Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:34 26 10 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Anaid Tavitian, celebrată în cadrul FEM100 secretare literare, la Festivalul Național de Teatru

ro

21 Oct, 2024 18:06 803 Marime text

Anaid Tavitian, Sursa foto: Ziua de Constanța

 
  • Sâmbătă, 26 octombrie de la ora 11.00 are loc un nou eveniment în cadrul programului Arhiva Feministă de Teatru. FEM100 în Amzei, Piața de Cultură. 

În cadrul Festivalului Național de Teatru, ediția a 34-a, va avea loc lansarea celei de-a doua expoziții online din cadrul proiectului FEM100 - Secretariate literare: femei în arhiva scenei, curatoriată de Raluca Sas Marinescu, dar și o dezbatere pe marginea proiectului de cercetare și a relației acestuia cu scena actuală. 

Tema dezbaterii este Dramaturgiile reprezentării și egalității de gen, vor participa curatoarea expoziției, dar și Anca Hațiegan, Miruna Runcan, Cristina Modreanu - membre ale echipei de cercetare, dezbaterea fiind moderată de Mihaela Michailov, curatoarea FNT34.

Expoziția online Secretariate literare: femei în arhiva scenei și dezbaterea vor lansa întrebări precum: De ce avem nevoie să reconstituim genealogia feminină a teatrului din România? Ce impact are asupra prezentului scenei absența numelor de creatoare din istoria teatrului? Cum să dăm voce creatoarelor din trecut pentru a purta un dialog cu artistele de azi?

„Doamnele care însoțesc acest demers însumează 155 de ani de experiență. Femeile care au contribuit la această expoziție – cu mărturii, fotografii, materiale din arhivele personale – adună mai mulți ani de teatru decât încearcă să acopere acest proiect, a cărui perioadă de cercetare este 1920-2020. Elisabeta Pop, Roxana Croitoru, Anaid Tavitian, Adriana Popescu și Mona Caița reprezintă modelele absolute de reziliență, tenacitate, dedicație dar, mai presus de toate, o camaraderie unică în peisajul teatral românesc. Le-am selectat pentru această expoziție pentru ca prin munca lor să demonstrăm necesitatea păstrării compartimentului de secretariat literar în teatru înțeles ca suma beneficiilor vizibile și invizibile pe care le poate aduce unui teatru. Privim înapoi ca să înțelegem ce putem avea în față.” este de părere Raluca Sas Marinescu, curatoarea expoziției


Arhiva Feministă de Teatru FEM100 este un program de cercetare și educație interdisciplinară menit să contribuie la salvarea patrimoniului imaterial teatral, recuperând cu prioritate istoriile artistelor neconsemnate de istoria oficială a teatrului din perioada 1920-2020, curatoriat de criticul de teatru și cercetătoarea Cristina Modreanu. 

Pe parcursul a aproape doi ani, 2024-2025, programul reconstituie contexte teatrale văzute din punctul de vedere feminin, prin documentare în arhive teatrale, publicarea de articole științifice și o serie de conferințe susținute de specialiste în teatru din Polonia, Serbia, Suedia, Norvegia, Islanda, Ungaria. De asemenea, programul va disemina practici teatrale colaborative și metode de cercetare în arhivele teatrale prin intermediul unor ateliere de teatru documentar și confesiv pe teme feministe cu studenții diferitelor specializări din universitățile partenere și prin producerea unei instalații performative bazate pe documentarea în arhive.


Citește și
Născută la ConstanțaAnaid Tavitian, la ceas aniversar!
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii