Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
05:31 22 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Alexandru Barnea, conducătorul cercetărilor arheologice de la Tropaeum Traiani și prezență constantă al altor situri din Dobrogea

ro

16 Feb, 2024 17:00 1142 Marime text
Sursa foto: unibuc.ro
  • El s-a ocupat de șantierele de la Noviodunum, Callatis, Dinogetia, Histria, Târgșorul Nou, Dunavățul de Jos, Beroe, Hatzor (Israel) și mai cu seamă, de Tropaeum Traiani, unde a și condus activitatea
 
Originar din București, Alexandru Barnea s-a născut într-o zi de 17 februarie 1944.
 
În orașul natal a urmat studiile universitare la secția de Filologie Clasică a Facultății de Litere din cadrul Universității București. El a absolvit în anul 1967.
 
Anul următor, Alexandru Barnea devenea cercetător științific la Institutul de Arheologie (sectorul de arheologie greco – romană și epigrafie) de care avea să-și lege activitatea până la sfârșitul zilelor.
 
Începând cu anul 1992, Barnea intrat în învățământ, fiind profesor la Facultatea de Istorie din cadrul Universității București. Între 1996 – 2004, el a fost decanul facultății.
 
Promotor al studiilor arheologice în cadrul facultății, regretatul arheolog s-a numărat printre fondatorii Seminarului de Arheologie „Vasile Pârvan”.
 
În ultimii ani petrecuți în spațiul universitar, Barnea a activat în cadrul Școlii Doctorale de Istorie a Universității București, al cărui membru a fost încă de la înființarea din 2005.
 
Munca sa arheologică a însemnat vizitarea siturilor din Dobrogea și nu numai. Tatăl lui, Ion Barnea, a fost recunoscut pentru cercetările arheologice derulate în Dobrogea, ceea ce i-a permis lui Alexandru Barnea să vadă marile șantiere. El s-a ocupat de șantierele de la Noviodunum, Callatis, Dinogetia, Histria, Târgșorul Nou, Dunavățul de Jos, Beroe, Hatzor (Israel) și mai cu seamă, de Tropaeum Traiani, unde a și condus activitatea.
 

Interesele și realizările lui științifice au acoperit o paletă foarte largă, de la arheologie clasică, istorie economică, epigrafie greacă și romană până la arheologie biblică.
 
Ca afilieri, Alexandru Barnea a făcut parte din: Societatea de Studii Clasice, Societatea de Studii Bizantine, Societatea de Științe Istorice și Comisia Națională de Arheologie, unde a fost și președinte.
 
Calitatea sa de membru fondator al Institutului Român de Istorie Recentă (2000) este și materializarea preocupărilor pentru arheologia în timpul comunismului, și un ecou al istoriei personale și familiale. Din 2002, a fost membru fondator și director al Centrului de Editare a Izvoarelor Istorice „Arhiva istorică a României”.  
 
În anul 1979, a primit premiul „Vasile Pârvan” al Academiei Române, iar în anul 2000, a fost distins cu Ordinul pentru Merit în grad de ofițer conferit de Președinția României. De asemenea, cu ocazia Zilei Dobrogei din anul 2021, Alexandru Barnea s-a numărat printre personalitățile ce au primit distincția „Meritul Dobrogean”, însoţite de această dată de medalia cu ilustrarea monedei de la Histria, prima monedă atestată pe teritoriul României, din partea cotidianului ZIUA de Constanța.
 
Alexandru Barnea a decedat pe 8 mai 2020, în București.

 
Sursă text: unibuc.ro
 
Citește și:
#Dobrogea143 Meritul dobrogean pentru arheologul Alexandru Barnea. „Pentru orice arheolog sau istoric al Antichităţii, Tropaeum Traiani–Adamclisi este sinonim cu numele profesorului Alexandru Barnea"
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii