Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
18:54 28 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Alexandru Gherghel, jurnalist originar din județul Argeș și practicant al avocaturii la Constanța

ro

20 Dec, 2023 17:00 1095 Marime text
  • El s-a stabilit la Constanța în anul 1910, unde a practicat avocatura. Pentru puțin timp a fost și profesor în urbea pontică
  • Tot în regiunea istorică Dobrogea, Alexandru Gherghel a fost prefect al județului Caliacra. A fost numit decan pe viață al Baroului Constanța
 
Jurnalistul Alexandru Gherghel s-a născut pe 27 aprilie 1879, în județul Argeș, la Câmpulung Muscel, în familia lui Ion Gherghel, profesor de limba germană.
 
În localitatea natală a terminat școala primară, iar primele două clase de liceu le-a făcut la „Sfântul Sava” din București. Următoarele două le-a urmat la Pitești.
 
În timpul școlii, Alexandru Gherghel și Ion Minulescu au editat foaia literară bisăptmânală „Luceafărul”.
 
Alexandru Gherghel a făcut studii superioare la Universitatea București, terminând literele și dreptul.
 
În anul 1908 a plecat în Germania, la Berlin, pentru aprofundarea studiilor.
 
După ce a revenit în țară, Alexandru Gherghel a ocupat funcția de administrator de plasă la Brăhășești, județul Tecuci, apoi la Cotești, lângă Focșani.
 
El s-a stabilit la Constanța în anul 1910, unde a practicat avocatura. Pentru puțin timp a fost și profesor în urbea pontică.
 

Tot în regiunea istorică Dobrogea, Alexandru Gherghel a fost prefect al județului Caliacra. A fost numit decan pe viață al Baroului Constanța.
 
El a cochetat și cu literatura, debutând cu poezie în publicația „Literatorul”, condusă de Alexandru Macedonski. A frecventat multe cenacluri literare conduse de Octavian Goga, Ovid Densusianu, Alexandru Macedonski, Pompiliu Eliade.
 
A condus revistele „Pontice” și „România de la Mare”.
 
Alexandru Gherghel a publicat și proză cu întâmplări cazone, impresii de călătorie, amintiri despre prietenii lui din branșa scriitorilor precum: Titu Maiorescu, Pompiliu Eliade, Ovid Denusianu, Ion Minulescu, D. Nanu, Alexandru Macedonski.
 
A colaborat cu publicații ca: „Analele Dobrogei”, „Evenimentul”, „Convorbiri literare”, „Pagini alese”, „Românul”, „Viața nouă”, „Epoca”, „Farul”, „Dobrogea Jună”, „Talazul”, „Orizontul maritim”, „Cronica literară”, „Marea Neagră”.

 
Alexandru Gherghel este autorul volumelor: „Cântece în amurg” (București, 1906), „Insula uitărei” (Constanța, 1924), „Raze și umbre” (Constanța, 1933), „Solitare” (Constanța, 1935), „Schițe din noianul amintirilor” (Constanța, 1934), „Cristale” (Constanța, 1936), „Pe țărmul mării” (Constanța, 1941).
 
El a decedat la Constanța, pe 21 decembrie 1951.
 
Sursă text: Dicționar de personalități dobrogene, vol. IV
 
Citește și:
In memoriam Alexandru Gherghel, piteșteanul care și-a lăsat amprenta ca poet și avocat în Constanța
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii