Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:01 04 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Actorul Emanoil Petruț ar fi împlinit azi 91 de ani. Activitatea sa profesională a fost recunoscută și la Constanța

ro

08 Feb, 2023 00:00 1236 Marime text
  • Între anii 1953-1957, el a jucat în spectacolele Teatrului „Nottara”, apoi în cele ale Teatrului Național
  • Pentru Teatrul Național, actorul a interpretat peste 100 de roluri în cei 18 ani de activitate
  • În anul 1964, Emanoil Petruț obținea Premiul Festivalului Cinematografic de la Mamaia pentru filmul „Tudor”
 
Emanoil Petruț s-a născut în orașul Mărășești, județul Vrancea, la data de 8 februarie 1932.
 
Viața profesională a petrecut-o în lumea filmului, radioului, teatrului și televiziunii, fiind actor în aceste industrii.
 
Emanoil Petruț a copilărit și a urmat studiile generale în orașul natal, iar liceul l-a făcut la Focșani, unde a interpretat roluri de compoziție pe scena teatrului „Pastia”. După un spectacol susținut la matineu, renumitul actor George Vraca l-a sfătuit să urmeze această profesie.
 
În anul 1948, el a fost trimis la Facultatea de Teatru din Iași, cheltuielile fiind suportate de municipalitatea Mărășești.
 
După un prim an petrecut acolo, Emanoil Petruț s-a transferat la Institutul de Artă Teatrală și Cinematografie din București. A absolvit în anul 1953.
 
Debutul în cinematografie a avut loc în anul 1951, jucând în pelicula „În sat la noi”, în regia lui Jean Georgescu. Un an mai târziu, el își făcea apariția și pe scena teatrului, cu trei roluri în „Nepoții gornistului”, pentru care a primit Premiul de Stat.
 
Între anii 1953-1957, el a jucat în spectacolele Teatrului „Nottara”, apoi în cele ale Teatrului Național.
 

Pentru Teatrul Național, actorul a interpretat peste 100 de roluri în cei 18 ani de activitate. A jucat în rolul personajelor: Arbore („Apus de soare” de Barbu Ștefănescu Delavrancea), Nehludov („Învierea” de Lev Tolstoi), Torvald („Nora” de Ibsen), Răzvan („Răzvan și Vidra” de B.P. Hșdeu), etc.
 
În anul 1964, Emanoil Petruț obținea Premiul Festivalului Cinematografic de la Mamaia pentru filmul „Tudor”, în regia lui Lucian Bratu. O altă distincție a fost primită în anul 1971, câștigând premiul ACIN pentru filmul „Frații”, în regia lui Gică Gheorghe și Mircea Moldovan.
 
El a realizat voice-over-uri pentru rolurile lui Decebal și Mihai Viteazul, în filmele istorice ale lui Sergiu Nicolaescu.
 
Alte filme în care a avut rol au fost: „Brigada lui Ionuț”, „Alarmă în munți”, „Runda 6”, „Amprenta”, „Răzbunarea haiducilor”, „Tinerețe fără bătrânețe”, „Decolarea”, „Aventurile lui Babușcă”, „Frații jderi”, „Patima”, „Alarmă în Deltă”, „Oaspeți de seară” etc.
 
Emanoil Petruț a fost distins cu Ordinul Meritul Cultural clasa a III-a (1967) „pentru merite deosebite în domeniul artei dramatice” și clasa a II-a (1971) „pentru merite deosebite în opera de construire a socialismului, cu prilejul aniversării a 50 de ani de la constituirea Partidului Comunist Român”.

 
Artistul deceda la doar 51 de ani, pe 8 august 1983, în București.
 
Citește și:
Ştiaţi că...? Un mare artist al scenei româneşti...

Ileana Ploscaru, la ceas aniversar
Actrița născută în Cluj și dedicată teatrului constănțean împlinește 92 de ani

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii