Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
15:43 22 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Casa Panaghia din Babadag şi Muzeul de Etnografie şi Artă Populară din Tulcea ar putea fi restaurate cu fonduri europene

ro

08 Apr, 2017 00:00 4122 Marime text

Două clădiri de patrimoniu din nordul Dobrogei, spaţii de depozitare a spiritualităţii dobrogene - Muzeul de Etnografie şi Artă Populară din Tulcea şi Casa Panaghia din Babadag -, au nevoie urgentă de restaurare.

Acest lucru s-ar putea realiza prin fonduri europene, prin mecanismul financiar ITI (Investiţii Teritorial Integrate) Delta Dunării, în cadrul Programului Operaţional Regional 2014-2020. Cele două proiecte referitoare la restaurarea clădirilor de patrimoniu urmează să fie depuse în luna iunie a acestui an, consilierii judeţeni tulceni aprobând, din martie 2017, în şedinţă ordinară, documentaţia tehnică de avizare a lucrărilor de intervenţii şi a indicatorilor tehnico-economici pentru obiectivele: „Promovarea valorilor culturale prin restaurarea şi conservarea punctului muzeal Casa Panaghia Babadag“ şi „Valorificarea patrimoniului etnografic nord-dobrogean prin restaurarea şi modernizarea Muzeului de Etnografie şi Artă Populară Tulcea“.
 
Cele două clădiri sunt administrate de Institutul de Cercetări Eco-Muzeale (ICEM) „Gavrilă Simion“ Tulcea, de care şi aparţin, şi se află în proprietatea Consiliului Judeţean Tulcea (CJT). Până acum, specialiştii administraţiei judeţene tulcene au finalizat documentaţia tehnică (DALI) şi lucrează la scrierea cererii de finanţare, respectiv la întocmirea documentaţiei aferente accesării de fonduri.
 
„Cele două clădiri se află într-un stadiu avansat de degradare. Mai ales Casa Panaghia. Starea ei de conservare are mult de suferit. Există infiltraţii, probleme mari la învelitoare, la pereţi, sunt fisuri mari pe verticală. Este o durere. În 2010 am avut ultima expoziţie de artă orientală acolo. (...). Şi la Muzeul de Etnografie şi Artă Populară Tulcea avem mari probleme cu acoperişul, ţigla este în multe locuri deplasată, iar în pod se poate observa cu ochiul liber că există scurgeri de apă. Apa se infiltrează, iar de aici apar o serie de probleme. (...) Sunt desprinderi ale tencuielii în exteriorul clădirii. Intrarea prin muzeu se face printr-un pridvor care are o mică zonă acoperită de unde ţigla s-a desprins. În balconul de deasupra pridvorului este o zonă unde apa şi-a făcut loc, iar când plouă foarte tare, riscă să intre în sălile de muzeu. Sunt multe de spus şi multe de făcut“, a declarat, pentru ZIUA de Constanţa, dr. Iuliana Titov, şef serviciu Muzeul de Etnografie şi Artă Populară Tulcea.
 
Până în 2010, în Casa Panaghia din Babadag a funcţionat ca Muzeu de Artă Orientală, aflat în subordinea Muzeului de Etnografie şi Artă Populară Tulcea. Obiectivul turistic, deschis doar în sezonul estival, din lunile aprilie - mai până în toamnă, a fost închis în anul 2010.
Conform dr. Iuliana Titov, din 2011, o parte dintre obiectele care alcătuiau expoziţia temporară de la Babadag au fost mutate în depozitele Muzeului de Etnografie şi Artă Populară Tulcea, iar altele au completat expoziţia de bază „Multiculturalitate dobrogeană“ de la etajul I al instituţiei.
 
Potrivit managerului ICEM „Gavrilă Simion“ Tulcea, dr. Sorin Ailincăi, pe durata restaurărilor, muzeul de etnografie va fi închis, dar se va găsi un spaţiu pentru expunere temporară. „Pentru noi, este extrem de importantă promovarea valorilor culturale din întreg judeţul, astfel că, pentru început, ne vom axa pe aceste investiţii în restaurarea a două clădiri de patrimoniu: Muzeul de Etnografie şi Pasa Panaghia“, a spus preşedintele CJT, Horia Teodorescu.
 
Sursă foto: icemtl.ro
 


Citeşte şi:

Muzeul de Artă Populară va fi restaurat (document)

Cine a afectat structura de rezistenţă a sediului Şcolii Populare de Arte? (documente+galerie foto)
 
Muzeul de Artă Populară, reabilitat prin POR

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii