Arheologul Dobrogei născut la Galați Azi se împlinesc 127 de ani de la venirea pe lume a lui Vasile Canarache
Arheologul Dobrogei născut la Galați: Azi se împlinesc 127 de ani de la venirea pe lume a lui Vasile Canarache
06 Feb, 2023 00:00
ZIUA de Constanta
1463
Marime text
- Vasile Canarache a fost istoric, arheolog și muzeolog
- Vasile Canarache a fost fondatorul Muzeului de Arheologie, Acvariului, Muzeului de Artă Plastică din Constanța și al Muzeului Callatis din Mangalia
- A făcut cercetări arheologice în Egipt, Grecia și Bulgaria
Gălățean la origine, Vasile Canarache s-a născut pe data de 6 februarie 1896 într-o familie de descendenți ai grecilor care au fugit din Insula Chios. A avut opt frați, el fiind cel mai mare dintre toți.
Ciclul de învățământ primar l-a început la Școala Comercială din Iași.
La vârsta de 12 ani a început să muncească, fiind pe rând vânzător de ziare, băiat de prăvălie, corector la redacția ziarului „Minerva” din București, organizator de spectacole, redactor la gazetele „Patria“, „Dacia“, „Adevărul“ sau „Dimineața“. La Constanța, el a înființat, în anul 1916, publicațiile „Victoria” și „Varda”.
Activitatea sa pe pământ dobrogean a însemnat descoperirea unor vestigii precum: Șarpele Glycon, Edificiul Roman cu Mozaic sau Băile Publice din Tomis.
Vasile Canarache a fost fondatorul Muzeului de Arheologie, Acvariului, Muzeului de Artă Plastică din Constanța și al Muzeului Callatis din Mangalia.
A reușit să învețe singur limba greacă, franceză și rusă.
A participat la Primul Război Mondial, fiind înrolat în regimentul 13 artilerie și a luptat pe frontul de la Mărășești și Novorosisk. După război, a ajuns director general al înteprinderii poligrafice „Scrisul liber“ și președinte al fabricilor de hârtie din Bușteni și Piatra Neamț.
În 1919, la adunarea de constituire a Uniunii Ziariștilor Profesioniști, a fost ales secretar, la propunerea lui Pamfil Șeicaru.
A lucrat ca reporter la ziarele „Adevărul“ și „Dimineața“ și a fost director la ziarul „Tempo“.
A înființat primul congres și prima expoziție de numismatică și arheologie la București, în anul 1924.
În timpul celui de-al Doilea Război Mondial a fost arestat și închis în lagărul de la Târgu Jiu. A stat acolo până în 1944. După eliberare, a devenit cercetărtor al Institutului de Arheologie al Academiei, în anul 1949.
În anul 1958 a fost numit director al Muzeului de Arheologie din Constanța.
Vasile Canarache a fost și fondatorul revistei de istorie și arheologie „Pontica”.
Dincolo de săpăturile de la Tomis, Histria, Callatis sau Adamclisi, a făcut cercetări arheologice în Egipt, Grecia și Bulgaria, iar multe dintre scrierile sale au fost publicate în reviste de specialitate din străinătate.
Vasile Canarache s-a stins din viață la 73 de ani, pe 4 august 1969, în Constanța, fiind înmomrmântat la Cimitirul Central.
Citește și:
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii