Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:16 09 10 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cultură Constanța În Biblioteca Județeană Constanța există o carte din anul 1493! (FOTO)

ro

09 Oct, 2024 09:35 292 Marime text
Sursa foto: Facebook/Biblioteca Județeană Constanța
Știați că în Biblioteca Județeană Constanța există o carte din anul 1493? Este vorba de „Liber Chronicarum” sau Cronica de la Nürnberg, autor fiind medicul umanist german Hartmann Schedel.

A fost tipărită în atelierul renumitului tipograf Anton Koberger, în format in folio 42/31 cm, în limba latină cu caractere gotice. Are peste 1800 de xilogravuri, mai exact 1809, realizate de Michael Wolgemut și Wilhelm Pleydenwurf.

Cronica este o adevărată enciclopedie, cuprinzând istorie, filologie, geografie, meteorologie, minuni, curiozități, descrieri ale unor comete, eclipse de soare și de lună, invazii de lăcuste, concilii ecumenice, secte religioase, ordine călugărești, biografii ale celor care s au afirmat, în bine sau în rău, pe scena istoriei, fie ei regi, împărați, comandanți de oști, papi, episcopi, eretici, legiuitori, poeți, istorici, oameni de artă și de cultură, fiecare prezentat la locul și timpul său, transmit reprezentanții Bibliotecii. 
Sursa foto: Facebook/Biblioteca Județeană Constanța
Traseul parțial parcurs de acest volum, până a intrat în fondul bibliotecii, se poate reconstitui din analiza celor trei ex libris uri, două etichetă și unul manuscris, care identifică trei proprietari: episcopul Damian Hugo von Schönborn din Speyer, și deputații andaluzi Francisco Domecq Victor și Manuel Domecq Victor.

A fost achiziționat în anul 1979, de la un anticariat din București, la prețul de 62.500 lei.


Citește și:

LIVE TEXTLansarea cărții lui Adrian Nicola, la Biblioteca Județeană Constanța (GALERIE FOTO)
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii