Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
20:20 22 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Arsenie Papacioc 10 ani fără duhovnicul de la Techirghiol care a pătimit în închisorile comuniste

ro

19 Jul, 2021 00:00 3891 Marime text
  • Arsenie Papacioc a fost duhovnicul Mănăstirii Sfânta Maria din Techirghiol. În anul 2002, a fost decorat cu „Ordinul național Pentru Merit“  în grad de Cavaler.
Arsenie Papacioc, pe numele său civil Anghel Papacioc s-a născut pe 13 august 1914, Misleanu, Perieți, Județul Ialomița. A fost al șaptelea copil al lui Vasile și Stanca. A decedat la data de 19 iulie 2011, Techirghiol, județul Constanța.

În 1932 a absolvit Școala de Arte și Meserii din București și la 18 ani a devenit membru al Mișcării Legionare, în orașul Slobozia. Un an mai târziu, a revenit în București pentru a participa la tabăra legionară de la Bucureștii Noi, unde se construia „Casa Verde“ – sediul central al mișcării. După satisfacerea serviciului militar, Anghel Papacioc pleacă la Brașov, se angajează la fabrica de armament „Malaxa“, unde lucra și fratele său, Radu, în calitate de maistru șef.

A fost arestat și condamnat sub regimul mareșalului Ion Antonescu, 1941, pentru participare la rebeliunea legionară și apartenența la Mișcarea Legionară. Astfel, a ajuns în pușcăriile comuniste unde a pătimit alături de alți părinți precum Părintele Iustin Parvu, Ioan Ianolide, Valeriu Gafencu, Nichifor Crainic, Mircea Vulcănescu, Nicolae Bordașiu și nu numai, până în 1946.

În ianuarie 1947 pleacă la mănăstirea Cozia, unde starețul Gherman Dineață îl primește ca „frate“. În 1948 e trimis la schitul Cioclovina, care aparținea de mănăstirea Tismana. A poposit în acest loc până în luna ianuarie 1949 când, la cerere, a plecat la mănăstirea Sihăstria. Aici era stareț arhimandritul Ilie Cleopa. A stat până în luna septembrie 1949, când a fost trimis la mănăstirea Antim – Institutul Biblic, la atelierul de sculptură. A fost rânduit călugăr, sub numele de Arsenie și a slujit până în iunie 1950, când a plecat la mănăstirea Slatina. De aici a fost arestat în 1958 și condamnat la 20 de ani de închisoare pentru uneltire contra ordinii sociale. A trecut prin închisorile din Brașov, Aiud și Jilava, fiind eliberat în 1964.

După ce a primit preoția, Arsenie a fost numit spiritual la Seminarul Monahal de la Neamț. A urmat mutarea la Mănăstirea Slatina, unde a fost egumen. De aici a fost arestat și dus la Suceava, ținut în anchetă 90 de zile, bătut și chinuit pentru acuzații fără nici un suport real. După ani de detenție la închisoarea de la Aiud, a fost eliberat și i s-a permis să slujească la o parohie din Ardeal. În 1976 a ajuns la Mănăstirea Sfânta Maria din Techirghiol.  

A fost decorat în noiembrie 2002 cu „Ordinul național Pentru Merit“ în grad de cavaler „pentru crearea și transmiterea cu talent și dăruire a unor opere literare semnificative pentru civilizația românească și universală“.

În 2006, Arsenie Papacioc a suferit o intervenție chirurgicală, încheiată cu succes. A fost internat în urma unei hernii de disc. Astăzi se împlinesc  10 ani de la trecerea la cele veșnice a părintelui duhovnic  Arsenie Papacioc. S-a stins din viață la 96 de ani.

Citește și:


Părintele Arsenie Papacioc: Nouă ani de la plecarea sa la cele veșnice
 
Techirghiol. Omul Centenar: Părintele Arsenie Papacioc, unul dintre cei mai importanţi duhovnici ai ortodoxiei române
 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii