Dezvoltator al litoralului românesc Cezar Lăzărescu și munca arhitectului în Dobrogea
Dezvoltator al litoralului românesc: Cezar Lăzărescu și munca arhitectului în Dobrogea
02 Oct, 2023 17:00
ZIUA de Constanta
1778
Marime text
- După ce Partidul Comunist Român a preluat puterea, Cezar Lăzărescu a devenit responsabilul unei echipe de tineri arhitecți chemați să realizeze locuințe în apropiere de Cernavodă și pe malul mării, pentru muncitorii liberi și cadre conducătoare de la Canalul Dunăre Marea – Neagră
- Lăzărescu a fost numit responsabil de planul de dezvoltare al litoralului românesc de Gheorghe Gheorghiu – Dej, secretarul general al Partidului Românesc Român
Cezar Lăzărescu s-a născut în ziua de 3 octombrie 1923, în București, în familia colonelului Alexandru Lăzărescu.
El este recunoscut pentru activitatea desfășurată între 1952 și anii de după cutremurul din 1977, când a conceput și realizat un număr important de planuri și detalii de sistematizare în toată țara.
După terminarea școlii primare, Cezar Lăzărescu s-a înscris la Liceul „Gheorghe Lazăr” din București, iar rezultatele lui au fost remarcabile. El a participat la toate expozițiile liceului din acea perioadă și a expus în sala de expoziții a Ateneului Român în 1942.
După ce Partidul Comunist Român a preluat puterea, Cezar Lăzărescu a devenit responsabilul unei echipe de tineri arhitecți chemați să realizeze locuințe în apropiere de Cernavodă și pe malul mării, pentru muncitorii liberi și cadre conducătoare de la Canalul Dunăre Marea – Neagră.
De asemenea, arhitectul a realizat pentru noul regim stabilamente de băi și de sănătate și tabere de vacanțe pentru copii între Eforie Nord și Sud, pe malul lacului Techirghiol și la Mangalia.
Lăzărescu a fost numit responsabil de planul de dezvoltare al litoralului românesc de Gheorghe Gheorghiu – Dej, secretarul general al Partidului Muncitoresc Român.
Pentru arhitect a urmat o perioadă de muncă intensă, cu dezvoltarea părții de sud a litoralului, zona Eforie Nord, Techirghiol, Eforie Sud și Mangalia. Majoritatea construcțiilor sunt pentru odihnă și sănătate, multe investiții fiind cu specific medical și balnear.
Viziunea asupra „arhitecturii moderne” larg împărtășită în cadrul echipei de arhitecți a condus la creații care păstrează și astăzi caracterul modern, minimalist aproape, al majorității construcțiilor ca: restaurantul „Perla Mării”, barul – cazino „Melody” , „Vila Marina” la Mamaia etc.
În paralel cu dezvoltarea litoralului românesc, Lăzărescu și echipa lui au fost solicitați pentru construirea de vile speciale pentru demnitari în vizită în România și pentru demnitari ai guvernului, în Eforie Nord și Mamaia pentru început, iar apoi în București și restul țării.
Din lucrările arhitecturale ale lui Cezar Lăzărescu desfășurate la malul mării amintim de:
- Blocuri de locuințe la Medgidia (86 de apartamente) – 1951;
- Complex de clădiri de balneoterapie, Eforie Sud – 1957;
- Dezvoltarea Hotelului „Albatros” și construcția restaurantului anexă, Mamaia – 1957;
- Sanatoriu și clinică de 500 de locuri, Mangalia – 1959;
- Sediul Consiliului Popular al orașului Mangalia – 1959;
- Vila prezidențială „Marina” din Mamaia – 1966 etc.
Cezar Lăzărescu a murit pe 27 noiembrie 1986, în orașul natal.
Sursă text: wikipedia
Citește și:
Originar din Tulcea Romeo Ștefan Belea, arhitectul cu lucrări realizate în București și Constanța, în S.U.A și Germania
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii