Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
13:44 26 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

A decedat la Constanța In memoriam Mircea Țuglea, scriitorul care a plecat prea devreme din această lume

ro

18 Aug, 2023 18:00 1508 Marime text
  • Mircea Țuglea a urmat liceul în Constanța, fiind elev la „George Călinescu” și de asemenea, redactor la revista liceului, unde și-a petrecut primele poezii
  • Mircea Țuglea a debutat în anul 1996 cu volumul „Proezia”, în urma căruia i s-a decernat Premiul Festivalului Poesis pentru debutul editorial
  • Mircea Țuglea a decedat la Constanța, pe 19 august 2017, la doar 43 de ani
 
Mircea Țuglea a venit pe lume la data de 14 aprilie 1974, fiind originar din municipiul Tecuci, județul Galați.
 
De profesie, el a fost poet, publicist și critic literar român.
 
Mircea Țuglea a urmat liceul în Constanța, fiind elev la „George Călinescu” și de asemenea, redactor la revista liceului, unde și-a petrecut primele poezii.
 
În anul 1992 s-a înscris la Facultatea de Litere din cadrul Universității „Ovidius” Constanța, pe care a absolvit-o în anul 1996.
 
Și-a început activitatea literară la „Cenaclul de marți” din cadrul Facultății de Litere a Universității „Ovidius” din Constanța, coordonat de criticul și profesorul Marin Mincu, pe care l-a frecventat între anii 1992 – 1998, dar și după 1999, alături de ceilalți fondatori ai cenaclului, anume poeții: Sorin Dinco, Ileana Bâja, Grigore Șoitu și Mugur Grosu.
 
Mircea Țuglea a debutat în anul 1996 cu volumul „Proezia”, în urma căruia i s-a decernat Premiul Festivalului Poesis pentru debutul editorial.
 
În anul 1999, Mircea Țuglea a fondat Asociația Arte & Litere ASALT și revista virtuală cu același nume.
 

De-a lungul vieții, scriitorul a colaborat cu importante reviste de cultură din România precum: „Convorbiri literare”, „Viața Românească”, „Vatra”, „Paradigma”, „Contemporanul”, „Tomis”, „Poesis” și altele.
 
În anul 2007, el a devenit doctor în litere la Universitatea București, cu o teză de doctorat consacrată operei lui Paul Celan, teză din care a fost scrisă cartea „Paul Celan și avangardismul românesc. Reactualizarea sensului”.
 
În perioada 2011 – 2013, Mircea Țuglea a primit o bursă postdoctorală din partea Academiei Române pentru studiul liricii poetului Paul Celan, în urma căreia publică volumul de critică și cercetare literară „Lirica lui Paul Celan și gândirea contemporană”.
 
Ca distincții, regretatul scriitor a primit Premiul pentru proză Quintessenz, (Grenzüberschreitung / Trecerea frontierei), acordat de Fundația Alfred Toepfer din Hamburg, Viena, în 2006 și Premiul pentru critică literară acordat de Revista TOMIS din Constanța, Colocviile Tomitane în 2007.
 
Opera lui Mircea Țuglea cuprinde titlurile: „Proezia” (1996); „mircea țuglea” (2001); „Paul Celan și avangardismul românesc. Reactualizarea sensului” (2007); „Lirica lui Paul Celan și gândirea contemporană” (2013) și „Grazia” (2017).

 
Mircea Țuglea a decedat la Constanța, pe 19 august 2017, la doar 43 de ani.
 
Citește și:
In memoriam Mircea Țuglea. „Cel mai mare păcat al rațiunii este de a se crede doar pe sine valabilă“
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii