Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
01:14 23 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ileana Ploscaru, la ceas aniversar Actrița născută în Cluj și dedicată teatrului constănțean împlinește 92 de ani

ro

31 Jan, 2023 00:00 2149 Marime text
  • Cariera ei a început pe scena Teatrului Național „Lucian Blaga” din Cluj-Napoca
  • La sfârșitul anului 2016, Ileana Ploscaru a primit din partea Consiliului Local Municipal Constanța titlul de cetățean de onoare al municipiului
  • La data de 24 mai 2021, Senatul UNITER a decis acordarea Premiului pentru întreaga activitate actriței Ileana Ploscaru, în semn de recunoștință pentru cei 90 de ani de viață și 70 de carieră profesională
 
La data de 31 ianuarie 1931, în orașul Cluj-Napoca, se năștea actrița Ileana Ploscaru.
 
Cariera ei a început pe scena Teatrului Național „Lucian Blaga” din Cluj-Napoca, la data de 24 februarie 1951. A jucat în spectacolul „Fântâna turmelor” de Lope Felix de Vega Carpio, în regia lui Ion Dinescu.
 
În anul 1961, Ileana Ploscaru a obținut un post la Teatrul de Stat din Constanța, în urma unui concurs. Debutul a fost consemnat la data de 12 noiembrie, odată cu spectacolul „Zări necuprinse”, scris de Nikolai Virta și regizat de Constantin Dinischiotu.
 
Pe scena teatrului constănțean, actrița a apărut în piese precum: „Scaiul” de Georges Faydeau (în regia lui Ion Lucian), „Titanic vals” de Tudor Mușatescu (în regia lui Cristian Șofron), „Trei surori” de A.P. Cehov (în regia lui Dominic Dembinski) sau „Bătrâna și hoțul” de Viorel Savin (în regia lui Iulian Enache).
 
La sfârșitul anului 2016, Ileana Ploscaru a primit din partea Consiliului Local Municipal Constanța titlul de cetățean de onoare al municipiului, dedicat celor 65 de ani de activitate, din care 55 puși în slujba Teatrului de Stat din Constanța. Doi ani mai târziu, ea devenea cetățean de onoare al județului Constanța.
 
La data de 24 mai 2021, Senatul UNITER a decis acordarea Premiului pentru întreaga activitate actriței Ileana Ploscaru, în semn de recunoștință pentru cei 90 de ani de viață și 70 de carieră profesională.
 
Ileana Ploscaru s-a bucurat de următoarele premii și distincții:
  • 1952 – Concursul tânărului actor
  • 1956 – premiu de interpretare la Concursul tânărului actor
  • 1962 - premiu de interpretare la Concursul tânărului actor
  • 1971 - Decada dramaturgiei originale, Iași, pentru rolul din „Cafea ness cu aproximație“ din tripticul „Cine ești tu?“ de Paul Everac
  • 1972 – Gala recitalurilor dramatice de la Bacău, pentru recitalul „Nu, eu nu regret nimic“
  • 1981 – Premiul ATM, pentru rolul Hecuba din „Hecuba“ de Euripide, prezentat în cadrul Festivalului „Seri de teatru antic“
  • 1982 – Premiul ATM pentru întreaga activitate
  • 1998 – Premiul de interpretare la Festivalul Național al teatrelor de revistă, Constanța
  • 2003 – Premiul național pentru întreaga activitate, conferit de Ministerul Culturii
  • 2009 - Premiul pentru actriță în rol secundar la ediția a VII-a Festivalului Comediei Românești (FestCO 2009), București, pentru rolul „Chiriachița“ din spectacolul „Titanic vals“, de Tudor Mușatescu
 
În cartea „Dulcea Povară” scrisă de Jean Badea, autorul îi face un portret actriței.

 

„A lăsat în urmă totul, și locurile natale, și trupa de aur a Naționalului clujean (Ștefan Braborescu, Maria Cupcea, Viorica Dumitriu, Constanța Anatol ș.a.), pentru a-și urma soțul în cealaltă margine de țară. La Teatrul din Constanța a urcat treptele consacrării sale profesionale, a interpretat roluri fundamentale pentru o mare carieră artistică: Caterina / Femeia îndărătnică, Anna / Anna Christie, Gittel / Doi pe un balansoar, Hannah / Noaptea Iguanei, Aurelia / Nebuna din Chaillot, Andromaca / Andromaca, Hecuba / Hecuba, Marina / Bădăranii, Marea preoteasă / Penthesileea ( dintr-o selecție severă a listei de «chipuri» cărora le-a dat nu doar viață, ci și strălucire...).
 
În anul 1972, a surprins lumea artistică a urbei (și nu numai) cu melodrama «Nu, eu nu regret nimic», o evocare a vieții lui Edith Piaf, în care, pe lângă interpretarea celebrei șansonetiste franceze, a semnat regia și scenografia spectacolului. Ileana Ploscaru a apărut și în spectacolele Operei (colaborări) și ale Teatrului «Fantasio» (angajată câțiva ani), a jucat în filme (mai puțin decât a meritat marele ei talent), a fost profesoara primei promoții a Facultății de Artă a Universității „Hyperion” (printre elevii săi se numără Mirela Pană, Ileana Șipoteanu, Sorin Mocanu, Luciana Crudu, Ovidiu Popescu). A fost distinsă cu numeroase premii de interpretare la cele mai importante concursuri și festivaluri de artă dramatică.”

Constanța culturală Ileana Ploscaru, la aniversare. Actrița teatrului constănțean împlinește 91 de ani


 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii