Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:18 11 10 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

„Cele cinci cărți ale lui Moise. Precise conform Masora”, cel mai mic volum din patrimoniul Bibliotecii Județene Constanța (GALERIE FOTO)

ro

11 Oct, 2024 16:31 170 Marime text
Foto: Biblioteca Județeană Constanța

Biblioteca Județeană „Ioan N. Roman” Constanța are în patrimoniu, la compartimentul Colecții Speciale, o carte care nu este mai mare decât o nucă.
 
Se intitulează „Cele cinci cărți ale lui Moise. Precise conform Masora” și este cel mai mic volum din colecțiile instituției, având un format lilliput cu dimensiunile 2,3 x 1,8 cm. Este tipărită în limba ebraică, la Chicago, înainte de 1912, în tipografia lui Haiim Leib, fiul lui Eliezer Meites.
 
În lucrările de referință sunt enumerate trei lucrări tipărite de H.L. Meites la adresa  380 S. Halsted St., Chicago, toate în același an, 1904. Încă două lucrări ale tipografiei din Chicago au apărut în anii 1912 și 1916, dar acelea dau adresa ca 2025 West 12th St. Deoarece pagina de titlu a acestei miniaturi notează S. Halsted St. drept adresa tipografiei, trebuie să concluzionăm că a fost tipărită înainte de 1912.
 
Această ediție în miniatură este chiar mai mică decât Biblia ebraică în miniatură din Varșovia (cca. 1880). Biblia din Varșovia măsoară 2,1 x 3 cm, în timp ce această ediție din Chicago măsoară 1,8 x 2,3 cm.
 
Cartea a fost restaurată în 2023 la Muzeul de Istorie din București, de către doamna Cristina Petcu, fiind o adevărată provocare pentru aceasta, având în vedere formatul foarte mic. Cu acest prilej i s-a confecționat și coperta din piele.
 
A fost achiziționată de Biblioteca Județeană „Ioan N. Roman” Constanța de la un anticariat din București, în anul 1972, la prețul de 420 lei.
 
Citește și:
A fost emis certificatul de urbanism Biblioteca Județeană „I.N.Roman“, reabilitată de CJ Constanța 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii