Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:40 19 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Bogdan Ghiu împlinește 65 de ani. Scriitorul și-a petrecut copilăria și adolescența la Constanța

ro

05 Jul, 2023 00:00 1422 Marime text
Sursa foto: wikipedia.org
  • Este absolvent al Facultății de Litere a Universității București și a urmat studii de filosofie sub îndrumarea lui Jacques Derrida la Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales, din Paris
  • În semn de recunoaștre pentru activitatea sa, Bogdan Ghiu a fost distins cu Premiul Uniunii Scriitorilor din România pentru volumele de poezie „Poemul cu latura de un metru” și „Arta consumului”, în anul 1997
  • Bogdan Ghiu a fost decorat cu Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Cavaler, acordat de președintele României, în anul 2004
 
Bogdan Ghiu s-a născut în București, la data de 5 iulie 1958.
 
O adevărată personalitate culturală, Bogdan Ghiu este poet, eseist, traducător, teoretician și pedagog al traducerii, jurnalist și realizator radio-tv.
 
Bogdan Ghiu și-a petrecut copilăria și adolescența la Constanța.
 
Este absolvent al Facultății de Litere a Universității București și a urmat studii de filosofie sub îndrumarea lui Jacques Derrida la Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales, din Paris.
 
Bogdan Ghiu și-a făcut debutul ca poet în anul 1982, în volumul colectiv „Cinci” (editura Litera).
 
Din scrierile sale poetice, amintim de: „46 de caligrame ajutătoare” (1984), „Manualul autorului” (1989), „Poemul cu latura de un metru” (1996), „Arta consumului” (1996), „Arhipelogos” (1997), „Pantaloni și cămașă” (editura Pontica, 2000), „Orice e posibil” (2019).
 
Ca eseist, el a publicat: „Grame” (1997), „Facultatea de litere. Mic îndreptar de gândire greșită” (2004), „Inconstrucția. Pentru o arhitectură etică” (2011), „Contracriza” (2011), „Linia de producție: lucrând cu arta” (2014), „Totul trebuie tradus. Noua paradigmă” (2015), „Pandemiocrația. Kairos și vidul împărtășit” (2020).
 

Bogdan Ghiu a tradus peste 70 de titluri din filosofia și literatura franceză contemporană. Printre autorii traduși se numără: Foucault, Derrida, Deleuze, Bourdieu, Bataille, Barthes, Cassin, Ricoeur, Sade, Baudelaire, Artaud, Breton, Leiris, Duras, Sansal etc.
 
Ca afilieri, Bogdan Ghiu a făcut parte din: Cenaclul de Luni, Uniunea Scriitorilor din România, PEN Club România, ATLAS (Association pour la Promotion de la Traduction Litteraire, Franța) și ARTLIT (Asociația Traducătorilor Literari din România).
 
El a colaborat pentru mai multe instituții media din România precum: revista „22”, revista „Epoca”, revista „Dilema”, revista „Cuvântul”.
 
În semn de recunoaștre pentru activitatea sa, Bogdan Ghiu a fost distins cu Premiul Uniunii Scriitorilor din România pentru volumele de poezie „Poemul cu latura de un metru” și „Arta consumului”, în anul 1997. În 2003, Ghiu a obținut premiul Uniunii Scriitorilor din România pentru traducerile „Inima mea dezvăluită” de Charles Baudelaire (2002) și „Energia spirituală” de Henri Bergson (2002). Bogdan Ghiu a fost decorat cu Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Cavaler, acordat de președintele României, în anul 2004.
 
Sursă text: wikipedia.org, Muzeul Național al Literaturii Române

 
Citește și:
Constantin Bejenaru împlinește 76 de ani. Viața scriitorului notabil pentru literatura dobrogeană
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii