Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:15 22 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Constanța culturală Un „risipitor” recuperat – Ilie Cristoloveanu

ro

16 May, 2022 00:00 3118 Marime text
  • Lansarea unui volum de excepție, Risipitorul de talent. Ilie Cristoloveanu, pictor și filolog în România și SUA, de Mona Momescu și Eduard Andrei
 
Recentul volum semnat de Mona Momescu și Eduard Andrei este o incursiune fermecătoare și necesară, care recuperează, prin figura lui Ilie Cristoloveanu (pictor, profesor de limba română și filologie romanică la Columbia University, New York, autor al unui monumental manual de limba română și al unui dicționar etimologic) o întreagă „felie” de memorie culturală a emigrației române în SUA, în prima jumătate a secolului XX.

Fost elev al lui G. D. Mirea la Școala de Arte Frumoase din București, Ilie Cristoloveanu a emigrat în 1922 la New York, unde s-a consacrat ca portretist al unor personalități americane din lumea politică (Dwight Eisenhower, Charles Curtis, Herbert Hoover, între alții), academică și culturală, precum și al unor personalități române de anvergură internațională (Nicolae Iorga, George Enescu, regele Carol al II-lea).



După îndelungi cercetări, autorii volumului au descoperit și recuperat colecția de lucrări ale artistului (un patrimoniu de 165 de lucrări de pictură în ulei și 14 de grafică) chiar la Muzeul Național de Artă al României, unde zăcea uitată, împreună cu o consistentă arhivă documentară, încă din 1977, când a fost donată de văduva artistului, soprana Olga Cristoloveanu.
Volumul reconstituie un întreg univers, o lume în care frumusețea, iubirea și momentele tragice din viața unei familii de artiști români, sunt prinse în vârtejul fascinant al New York-ului interbelic, până în anii 1970.

Autorii oferă cititorilor, în premieră, integrala operei de pictor și filolog a lui Ilie Cristoloveanu, proiectate pe fundalul flamboaiant al diplomației românești și americane din epocă, presărat cu dezamăgiri, crize, dar și momente memorabile.
Cartea a fost lansată săptămâna trecută la București, la Muzeul Național de Artă al României, în Sufrageria Regală, în prezența unui distins public, istorici de artă, filologi, artiști, cercetători, istorici, membri ai corpului diplomatic și consular al României, studenți din București și Constanța. Pentru prima dată, publicul a putut vedea autoportretul artistului, prezent și pe coperta cărții, expus special pentru lansare.




Următoarea lansare a volumului va avea loc la Muzeul de Artă din Constanța, pe 21 mai 2022, la orele 16, în prezența autorilor – Mona Momescu, doctor în filologie, actualmente lector la Facultatea de Litere a Universității Ovidius din Constanța, cu o îndelungată activitate ca lector de limba și cultura română la Catedra „N. Iorga”, Universitatea Columbia, New York, și Eduard Andrei, pictor și istoric de artă, cercetător științific la Institutul de Istoria Artei „G. Oprescu” al Academiei Române.

 
Citește și:

Constanța culturală File de istorie a marinei militare, într-un volum semnat de Ion Giurcă

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii