Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:33 08 10 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

LIVE TEXT Lansarea cărții lui Adrian Nicola, la Biblioteca Județeană Constanța (GALERIE FOTO)

ro

08 Oct, 2024 17:06 207 Marime text
Biblioteca Județeană „Ioan N. Roman” Constanța organizează marți, 8 octombrie 2024, ora 17.00, prezentarea romanului „Lumea dintre Lumi” al scritorului Adrian Nicola, membru al Uniunii Scriitorilor din România, Filiala „Dobrogea”, roman apărut în acest an la Editura „Ex Ponto” din Constanța.
 
Vor fi alături de autor pentru prezentarea cărții scriitorii: Ovidiu Dunăreanu, redactor șef al revistei „Ex Ponto”, președintele Filialei „Dobrogea” a Uniunii Scriitorilor din România, și Diana Dobrița Bîlea, redactor de carte, prozator și critic literar.
 
Scriitoarea Diana Dobrița Bîlea a afirmat despre „Lumea dintre lumi” că este „cartea dramei „coloniștilor” – considerați „dușmani ai poporului” și ai orânduirii socialiste, internați fără judecată și fără vină în lagărele de muncă forțată din România anilor ’50, oameni care, aflând că toată țara a devenit practic un lagăr, n-au mai plecat de aici nici după ce spațiul acesta și-a pierdut statutul inițial. Este un bildungsroman tulburător, care are în centru formarea personalității lui Ștefan Pisaru, copil de coloniști, pe care dragostea de carte, bunătatea, cinstea, hărnicia, inteligența și mai ales întâlnirea providențială cu profesorul George Lumescu îl scot din lumea dintre gardurile de sârmă ghimpată.
 

„«Lumea dintre lumi» este un roman plin de suspans, în care adevăruri terifiante ale istoriei noastre sunt abil puse în balanță cu inocența, omenia, curajul, credința și dragostea pentru aproapele, calități de veacuri ale românilor, pe care niciun regim nedrept n-a reușit să le distrugă.”

UPDATE: 

„Am alături de mine iubitori ai literaturii“ - a precizat Adrian Nicola. 

Această carte este despre coloniști“ a menționat Diana Dobrița Bîlea, care citește un fragment din lucrare

Ovidiu Dunăreanu vorbește despre carte și îl cataloghează pe Adrian Nicola ca un prozator de valoare al Dobrogei. 

„Am rămas impresionat încă de la primele cărți de Adrian Nicola. Adrian Nicola a demonstrat în cărțile scoase până acum că are un talent deosebit și o predispoziție pentru epicul de amplă respirație. Adrian Nicola a demonstrat în cărțile scoase până acum că are un talent deosebit și o predispoziție pentru epicul de amplă respirație. Autorul are vocația monumentalului. Are un ochi și o documentare care te pune pe gânduri citindu-i cărțile. Romanul acesta este unul complex și tulburător. Titlul m-a pus pe gânduri atât cu titlul, cât și prin copertă. Romanul este despre aducerea aminte. Personajul principal este Ștefan Pisaru, un tânăr care a crescut alături de sora lui într-o colonie a anilor '50. Cartea aceasta este un roman a doi tineri, o întâlnire a doi copii care se pregăteau de liceu. Romanul este scris într-o nota realistă, străbătut de un lirism excepțional“ - a precizat Ovidiu Dunăreanu. 

Diana Dobrița Bîlea spune că Adrian Nicola a făcut furori în lumea literară, iar cartea are o mare valoare documentară. De asemenea, Adrian Nicola descrie colonia ca o rană înconjurată de sârmă ghimpată. Nu în ultimul rând, romanul are și o latură polițistă, ca toate cărțile lui Adrian Nicola. 


Citește și: 

Adrian Nicola își prezintă romanul „Lumea dintre lumi” la Biblioteca Județeană „Ioan N. Roman” Constanța
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii