Apariție editorială în limba engleză Dr. biolog Alexandru Bologa „exportă” multiculturalitatea dobrogeană
Apariție editorială în limba engleză: Dr. biolog Alexandru Bologa „exportă” multiculturalitatea dobrogeană
28 Mar, 2019 00:00
ZIUA de Constanta
2196
Marime text
Zilele acestea, ne-a vizitat la redacție dr. biolog Alexandru Bologa pentru a ne face cunoscută apariția, la Editura Ex Ponto, a unui valoros volum intitulat „Dobrogea at 140 Years after its Union with the Romanian State”, de a cărui editare, în limba engleză, s-a îngrijit cu multă acribie.
Biologul şi cercetătorul ştiinţific Alexandru Şerban Bologa (71 ani, dintre care 49 petrecuți la Constanța) este un nume de referinţă în domeniul studierii algelor marine, fost director ştiinţific al Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare Marină „Grigore Antipa“ din Constanţa.
33 de articole semnate de specialiști recunoscuți
În contextul generos şi larg al sărbătoririlor multiple din 2018, ale Centenarului Marii Uniri şi a împlinirii celor 140 de ani de la unirea Dobrogei cu Statul Român, brașoveanul iubitor de istorie a gândit şi editat publicarea unui volum despre Dobrogea anume în 2018, alăturându-se astfel altor numeroase iniţiative, evenimente şi publicaţii în acest sens.
Lucrarea evidențiază progresul şi realizările obţinute în această provincie importantă şi binecuvântată a României, în domenii variate, precum ştiinţă, tehnică, învăţământ, în răstimpul parcurs de la materializarea identităţii sale româneşti, în prezenţa şi cu concursul celor 18 minorităţi naţionale conlocuitoare în deplină armonie.
Adiacent scopului principal, volumul ilustrează explicit, în mai multe articole, înţelegerea multietnică dobrogeană, exemplară în originalitatea şi realitatea ei, premisă firească a multiculturalităţii pe care o generează constant de-a lungul timpului.
Autorii invitaţi să contribuie sunt specialişti recunoscuţi în domeniile lor de expertiză, iar limba engleză a fost aleasă intenţionat pentru a aduce la cunoştinţa străinătăţii realizările din Dobrogea expuse în cele 33 de articole.
Volumul este destinat cu precădere bibliotecilor principale din ţară şi unora din afară, cum ar fi Franţa, Italia, Germania, Marea Britanie, S.U.A. De asemenea, poate servi şi unor instituţii publice (Academii, Primărie, Prefectură, şcoli, bănci ş.a.) în acţiuni de protocol.
Ca editor, dr. Alexandru Bologa ne mărturisea că a asigurat alegerea editurii, verificarea textelor, tehnoredactarea, solicitarea şi corectarea unor bibliografii, selectarea ilustraţiilor, traducerea şi/sau ameliorarea unor traduceri în limba engleză şi ... primirea la timp a contribuţiilor.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii