Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
04:30 06 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Astăzi se împlinesc 101 ani de la nașterea fostei cercetătoare și membră a Academiei Române Zoe Dumitrescu Bușulenga

ro

20 Aug, 2021 00:00 2489 Marime text
  • Zoe Dumitrescu Bușulenga a îndeplinit funcțiile de cercetător, profesor, critic, istoric literar, eseist, filozof al culturii, pedagog și politician.
  • În timpul vieții, a fost distinsă cu cinci premii.
Zoe Dumitrescu Bușulenga s-a născut pe 20 august 1920, în București. Tatăl său a fost Nicolae Dumitrescu, jurist, iar mama sa, Maria Apostol, filolog. A urmat cursurile Școlii Centrale din București, apoi a studiat muzica la Conservatorul „Pro-Arte“. A făcut cursuri de „formare“ la Institutul Pedagogic Maxim Gorki din Moscova între anii 1947 și 1948, unde a fost președintele studenților români din acest institut. A absolvit studii juridice și filologice (anglo-germanistică, istoria artelor), iar în 1970 și-a dat doctoratul cu teza „Renașterea - Umanismul - Dialogul artelor“.

A publicat numeroase articole în reviste de specialitate, precum: „Manuscriptum“, „Revista de istorie și teorie literară“, „România literară“, „Secolul 20“, „Synthesis“ etc. A fost director al Revistei de istorie și teorie literară și al revistei „Synthesis“.

A fost distinsă cu Ordinul „23 August“, Ordinul „Meritul Cultural“, Ordinul bulgar „Sfântul Metodiu și Chiril“, Comandor al „Ordine al Merito della Repubblica Italiana“ și Premiul Herder.

A fost o personalitate a culturii și politicii din România activând în perioada 1947-1989, în calitate de cercetător, critic și istoric literar, eseist, filozof al culturii, pedagog și politician, membru al Partidului Comunist Român (PCR) din anul 1966, al Comitetului Central al Partidului Comunist Român (1969-1974), și deputat în Marea Adunare Națională de două ori (1975 - 1980 și 1980 - 1985). A fost, de asemenea, membră a Academiei Române și a unor importante instituții culturale europene.

Regilia a avut loc de căpătâi în viața sa, astfel, după 1989 a ales să se retragă într-o chilie a Mănăstirii Văratec, călugărindu-se spre sfârșitul vieții sub numele de „Maica Benedicta“. S-a stins din viață pe 5 mai 2006 și a fost înmormântată la Mănăstirea Putna.
 
Citește și:

Arsenie Papacioc: 10 ani fără duhovnicul de la Techirghiol care a pătimit în închisorile comuniste

#DobrogeaDigitală: Principesa Ileana, devenită stareța unei mănăstiri din America, a vizitat România post-decembristă chiar înainte de a muri



 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii