Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:35 21 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Constanța culturală Număr de primăvară al revistei constănțene „Datina”

ro

28 Feb, 2022 00:00 3251 Marime text
  • A apărut cel mai recent număr (februarie, serie nouă, nr.94, anul 8) al revistei lunare editate de Centrul Cultural Judeţean Constanţa „Teodor T. Burada” al Consiliului Județean Constanța
 
Revista Datina, fondată în 1991 și coordonată de redactor-şef conf. univ. dr. Aurelia Lăpușan, este ilustrată în această lună de cursanții cercului de fotografie al Centrului Cultural „Teodor T. Burada”, profesor Iulia Pană.

În sumarul publicației, putem parcurge un scurt fragment de proză semnată de scriitorul Ovidiu Dunăreanu, unde prozatorul evocă din nou magicul Ostrov și vânturile turbate care „cășunau”, nebune, asupra satului de peste dealul Dervent, răvășind, înspăimântând, lăsând în urmă legende și năluci...

Ștefania-Laura Abibula-Stroe scrie despre iconografia mâinilor în arta religioasă, afirmând că „mâna este un fel de sinteză, umană, dintre masculin şi feminin, ea fiind pasivă prin aceea că poate conţine şi activa, prin aceea că poate ţine, dar ea îl deosebeşte pe om de orice alt animal şi serveşte şi la diferenţierea obiectelor pe care le atinge şi le modelează.”



La rubrica „Povești adevărate”, Corina Popescu ne spune istoria impresionantă a unui cuplu care s-a format în Constanța interbelică și care a dovedit că iubirea poate rezista timpului, învingând totul – războiul, suferința, singurătatea, moartea.

În reportajul Manuelei Lungu Moldoveanu, descoperim câteva familii care s-au decis să părăsească orașul și să caute „rețeta fericirii” în traiul tihnit de la țară. Aflăm, de asemenea, despre grupul de Facebook „Mutat la țară - viața fără ceas”, o comunitate online ce împlinește luna aceasta cinci ani de înființare, având peste două sute de mii de membri.

Tot despre vânturi și felul în care erau ele puse la treabă, în trecut, ne povestește Raluca Petre, într-un material despre morile de vânt din Dobrogea, acolo unde acestea au apărut prima oară în România, mai cu seamă În Tulcea, spre sfârșitul secolului XVI.


Mai sunt și alte lecturi demne de parcurs, semnate de Anastasia Dumitru, Alexandru Constantinescu, Margareta Donos, Gelu Culicea, Ana-Maria Ștefan sau Adrian Nicola. Vă invităm să le descoperiți, accesând noul număr al revistei la https://cctb.ro/.../uploads/2022/02/datina94-210222-2006.pdf.
 
 
Citește și:

#citeșteDobrogea: Revista Ex Ponto, la cel mai recent număr

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii