Ce „spune“ Codul de Procedură Penală despre achitarea definitivă a lui Radu Mazăre și a Sorinei-Gina Hortolomei-Moscu
Ce „spune“ Codul de Procedură Penală despre achitarea definitivă a lui Radu Mazăre și a Sorinei-Gina Hortolomei-Moscu
19 Jan, 2021 00:00
ZIUA de Constanta
5131
Marime text
- În prezenta cuază, DNA a calculat un presupus prejudiciu în valoare de aproximativ patru milioane de euro.
- Decizia Curții de Apel Constanța poate fi citită integral accesând secțiunea Documente.
După un proces care a durat aproximativ cinci ani, ieri, 18 ianuarie 2021, Radu Ștefan Mazăre, fostul primar al municipiului Constanța, și Sorina-Gina Hortolomei-Moscu, trimiși în judecată de Andrei Bodean, șeful DNA Constanța, au fost achitați definitiv! Decizia a fost luată de judecătorii Marius Cristian Epure (președintele Curții de Apel Constanța) și Adriana Ispas, judecător tot în cadrul Curții de Apel Constanța, în dosarul terenurilor de la Club Castel (fostul Palat Regal din Mamaia) și Complex Cazino.
Achitările au fost date în baza art.16 alin.(1) lit.b) din Cod Procedură Penală, potrivit căruia „fapta nu este prevăzută de legea penală ori nu a fost săvârșită cu vinovăția prevăzută de lege“.
Condamnări cu executare și contracte deființate, în primă instanță
Amintim că în primă instanță, pe data de 16 mai 2018, judecătoarea Mihaela Vlăşceanu, de la Tribunalul Constanţa, a decis condamnarea Radu Ștefan Mazăre la șase ani și jumătate de detenție. Tot în acest dosar, Sorina-Gina Hortolomei-Moscu, fost reprezentant, la data presupuselor fapte, al societăţilor comerciale SC Mehmetoglu SRL, SC Bulevard SA şi SC Millenium Global Development SA, a luat tot în primă instanţă doi ani şi 11 luni închisoare cu suspendare. Mai departe, SC Mehmetoglu SRL a fost condamnată la pedeapsa amenzii penale în cuantum de 500.000 lei. Asta n timp ce SC Millenium Global Development SA și SC Bulevard SA au fost condamnate la pedeapsa amenzii penale în cuantum de câte 250.000 de lei.
În continuare, judecătoarea Mihaela Vlăşceanu a desfiinţat contractele de vânzare-cumpărare nr. 3816/12.10.2004, 435/28.02.2007 şi 1297/31.05.2007 şi a dispus restabilirea situaţiei anterioare încheierii acestora, în sensul predării terenurilor libere de orice sarcini către UAT Municipiul Constanţa şi restituirii preţului vânzării.
„Sechestru asigurător“
„Instituie sechestrul asigurător asupra bunurilor mobile şi imobile ale inculpatelor SC Mehmetoglu SRL, SC Bulevard SA, SC Millenium Global Development SA până la concurenţa sumelor la plata cărora au fost obligate cu titlu de pedeapsă principală. Menţine măsura sechestrului asigurător instituit prin ordonanţa nr. 93/P/2013 din data de 2.04.2015 emisă de către DNA - Serviciul Teritorial Constanţa asupra terenului în suprafaţă de 11.890 mp care a făcut obiectul contractului de vânzare-cumpărare nr. 435/28.02.2007. Menţine măsura sechestrului asigurător instituit prin ordonanţa nr. 93/P/2013 din data de 2.04.2015 emisă de către DNA - Serviciul Teritorial Constanţa asupra terenului în suprafaţă de 502,81 mp care a făcut obiectul contractului de vânzare-cumpărare nr. 1297/31.05.2007. Dispune comunicarea prezentei hotărâri, la data rămânerii definitive a acesteia, către Oficiul Registrului Comerţului“, conform minutei Tribunalului Constanța.
„Restabilirea situaţiei anterioare comiterii faptelor“
Tribunalul a dispus achitarea lui Mazăre pentru „săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu, prev. de art. 13, ind. 2 din Legea nr. 78/2000 în referire la art. 297, alin. 1 C.p. (fapta privind predarea a două terenuri situate pe str. I.L. Caragiale, zona bl.L53A-L94 către proprietarul lor Greavu Sorin Constantin)“, în baza art. 396, alin. 5 în ref. la art. 16, alin. 1, lit. b - teza întâi C.p.p. şi la Decizia nr. 405/2016 a Curţii Constituţionale. Foarte important, Tribunalul Constanţa a respins cererea formulată de către „UAT Municipiul Constanţa prin Primar, privind obligarea inculpaţilor la plata sumelor de 1.104.884,16 euro, 2.971.420 de euro, reprezentând diferenţa între valoarea de vânzare a terenurilor şi preţul real al pieţei (întrucât s-a dispus anularea contractelor de vânzare-cumpărare şi restabilirea situaţiei anterioare comiterii faptelor), precum şi cererea de obligare a inculpatului Radu Ştefan Mazăre la plata sumei de 141.696,14 lei, reprezentând paguba produsă bugetului local prin nepunerea în executare a hotărârii judecătoreşti de punere în posesie a numitului Greavu Sorin Constantin cu privire la cele două terenuri“.
În final, Radu Mazăre a fost obligat, conform minutei Tribunalului Constanța, la plata către UAT Municipiul Constanţa a sumei de 774.552 de lei, reprezentând salariile plătite funcţionarilor publici nesuspendaţi din funcţie în conformitate cu art. 86, alin. 2 din Legea nr. 188/1999.
„Val“ de nemulțumiri
Decizia judecătoarei Mihaela Vlăşceanu a fost contestată la Curtea de Apel Constanța atât de către inculpați, cât și de procurorii DNA.
Ieri, Curtea de Apel Constanța a decis achitarea tuturor inculpaților din prezenta cauză, respectiv: Radu Ștefan Mazăre, Sorina-Gina Hortolomei-Moscu, SC Mehmetoglu SRL, SC Bulevard SA şi SC Millenium Global Development SA.
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
„La data de 12 octombrie 2004, inculpatul Mazăre Radu Ștefan, în calitate de primar al municipiului Constanța, și-a îndeplinit în mod defectuos atribuțiile de serviciu legate de corecta gestionare și administrare a patrimoniului orașului, cu ocazia vânzării, la un preț derizoriu de 23,56 euro/m.p., a unui teren în suprafață de 15.465,91 m.p., situat în stațiunea Mamaia, faptă prin care a fost provocată unității administrativ teritoriale o pagubă de 1.104.884,16 euro și totodată au fost obținute foloase necuvenite cumpărătorului bunului.
La data de 28 februarie 2007, inculpatul Mazăre Radu Ștefan, în aceeași calitate, și-a îndeplinit în mod defectuos atribuțiile de serviciu legate de corecta gestionare și administrare a patrimoniului orașului, cu ocazia vânzării, la un preț modest, a două terenuri în suprafață de 11.890 m.p. și 502,81 m.p., aparținând Primăriei Constanța, faptă prin care a fost provocată municipiului Constanța o pagubă de 2.971.420 euro și totodată au fost obținute foloase necuvenite cumpărătorului bunului.
Concret, inculpatul Mazăre Radu Ștefan a stabilit cu intenție o valoare diminuată, față de valoarea comercială reală, pentru o suprafață de 11.890 m.p. teren situată în intravilanul municipiului Constanța, stațiunea Mamaia, aparținând domeniului privat al municipiului Constanța, în cadrul unei acțiuni de vânzare a acestuia. Terenul respectiv a fost cumpărat de SC Mehmetoglu SRL, reprezentată legal de inculpata Hortolomei Moscu Sorina Gina.
La data de 31 mai 2007, inculpatele Hortolomei Moscu Sorina Gina și SC Mehmetoglu SRL au dobândit, prin cumpărare, de la RAEDPP Constanța, un teren în suprafață de 502,81 m.p. cunoscând că prețul atribuit era cu mult diminuat față de valoarea comercială reală.
Terenul respectiv a fost ulterior transferat societăților comerciale SC Bulevard SA (la data de 31.10.2007) și de SC Millenium Global Development SA (la data de 16.12.2010), reprezentante de aceeași inculpată.
Tranzacțiile respective s-au făcut prin creșterea succesivă a prețului, astfel încât SC Millenium Global Development SA a dobândit terenurile respective la o valoare aproximativ egală cu cea de piață, fiind disimulată proveniența ilicită a acestor terenuri.
După trimiterea sa în judecată, prin rechizitoriul nr. 29/P/2005 din data de 24 octombrie 2008, (comunicat 271/VIII/3 și 28 octombrie 2008) împreună cu Racu Constantin, Dospinescu Ramona Daniela, Marica Ion și Chircă Nora Alina, inculpatul Mazăre Radu Ștefan, deși avea obligația legală, conform art. 86 alin. 2 din Legea nr. 188/1999, nu a dispus suspendarea acestora din funcțiile publice pe care le dețineau în cadrul Primăriei Constanța, faptă care a avut ca efect plata nelegală a drepturilor salariale către persoanele respective precum și obținerea unor foloase necuvenite pentru acestea.
În intervalul de timp dintre 17 martie 2009 (data rămânerii definitive a sentinței civile nr. 20821/20.11.2008) și până în prezent, inculpatul Mazăre Radu Ștefan, cu știință, nu și-a îndeplinit obligația care decurgea din funcția de Primar al municipiului Constanța privind predarea a două terenuri către proprietarul lor, care le cumpărase de la Consiliul Local Constanța, omisiune care a avut ca urmare plata sumei de 141.696,14 lei, de la bugetul local, cu titlul de despăgubiri, precum și un avantaj patrimonial pentru persoana care folosește, în prezent, fără drept cele două imobile“.
Decizia Curții de Apel Constanța poate fi citită integral accesând secțiunea Documente.
Citește și
Scurt pe doi!
Cum s-a ales Radu Mazăre cu şase ani şi şase luni de închisoare cu executare. A „bifat“ şi o achitare
EXCLUSIVITATE. Cumpărătorul, firma Sorinei Hortolomei Moscu
Cum a vândut Primăria Constanţa teren în Mamaia cu 200 de euro metrul pătrat (documente)
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii