Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:22 06 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Biblioteca Județeană Constanța, despre autorii Jean Bart și Radu Tudoran, scriitori care iubeau marea

ro

15 Aug, 2023 12:12 991 Marime text
Sursă foto: Biblioteca Județeană Constanța
  • Biblioteca Județeană Constanța a urcat pe Facebook un text despre Jean Bart și Radu Tudoran, cu ocazia Zilei Marinei Române – pe 15 august 2023, doi autori care și-au arătat dragostea față de mare în scrierile lor.
 
Biblioteca Județeană Constanța a postat pe pagina de Facebook un text în memoria autorilor Jean Bart și Radu Tudoran, doi scriitori care și-au arătat dragostea pentru mare în operele lor.
 
Iată ce a transmis Biblioteca:
 
JEAN BART (n. 28 nov. 1874 , Burdujeni, jud. Botoșani – d. 12 mai 1933, București)

Autor al unui roman fascinant, «Europolis», ofițerul de marină Jean Bart a fost îndrăgostit de mare, toată viața sa. Schițele din lumea porturilor, cât și «Jurnalul de bord» înfățișază chipuri dintre cele mai diferite ale mării, privită ca spațiu magic și ale cărei mistere vor fi întotdeauna una dintre marile provocări ale spiritului de aventură al omenirii.
«Departe, la orizont, se ivește albind o pat; toți privesc cerectând în zare; au început a-și da păreri- când te afli pe întinsul pustiu al mării, un lucru de nimic te pasionează la culme. Se recunoaște o corabie frumoasă ce trce prin babordul nostru.

Tocmai târziu străbate și soarele prin norii rupți în pale, anume parcă să deschidă drum săgeților de aur ce se frând reci de crestele valurilor, poleind o pată de pe fața mării în locul acela spre răsărit.
Mânați de adierea vântului ce ne bombardează pânzele, înaintăm mereu pe o mare luminată de jocul scânteierilor orbitoare.

Nicăieri mai mult ca în largul mării nu te uimește înfățișarea minunatelor fenomene ale naturii.
Cine ar putea ști din câte se petrec înăuntru, în lumea sânului mării, numai acolo sub pata aceea aurie de la suprafață, în ploaia caldă a razelor!...


Mințile omenești -pururi cercetătoare -n-au izbutit încă a lua în stăpânire întreaga lime a fundului mării, cu nesfârșitele bogății ce zac în neștire, cu miriadele de vietăți locuitoare, popoare ce nasc, trăiesc, luptând și mor în abisul nepătruns al fundului.»

(Jean Bart. Schițe marine din lumea porturilor. București, Editura 100+1 Gramar, 2000)

RADU TUDORAN (pseudonimul literar a lui Nicolae Bogza, n. 8 mar 1910, Blejoi, jud. Prahova – d. 18 nov. 1992, București)

S-a afirmat că scriitorul Radu Tudoran ar fi moștenit pasiunea pentru mare de la tatăl său, care fusese funcționar al marinei comerciale. Adevărat sau nu, cărțile sale au o puternică legătură cu spațiul marin, fie că este vorba despre «Toate pânzele sus!», «Un port la răsărit», «Maria și marea».


«De jos, faleza părea zdrobitoare, era de necrezut că ei veneau de sus, și mai de necrezut că ar putea să escaladeze, ca să se întoarcă la câmpul cu rapiță. Cele două istmuri ieșite mult în larg păreau la rândul lor că închid orice drum de plecare. Deși marea era calmă, în fața lor se vedeau brizanți, valuri sparte în stânci subacvatice, și li se auzea mugetul, amplificat în spațiul golfului, ca într-o cutie de rezonanță. Marea se luptase aici cu uscatul, iarna pe furtună poate valurile ajungeau până deasupra falezei și-o surpau an de an, metru cu metru, fiindcă argila nu putea să se apere, reprezenta una din neegalitățile lumii. Dar până unde avea săa jungă această mare să surpe pământul? Avea să taie continentul în două? Istmurile, în schimb stăteau neclintite de cine știe câte milenii sau ere. Toate istmurile din toată lumea, din alte lumi, de pe alte planete, au o temelie stâncoasă pe care marea, neputând să o dărâme, o ocolește. E atât de simplu și atât de universal! Oamenii fac la fel; nimeni nu poate născoci o nouă natură.»

(Radu Tudoran. Maria și marea. București, Editura Arta Grafică, 1992)“, a publicat Biblioteca Județeană pe Facebook.

Citește și:

#DunăreaCălăuzăTuristicăDefileul Dunării - „Frumuseţi naturale de nedescris, mereu schimbătoare, fac călătoria extrem de impresionantă“ (II)
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii