#DobrogeaAcademică 70 de ani de la fondarea Institutului de Istoria Artei „George Oprescu“ din București
#DobrogeaAcademică: 70 de ani de la fondarea Institutului de Istoria Artei „George Oprescu“ din București
21 Oct, 2019 00:00
ZIUA de Constanta
2668
Marime text
Astăzi, Academia Română, prin Secția de Arte, Arhitectură și Audiovizual, organizează sesiunea aniversară „Institutul de Istoria Artei «George Oprescu» – 70 de ani de la fondare“.
10.000 de piese extrem de valoroase, donate Academiei Române
George Oprescu (n. 27 noiembrie 1881, Câmpulung - d. 13 august 1969, București) a fost un istoric, critic de artă, colecționar român, membru de onoare al Academiei Române (1948), profesor al Academiei de Belle-Arte, membru corespondent al mai multor academii străine.
George Oprescu s-a ocupat în studiile sale de pictură și grafică românească din secolul al XIX-lea, aceste scrieri constituind primele sinteze cuprinzătoare din istoriografia românească de artă (Pictura românească în secolul al XIX-lea, 1937, Grafica românească în secolul al XIX-lea (2 volume), 1941 – 1945).
Academicianul George Oprescu a avut lucrări cu privire la arta populară românească (Arta țărănească la români, 1922), la maeștrii artei românești, care reprezintă începuturile activităților de cercetare în acest domeniu. Profesorul George Oprescu a publicat studii privitoare la arta sculpturală românească (Sculptura statuară românească, 1957). În anul 1927, a publicat monografia Géricault, iar în 1961, a publicat monografia, în două volume, Nicolae Grigorescu. Lucrările sale se disting prin erudiție și printr-un autentic simț al frumosului.
În anii 1943 – 1946, a publicat un Manual de istoria artei, iar în anul 1956 monografia Bisericile-cetăți ale sașilor din Ardeal, în care se referă, între altele și de minunata biserică-fortificată din Biertan, județul Sibiu.
Bogata sa colecție de artă (picturi, sculpturi, desene și gravuri românești și străine), de aproape 10.000 de piese, având autori faimoși (Albrecht Dürer, Rembrandt, Delacroix, Courbet, Picasso, Bonington), a donat-o Academiei Române. Cele mai multe din aceste piese sunt păstrate în Muzeul de artă al Academiei Române, al cărui fondator a fost. (sursă text wikipedia.org)
Profesorul Oprescu a influențat fundamental primele două decenii de funcționare a Institutului
Sesiunea va fi deschisă de acad. Răzvan Theodorescu, vicepreședinte al Academiei Române și președinte al Secției de Arte, Arhitectură și Audiovizual, și de prof. Adrian-Silvan Ionescu, directorul Institutului de Istoria Artei „George Oprescu“.
Personalitatea și activitatea acad. George Oprescu, fondator al institutului în anul 1949, vor fi evocate în prezentările prof. Adina Nanu, prof. Mihai Sorin Rădulescu și prof. Vlad Țoca, cât și în cercetările dr. Irina Andreescu-Treadgold și dr. Ioana Vlasiu. Intervențiile relevă modul în care profesorul Oprescu a influențat fundamental primele două decenii de funcționare a Institutului.
Evenimentul va continua cu o conferință națională, dedicată noilor perspective asupra evoluției istoriei artei românești și a cercetării în domeniul artelor vizuale, găzduită în spațiul Academiei Române și la sediul Institutului de Istoria Artei „George Oprescu“ din București, în perioada 21-22 octombrie 2019.
Istoric și critic de artă, împătimit colecționar, acad. George Oprescu (1881-1969) a devenit membru al Academiei Române în anul 1938. Zece ani mai târziu, a fondat institutul care astăzi îi poartă numele, cu scopul de a încuraja cercetarea artistică multidisciplinară, studiul arhitecturii din perioadele medievală, modernă şi contemporană, analiza manifestărilor artelor spectacolului, contribuind astfel la structurarea și îmbogățirea istoriei artei din România.
George Oprescu a fost un erudit şi un om cu vocaţie organizatorică. Experienţa şi o intuiţie sigură a valorilor i-au permis să joace rolul de formator. Cu o capacitate formidabilă de a recunoaște talentul şi vocaţia, a ghidat activitatea din institut stimulând explorarea arhivistică şi de teren, vizând întotdeauna înzestrarea institutului cu resurse documentare diverse.
#DobrogeaAcademică, proiect ce conectează comunitatea dobrogeană la nucleul intelectualităţii româneşti
Proiectul #DobrogeaAcademică, asumat de cotidianul ZIUA de Constanţa, are ca obiectiv conectarea comunităţii dobrogene la cel mai înalt for al intelectualităţii româneşti - Academia Română. Gândit ca un demers editorial bivalent, la care contribuie cele mai importante instituţii de educaţie şi cultură constănţene, prin #DobrogeaAcademică se doreşte, pe de o parte, readucerea în atenţia comunităţii a relaţiei Dobrogei cu Academia Română, din toate timpurile - începând cu Constantin I. Brătescu, iar pe de altă parte - un deziderat mai vechi -, porneşte de la convingerea că vor exista academicieni care vor accepta invitaţia de a conferenţia despre cel mai vechi pământ românesc atestat documentar.
Prin intermediul acestui proiect, ZIUA de Constanţa îşi propune ca dobrogenii să cunoască activitatea acestui nucleu al intelectualităţii româneşti, prin promovarea preocupărilor actuale ale Academiei Române.
Sursa foto: http://www.istoria-artei.ro/
Citește și:
#DobrogeaAcademică Impactul revoluției digitale asupra omului și societății. Măsuri necesare pentru România. Un manifest pentru adaptarea la era digitală
#DobrogeaAcademică O nouă ediţie a Zilelor Academice Ieşene, deschisă cu lansări de cărţi coordonate de acad. Eugen Simion
#DobrogeaAcademică Sesiunea aniversară a Institutului de Chimie Macromoleculară „Petru Poni“ din Iași, la șapte decenii de activitate
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii