirele: Constantin Predescu, Viile Noi, Palazu Mare, Anadalchioi și Central;
  • Un contract de asociere pentru cimitirul Municipal.
 
 
Deoarece gestiunea serviciului de administrare a cimitirelor se poate organiza direct de către autoritatea administrației publice locale sau în modalitatea gestiunii delegate, pe bază de contract de delegare a gestiunii, autoritatea publică a solicitat un studiu in vederea alegerii celei mai avantajoase variante din punct de vedere tehnico-economic. După Studiu, s-a întocmit un proiect de hotărâre prin care se aprobă toată documentația necesară încheierii contractelor de concesiune a cimitirelor către agenți economici.
 
Tarifele serviciilor, potrivit actelor atașate proiectului
- Taxa de întreținere va fi colectată tot de către SPIT, urmând a fi pusă la dispoziția operatorului lunar.. ( desi se subliniază că necesitatea încheierii contractelor de concesiune este dată de insuficiența personalului Primăriei Constanța)
- A fost efectuat un studiu la nivel național pentru a stabili tarife medii de piață, însă nivelul taxelor și serviciilor percepute de operatori diferă foarte mult și nu s-a putut emite o concluzie referitoare la un preț mediu al categoriilor importante de servicii.

- Tarifele percepute de operatori vor fi fundamentate pe costurile înregistrate în contabilitate la care se va adaugă o marjă rezonabilă de profit.
- Structura și nivelul tarifelor va fi fundamentat pe baza costurilor de exploatare (costuri materiale, salariale, de întreținere și reparații, a obligațiilor ce derivă din contractul de delegare a gestiunii) la care se adaugă cota de dezvoltare și profitul operatorului.
 
Importante sunt următoarele aspecte, arata avocata:
 
„În realizarea studiului s-a avut în vedere profitabilitate agenților economici;
 
Tarifele vor fi stabilite pe criterii nu foarte bine delimitate, fiind inclusă în calcul o marjă rezonabilă de profit, pe lângă costurile din contabilitatea concesionarului ( costuri ce depind de diligența fiecăruia);
 
Concluzia Studiului este că gestiunea delegată va asigura servicii la nivelul actual sau chiar mai bune pentru activitățile specifice din cimitire”, conchide avocatul constănțean.


Internauții care au comentat la postarea făcute de Mirela Doicescu solicită partidelor din opoziție să împiedice adoptarea acestui proiect în Consiliul Local Municipal.


EXTRASE IMPORTANTE DIN PROIECTUL DE HCL, care poate fi studiat integral în secțiunea „documente" :
 

 
Art.7. Obiectul contract de delegare de gestiune prin concesiune îl constituie prestarea de servicii şi activităţi necesare, exploatării şi întreţinerii cimitirelor umane: Cimitirul Anadalchioi, Cimitirul Central, Cimitirul Constantin Predescu, Cimitirul Baba-Novac (Municipal), Cimitirul Palazu-Mare şi Cimitirul Viile Noi, respectiv:
7.1) Serviciile şi activităţile de înhumare şi pregătire a ceremoniei de înmormântare din cimitirelor umane: Cimitirul Anadalchioi, Cimitirul Central,
Cimitirul Constantin Predescu, Cimitirul Baba-Novac (Municipal), Cimitirul Palazu- Mare şi Cimitirul Viile Noi;
7.2) Serviciile de asigurare şi menţinere a curăţeniei şi gestionarea selectivă a deşeurilor din cimitirele umane: Cimitirul Anadalchioi, Cimitirul Central, Cimitirul Constantin Predescu, Cimitirul Baba-Novac (Municipal), Cimitirul Palazu-Mare şi Cimitirul Viile Noi;
7.3) Serviciile de pază şi ordine a cimitirelor umane în: Cimitirul Anadalchioi, Cimitirul Central, Cimitirul Constantin Predescu, Cimitirul Baba-Novac (Municipal), Cimitirul Palazu-Mare şi Cimitirul Viile Noi;
7.4) Servicii de reparaţii/întreţinere a instalaţiilor şi dotărilor din cimitirele mai sus menţionate;
7.5) Serviciile şi activitatea de înhumare a persoanelor fără reprezentanţi legali sau fară identitate precum şi a serviciilor funerare în acest sens, care se va realiza în Cimitirul Municipal Baba Novac.
 
5.3 CONCLUZIE

In urma analizelor realizate, concluzia este că gestiunea delegată va sigura servicii la nivelul actual sau chiar mai bune pentru activitățile specifice din cimitire. Autoritatea publică va avea posibilitatea să monitorizeze activitățile desfășurate de operatorii economici în baza criteriilor de performanță solicitate.

Pe cale de consecință, vor fi atribuite șase contracte de delegare, prin procedura de licitație deschisă organizată în/pentru șase loturi.


Programul de investiții în cimitirele umane din Constanța
 
Programul detaliat de investiţii din fonduri proprii stabilit pentru fiecare an pentru Cimitirul Anadalchioi, Cimitirul Central, Cimitirul Constantin Predescu, Cimitirul Baba-Novac (Municipal), Cimitirul Palazu-Mare şi Cimitirul Viile Noi, va fi aprobat de către autoritatea contractantă, iar propunerile concesionarului cu privire la investiţiile pe care le va realiza în anul următor vor fi depuse la sediul autorităţii contractante până cel târziu în data de 15 noiembrie a fiecărui an anterior realizării investiţiei.

Programul de investiţii poate fi multianual, dacă valoarea investiţiei depăşeşte suma minimă solicitată în caietul de sarcini, cu condiţia efectuării anuale a investiţiilor aprobate de către autoritatea contractantă şi prezentare documentelor care au stat la realizarea acesteia.

Suma minimă anuală pentru fiecare cimitir este:

C. Predescu  - 74.000 lei
Palazu Mare -  23.000 lei
Cimitirul Central - 403.000 lei
Anadalchioi - 28.000 lei
Cimitirului Viile Noi - 159.000 lei
Cimitirul Municipal  - 381.000 lei


 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
 
Citește și:

Consiliul Local Municipal va adopta un nou Regulament de funcționare a cimitirelor publice de pe raza municipiului Constanța. Ce modificări au survenit? (DOCUMENTE)

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii