Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:16 19 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Constantin Cioroiu, la a 85-a aniversare Scriitorul originar din Constanța mărturisea că Biblioteca Județeană „a fost o a doua universitate”

ro

30 Jun, 2023 00:00 1652 Marime text
  • Vremea petrecută la Biblioteca Județeană Constanța a fost sinonimă cu debutul publicistic, consemnat în 1971, la revista „Tomis”
  • Cariera lui de scriitor a fost recunoscută prin diverse premii ca: premiul „Ovidius” al grupării literare „Albatrosul” (1998); premiul pentru promovarea culturii scrise al revistei „Tomis” și al Uniunii Scriitorilor, filiala „Dobrogea” (2000); premiul pentru proză al filialei „Dobrogea” a Uniunii Scriitorilor (2003); premiul Opera Omnia al Uniunii Scriitorilor din România, filiala „Dobrogea” (2016)
 
Născut pe 30 iunie 1938, Constantin Cioroiu este originar din Constanța și s-a făcut remarcat în spațiul natal prin prisma volumelor sale, semnând multe texte ce vorbeau despre Dobrogea.
 
Constantin Cioroiu și-a terminat studiile gimnaziale în 1955 și pe cele liceale trei ani mai târziu, la Constanța.
 
A părăsit urbea pontică pentru a se înscrie la Facultatea de Limbă și Literatură Română a Universității București, pe care a absolvit-o în 1965.
 
În acel an, Cioroiu se angaja la Casa de Cutlură din Mangalia, unde a rămas până în 1967.
 
A urmat o perioadă de peste trei decenii pe care a petrecut-o la Biblioteca Județeană Constanța. A început ca bibliograf în anul 1967 și ulterior a ajuns șef serviciu, funcție deținută până în 1995. Timp de cinci ani, Constantin Cioroiu a fost director de specialitate al instituției tomitane și în perioada 1997 – 1998 a fost director.
 
Vremea petrecută la Biblioteca Județeană Constanța a fost sinonimă cu debutul publicistic, consemnat în 1971, la revista „Tomis”.
 
El a colaborat cu proză, critică, istorie literară, interviuri la: „Dobrogea Nouă”, „Litoral”, „Revista bibliotecilor”, „Cuget liber”, „Realitatea românească” și „Biblion”.
 

Constantin Cioroiu este autorul volumelor: „Biblioteca Județeană Constanța” (coautor) – Constanța, 1969; „Cartea românească în Dobrogea înainte de 1877” (coautor) – Constanța, 1978; „Litoralul românesc” – București, 1981; „Călători la Pontul Euxin” – București, 1984; „Litoralul românesc la 1900” (coautor) – Constanța, 1997; „Calea pescărușilor” – Constanța, 2002; „Blana leopardului” – Constanța, 2012; „Sub semnul cărții. 1931 – 2016. 85 de ani de lectură la Constanța” – Constanța, 2016; „Cățelul de catifea” – Constanța, 2016.
 
Constantin Cioroiu face parte și din colegiul redacțional care au scos de sub tipar volumul „Cartea și lectura la Pontul Euxin. 75 de ani de la înființarea Bibliotecii Județene Constanța „Ioan N. Roman” Constanța 1931 – 2006”. Pe lângă el, au mai contribuit: Georgeta Petre, Niculina Petruescu, Corina Apostoleanu, Eleonora Loil, Adriana Gheorghiu, Gelu Culicea și Ionuț Alexe.
 
Cariera lui de scriitor a fost recunoscută prin diverse premii ca: premiul „Ovidius” al grupării literare „Albatrosul” (1998); premiul pentru promovarea culturii scrise al revistei „Tomis” și al Uniunii Scriitorilor, filiala „Dobrogea” (2000); premiul pentru proză al filialei „Dobrogea” a Uniunii Scriitorilor (2003); premiul Opera Omnia al Uniunii Scriitorilor din România, filiala „Dobrogea” (2016).
 
Scriitorul a acordat un interviu cotidianului ZIUA de Constanța în 2017, în care a explicat ce înseamnă pentru el aibă rădăcinile în Constanța.
 
„Înseamnă țărmul mării, înseamnă marea, înseamnă nostalgia depărtărilor și a călătoriilor, înseamnă copilăria într-un pitoresc cartier al Constanței, în cartierul Tăbăcărie, lângă stadion, în anii zbuciumați ai celui de-Al Doilea Război Mondial și după. Înseamnă locul formării mele ca om. Aici am copilărit, aici mi-am petrecut tinerețea și aici, având șansa de a lucra la Biblioteca Județeană, am avut posibilitatea să mă aflu într-un mijloc în care informația este la putere și care a însemnat pentru mine o a doua universitate. Aici mi-am alcătuit scrierile publicistice, mai târziu proza și acum vorbesc cu dvs. tot în localul Bibliotecii Județene”, spunea Constantin Cioroiu.

De vorbă cu Constantin Cioroiu despre cultură, lectură și primele „universități“ ale Constanței - Biblioteca Județeană și revista „Tomis“

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii