Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:28 23 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Comandorul (r) dr. Marian Moșneagu duce „Lumea marinarilor“ la „Polemos“

ro

18 Oct, 2017 00:00 3249 Marime text
La cea de-a XIII-a ediție a Salonului de carte „Polemos“ - istorie, ştiinţe politice, securitate şi apărare, care se va desfășura în perioada 18-21 octombrie 2017, la Galeria Artelor din incinta Cercului Militar Național din București, în organizarea Editurii Militare, „Lumea marinarilor“ va fi reprezentată, și anul acesta, „la cel mai înalt catarg“, de realizatorul rubricii omonime din paginile ziarului ZIUA de Constanța, comandorul (r) dr. Marian Moșneagu. 
 
Acest împătimit al istoriei mărilor și oceanelor, care fără osteneală... navighează printre file de arhivă în căutare de noi subiecte pe care să le transforme în cărți sau articole, va lansa joi, 19 octombrie, începând cu ora 11.50, albumul „Uniformele Marinei Române“, redactat în tandem cu fiica sa, căpitan dr. Irina-Alexandra Simion, psiholog la Comandamentul Flotei din Constanța.

Predare simbolică de ștafetă în familie  

„După patru decenii în care am purtat cu mândrie frumoasa uniformă a Marinei Române, am predat, simbolic, ștafeta fiicei mele, Irina-Alexandra. Nu înainte însă de a adăuga încă un strop din candoarea sufletului meu în Oceanul Recunoștinței față de Arma care m-a adoptat și consacrat, între filele acestui recent album. Lucrare de colecție pe care o dedic, cu toată prețuirea și admirația, slujitorilor de ieri, de azi și de mâine ai Marinei noastre. Și, în egală măsură, celor care vor rămâne pe mai departe sinceri și loiali admiratori ai confraților mei de breaslă“, a declarat comandorul (r) dr. Marian Moșneagu.

O „triadă bibliofilă“ completă 

Lucrarea încheie practic „triada bibliofilă“ inițiată în urmă cu trei ani, care include albumele „Uniformele Armatei României“ (2014) și „Uniformele Forțelor Navale Române“ (2016), apărute la Editura Centrului Tehnic-Editorial al Armatei, care, pe lângă ampla retrospectivă imagologică peste secole a uniformelor, realizată cu concursul unor specialişti de marcă ai muzeografiei şi istoriei militare, a readus eleganţa militară în prim-planul modei contemporane. 

Premieră în istoriografia națională 

„La finalul acestui ambițios demers publicistic, am considerat necesar şi util să introducem în istoriografia naţională primul album dedicat exclusiv uniformelor Marinei Române. Astfel, pentru prima dată în istoriografia națională am tratat unitar uniformele Marinei Militare, Marinei civile, ale personalului Direcției Marinei Comerciale, ale Serviciului Maritim Român, ale Navigației Fluviale Române, ale căpităniilor de porturi și ale companiilor private, precum și ale Autorității Navale Române din zilele noastre. În plus, am dedicat un ultim capitol elementelor vestimentare pe care moda le-a preluat, adoptat și reinventat, an de an, inspirată de eleganța și farmecul aparte ale ținutelor marinarilor“, a mai spus, pentru ZIUA de Constanța, comandorul dr. Marian Moșneagu.

„Moda Navy a fost și va rămâne o constantă și o provocare pentru fiecare generație“  

La începutul fiecărui capitol, autorii prezintă sintetic cadrul legislativ, elementele de noutate, precum şi caracteristicile uniformelor marinarilor români - de la cadet la amiral și de la cârmaci la comandanții de cursă lungă -, specifice fiecărei epoci istorice, asociate cu litografii, grafică şi fotografii-document reprezentative. Regii României, promoții de ofițeri și maiștri militari de marină, cunoscuți lupi de mare din epoca de aur a navigației românești, copii, dar și vedete ale scenei și muzicii românești întregesc policromia unui album cu adevărat de colecție.
 
„Drept tribut plătit eleganței și bunului-gust pe care le incumbă și inspiră deopotrivă uniformele marinarilor de pretutindeni, ne-am străduit să convingem, dacă mai era nevoie, că moda Navy a fost și va rămâne mereu o constantă și o provocare pentru fiecare generație, indiferent de vârstă, sex sau coordonate geografice“, ne asigură autorii.
 
Totodată, în suita evenimentelor editoriale dedicate centenarului Primului Război Mondial, comandorul dr. Marian Moșneagu va lansa, în calitate de editor, și memoriile „eroului de la Porumbacu“, generalul Gheorghe Garoescu, „Jurnal de front, vise de iubire (14 august 1916 - 28 septembrie 1918)“, în prezența fiicei autorului, Roxandra-Georgeta Maniu.
 
Prin „Polemos“ 2017, Editura Militară marchează Ziua Armatei României, 100 de ani de la participarea României la Primul Război Mondial şi 75 de ani de la Bătălia de la Stalingrad.
 
Sursă foto: ZIUA de Constanța
 
Citeşte şi: 

Interviu onlinecu comandor (r) Marian Moșneagu. „Pentru mine, uniforma a fost nu numai o emblemă, ci și un standard de viață“ (galerie foto) 


Comandorul (r) Marian Moșneagu... navighează printre file de istorie dobrogeană 

De ce preferă lumea marinarii? Moda Navy - tradiţii, simboluri, stil, eleganţă (galerie foto)
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii