Explicații pe înțelesul tuturor! Amenzi în baza ordonanțelor militare, neconstituționale. Ce au de făcut cei sancționați
Explicații pe înțelesul tuturor!: Amenzi în baza ordonanțelor militare, neconstituționale. Ce au de făcut
08 May, 2020 00:00
ZIUA de Constanta
3240
Marime text
În contextul deciziei Curții Constitutionale a României prin intermediul căreia s-a hotărât că amenzile aplicate cetățenilor în timpul stării de urgență sunt neconstituționale, dar și în continuarea interviului realizat cu avocatul Toni Bobe, din Baroul Constanța, în data de 17 aprilie, având ca obiect atacarea în instanță a amenzilor primite pentru încălcarea ordonanțelor militare, ZIUA de Constanţa vine în întâmpinarea celor ce s-au confruntat cu problema amenzilor primite în baza ordonanțelor militare, în contextul anterior menţionat. Astfel, avocatul constănţean a fost de acord să relateze pentru ZIUA de Constanţa paşii ce trebuie urmaţi de către cei ce au primit astfel de amenzi şi doresc să le conteste, simţindu-se nedreptățiţi, pe fondul deciziei Curţii Constituţionale.
O scurtă recapitulare! Așa cum probabil deja se cunoaște, în data de 06 mai, Curtea Constituționala a României a pronunțat mai multe hotărâri.
Una dintre hotărârile pronunțate vizează excepția de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art.9, art.14 lit.c1 )-f) și art.28 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr.1/1999 privind regimul stării de asediu și regimul stării de urgență, precum și a Ordonanței de urgență a Guvernului nr.34/2020 pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr.1/1999 privind regimul stării de asediu și regimul stării de urgență.
Avocatul Toni Bobe spune că hotărârea pronunțată, în raport de obiectul interviului realizat, reține neconstituționalitatea dispozițiilor legale în baza cărora se constatau și aplicau amenzile contravenționale privind nerespectarea obligațiilor impuse pe perioada stării de urgență.
„Astfel“, continuă avocatul, „CCR a reținut că dispozitiile legale analizate sunt «caracterizate printr-o tehnică legislativă deficitară, nu întrunesc exigenţele de claritate, precizie şi previzibilitate şi sunt astfel incompatibile cu principiul fundamental privind respectarea Constituţiei, a supremaţiei sale şi a legilor». Consecința declarării neconstituționale a dispozițiilor legale este aceea a imposibilității aplicării unor noi amenzi în acest temei de drept“.
În concret, textele de lege declarate neconstituționale îşi încetează efectele juridice în termen de 45 de zile de la publicarea deciziei Curţii Constituţionale dacă, până la acestă dată Parlamentul sau Guvernul, după caz, nu pun de acord prevederile neconstituţionale cu dispoziţiile Constituţiei.
Foarte important! Pe durata acestui termen, dispoziţiile constatate ca fiind neconstituţionale sunt suspendate de drept.
„Față de această nouă situație, toți cei sancționati, pot și ar trebui să conteste procesele verbale de stabilire și sancționare a unei contravenții vinzând aceste tipuri de fapte. Totuși, nu trebuie să uitam motivul pentru care aceste măsuri au fost impuse și dincolo de contestarea acestora consider că trebuie să respectăm recomandările autorităților și să continuăm să ne comportam responsabil având în vedere condițiile speciale în care trăim în aceste zile“, a mai completat Toni Bobe.
Cei care doresc să conteste în instanță o astfel de amendă trebuie, în primul rând, după cum susține și avocatul, să intrăm în posesia procesului verbal de constatare și sancționare, apoi ne putem adresa Judecătoriei in circumscripția căreia am fost sancționati cu respectarea conditiilor impuse de OUG 1/1999 privind regimul stării de asediu și regimul stării de urgență și O.G. 2/2001 privind regimul juridic al contravențiilor. Este de precizat că un dosar având ca obiect anularea unui proces verbal de constatare și sancționare a unei contraventii nu se va soluționa în perioada existenței stării de urgență. Termenele pentru exercitarea dreptului de contestare a unui proces verbal de constatare și sancționare a unei contravemții sunt suspendate pe durata existenței stării de urgență. Asta însemna că după încetarea acestei stări excepționale dreptul poate fi exercitat și contestația poate fi depusă la Judecatoria competentă.
Citește și
Interviu cu avocatul Toni Bobe, din Baroul Constanța
Cum putem ataca în instanță o amendă primită pentru încălcarea ordonanțelor militare
Val de ilegalităţi în traficul constănţean. Şoferi băuţi sau fără permis s-au aventurat pe şosele
CCR a admis sesizarea Avocatului Poporului asupra OUG prin care se reglementează cuantumul amenzilor pe perioada stării de urgenţă
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii